Czyli apz zrobił w nocy a Ty chwilę przed południem. :)
Wersja do druku
Może tak?
Załącznik 164653
Moja próba:
Załącznik 164677
Uzasadnienie
Księżyc na tym zdjęciu jest zbyt silnym źródłem światła, by pomijać jego wpływ na rozświetlenie się ziemi. Nie ma co udawać i na siłę przyciemniać pierwszy plan. Ten blask sugeruje raczej utrzymanie jasności na poziomie zarejestrowanym przez aparat. Ewentualna korekta mogłaby dotyczyć nieba, które można nieco ochłodzić i dodać kontrastu.
Tak na szybko
Oryginał Załącznik 164721 można tak Załącznik 164722 albo nawet tak Załącznik 164723
No dalej...Wschód na farmie.
Załącznik 169300Załącznik 169301
Załącznik 169302
Wschód na farmie pod Pienzą, wstałem wcześnie rano, właśnie trwalo spędzanie owiec do dojenia. Na drodze i trawach osiadła niewielka rosa. Na wschodzie łunę przed wschodem zasłaniała ponura burzopodobna chmura. W mojej pamięci pozostały białe i rózowe kwiaty w trawach, zbożu?
I czerwone chwasty wybijające sie kolorystycznie na wykoszonych łakach. W pewnym momencie pod chmurą przebiło się pomarańczowo-żółte światło słoneczne podświetlające fakturę chmury. Zatrzymałem samochód rozstawiłem statyw. Tak powstało to zdjęcie. Niestety nie właczyłem BRK w aparacie. Naświetlane było na słońce tak by go nie przepalić.
Od farmy do drogi bitej jest długi odcinek tłuczniowej drogi wysypany beżowym tłuczniem.
Wybrałem metodę trzech tiffów zrobionych z jednego rawa połaczonych w HDR w Machnery. Początkuję w takiej metodzie.
Zapraszam do obróbki.
Proszę o zachowanie rozmiarów zdjęć wynikowych.
Proszę o powstrzymanie sie w komentarzach od oceny poszczególnych obróbek. Zwłaszcza osoby nie uczestniczące w etiudzie.
Po mojej można jeżdzić jak po łysym koniu....
Inne moje zdjęcia z tamtego poranka. Obrabiane w 2012 roku.
Dzięki za pierwszą pracę.
Dla uczestników, gwoli przypomnienia z #1 tego wątku.
3. Wyniki prac uczestników powinny być wystawione w dwóch wersjach o wysokościach 1080px i
768px tak by umożliwić każdemu z uczestników przegląd prac w wielkości 1:1. Nie zmieniamy
nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick(wysokość)
PS Nie zmieniaj opisu, zmienię go do zestawu.
Po raz pierwszy, więc proszę nie krzyczeć ;)
Załącznik 169420Załącznik 169421
Otake:
Załącznik 169452_Załącznik 169453
Wołane w RAWTherapy, następnie finalna obróbka w PS.
PS to kosmetyka typu filtry fotograficzne(zielony i pomarańczowy) oraz plamkowanie i odszumianie.
To w zasadzie wszystko, efekt powyżej.
Witam. Czuję sie zaszczycony....
PS.Ostatnio zostałem zaszeregowany jako taki któremu łatwo przychodzi zobaczenie kadru i nie umie, nie chce się nauczyć, tych kadrów obrabiać.
Pewnie coś w tym jest, naszemu dobasowi też czasem gorzej wychodzi obróbka od zdjęcia.
Ale gdzie mi tam się do Mistrzów porównywać. Daleka droga przede mną ...
Otake opisanie zdjęć nam chodzi: P6126336_saboor (1080) P6126336_saboor (768 )
---------- Post dodany o 10:00 ---------- Poprzedni post był o 09:56 ----------
Chyba bez krzyku się nie obejdzie. Nazwać należy tak: P6126336_helmuth (1080) P6126336_helmuth (768 )
I do tego brak informacji o użytym sofcie. Tutaj prośba o uzupełnienie.
PS Do zestawów nazwy już zmieniłem. Post #457.
Całość zasad opisana w #1.
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:00 ----------
Czy ktoś wytłumaczy, dlaczego z uporem godnościowo wstającym z kolan, zamiast słownie "osiem, zamknięcie nawiasu" (768) pojawia się ta morda?
Wołane w dwóch wersjach (niebo i dół) w Zonerze 17 a następnie składanie i końcowa obróbka w Gimpie.
Tak samo jak nawias za dwukropkiem daje :), duże D za dwukropkiem daje :D tak nawias za 8 daje 8). Bez względu na to co jest przed. Skrypt interpretuje to jako emotkę.
Nie tylko Adobe. Też zauważyłem ten zafarb magenty, bardzo mocno bijący po oczach. Niestety Darktable też sobie z tym nie poradziło. Aby temu zaradzić w Gimpie pojechałem troszkę po kanale czerwonym, jak też zafarb (barwa) kilka punktów na +
Nie osiągnąłem w pełni zadowalającego wyniku, ponieważ zafarb nie występuje równomiernie na zdjęciu. Kiedy ziemia mi się podobała, to niebo robiło się zielone. Więc trochę pracy na warstwach było.
Bardzo proszę - moje.
Załącznik 169460 Załącznik 169461
Czekam na Twoją obróbkę, tylko ona jest przepustką do dalszej tu dyskusji... W dwóch "proszonych" rozmiarach. Jak powyciągasz podyskutujemy dalej.
post 455:
Proszę o dostosowanie się do obyczajów domu i treści zaproszenia gospodarza....
Poza zabawą :) - RawTherapee
Załącznik 169465
Witam !
A ja to widze tak:
Załącznik 169534
Pozdrawiam
A ja poprosze o dwie regulaminowe wielkości: https://forum.olympusclub.pl/threads/92878-tu-są-RAWy-APZta-obrabiajta-jeśli-chceta?p=1139753&viewfull=1#post1139753
pkt 3. Wyniki prac uczestników powinny być wystawione w dwóch wersjach o wysokościach 1080px i
768px tak by umożliwić każdemu z uczestników przegląd prac w wielkości 1:1. Nie zmieniamy
nazwy pliku a jedynie uzupełniamy o własny nick i wysokość w sposób NAZWA_nick(wysokość)
Załącznik 169982
Lekko nie było i czasu brakło.
Załącznik 169981
Z OV (ustawienie "Brak") do porównania dla niemogących otworzyć orf'a.
Załącznik 169983Załącznik 169984
Coś dla mniej zaangażowanych w przygotowania okołoświąteczne.
Kapliczka pod niebieskimi ledami. (przed rozpoczęciem obróbki proszę o zmianę rozszerzenia z orf na RAF), ostatni plik to jpg z aparatu dla miłośników jotpega z puszki.
Zapraszam.
Załącznik 170005 Załącznik 170004
Mały opis:
- wywołanie - Darktable -> korekcja pochylenia drzew w tle
wykadrowanie
światła i cienie
kontrast lokalny
balans bieli i temperatura
eksport do tiff- program fotoxx (linux) - > wyprostowanie drzew przy kapliczce
wykadrowanie do proporcji oryginału z aparatu- Gimp -> resize do wymiarów wymaganych w tym wątku
wyostrzenie
Moja wizja...
Załącznik 170016 Załącznik 170017