Nie wiem skąd przypuszczenie, że jest to wóz niepełnowartościowy. Różne odcienie niektórych elementów, mogą być spowodowane wymianą tych części w trakcie eksploatacji. Jeżeli chodzi o braki wyposażenia, to na czołgu nie ma lin holowniczych (boki kadłuba), km-u na wieży (na wielu zdjęciach przedstawiających FV4034 brak tego uzbrojenia) oraz dodatkowych zbiorników paliwa z tyłu kadłuba, które też nie zawsze są montowane (dobrze widoczne puste stelaże na drugiej focie).
Sprawdziłem sobie co jest używane choćby tutaj - http://www.acr.army.cz/technika/default.htm. W czeskiej wersji Wikipedii są następujące dane : Pandur II - 127 sztuk (wszystkich wersji), Iveco LMV - 120 sztuk (też wszystkie warianty), ShKH Dana - 86 egzemplarzy w linii (wyprodukowano 672 sztuki). Z Tatrami typu T815-7 jest większy problem, bo nie natrafiłem na dane, mówiące ile ich dokładnie służy w czeskim wojsku. Jednak co do tego, iż są tam użytkowane nie ma żadnych wątpliwości. Polecam każdemu udanie się choćby na coroczne pokazy NATO Days w Ostrawie, gdzie różnorodny sprzęt naszych południowych sąsiadów jest prezentowany w dużej liczbie. Tatry T815-7 w kilku wersjach widziałem tam niejednokrotnie.
Nasze postrzeganie różni się znacząco, bo w przypadku M2A3 widzę różnobarwne plamy.
W nawiązaniu do mojej ostatniej odpowiedzi, para wozów Stryker w jednolitym malowaniu, z tegorocznego Air Show w Radomiu.
Załącznik 195743
Załącznik 195744