BRAWO ! przepiękne kadry. 187 klasa :) pozdr
Wersja do druku
BRAWO ! przepiękne kadry. 187 klasa :) pozdr
Świetna seria :grin:
kolory, pięknie rozmyte tło, poranne słońce, no i dobry model. wszystko śliczne
brawo muminku:grin:
Marcinie nareszcie już tęskniłem za Twoimi zdjęciami. Piękne kadry, kolory i super że nie są to wycioęte ze środowiska ptaki, to właśnie mi osobiście bardzo podoba się w Twoich zdjęciach.
Dzięki za derkacza - nigdy go nie spotkałam. Ten krzyczący zza krzaka rządzi :)
Trznadel - kawał chłopa, a takie to niepozorne zazwyczaj ;)
Brawo!
Teraz już wiem co tak pysk drze na łąkach w Regietowie. Cudna seria :)
Derkacz wymiata.
Trznadel rownie ciekawy.
Poklaskwa przeurocza, zwlaszcza na pierwszym.
pozdro
Piękne zdjecia Muminku, mięciutkie światło i kolory, wyróżnię trójkę 187-190.
Dzięki Tobie moge moim wnuczkom o ptakach opowiadać. Wspaniale to robisz - dziękuję za lekcje przyrody.
Tradycyjnie super :mrgreen::) , fajnie dzieła mistrza pooglądać.
Filmik też :)
Piękna wrzutka Muminek.
Gratuluję i pozdrawiam.
Ostatnia wrzuta kapitalna
To ja tradycyjnie dziękuję Wszystkim za odwiedziny:), ale z tym mistrzem to pojechałeś...:mrgreen:
Jeszcze coś będzie, ale nie derkacz. W następnym roku będzie kolejne podejście na innej łące:).
Niedawno czatowałem na zimorodka, nawet udało się zrobić kilka zdjęć.
Na miejscu byłem około 4.00 rano, teraz już wiem, że za wcześnie. Zimorodek zaczął polować o 6.00, wcześniej praktycznie się nie pokazywał, a dopiero po 7.00 słońce zaczęło operować odpowiednim światłem, które podkreślało przepiękne ubarwienie tego ptaka.
Następnym razem pokażę kilka zdjęć w tym gorszym świetle.
Pierwsze promienie słońca zaraz po wschodzie, przedarły się przez wierzby i padały dokładnie na gałązkę gdzie siedział model.
193.
Tutaj świeciło już bardziej równomiernie.
194.
Zimorodek to ptak ściśle związany z wodą, tutaj łowi drobne ryby, które są podstawą jego diety.
195.
196.
197.
198.
Nawet z niewielkiej odległości trudno go wypatrzyć na drzewie, jaskrawe ubarwienie to doskonałe maskowanie, wpatrując się w wodę za pokarmem nie wykonuje żadnych ruchów.
199.
Pozdrawiam
Co jedno, to lepsze.
A derkacz zamglony super.
zimorodek na wyciągnięcie ręki
świetnie zaplanowane kadry. model bardzo fotogeniczny
jakoś go przywabiałeś (rybkami)? czy on tak sam sobie
jesteś miszczem i sie nie kuć:grin:
Co prawda to prawda, zgadzam się z abirem, zdjęcia przednie. Można oglądać, oglądać, oglądać...i się nie nudzą.
Znów cudowna seria. Napatrzeć się nie mogę :)
Tak, tak... model jest tak fotogeniczny, że właściwie wystarczy zrobić ostre zdjęcie i już jest super:wink: A teraz na poważnie, nie był wabiony niczym, dźwięk tylko go odstrasza. Można oczywiście nęcić ryby w okolicy gdzie żeruje, to z pewnością zwiększa prawdopodobieństwo, że usiądzie na wcześniej przygotowanym patyku.
Najważniejsze to obserwacja i znalezienie tego właściwego miejsca.
Nie jest jakoś specjalnie płochliwy, jeżeli zachowamy podstawowe zasady maskowania.
Najchętniej poluje w miejscach gdzie woda nie płynie zbyt szybko, a najlepiej jak nie płynie wcale, no i musi być czysta, zimorodek musi widzieć na co poluje.
Pozdrawiam
Piękne zdjęcia zimorodka :)
Cudna seria. Jak zwykle milo popatrzec na twoje zdjecia.
Zimorodki są piękne i Twoje foto - świetne.
Pozdrawiam.
Zimek kapitalny:wink:
Fajny zimek, gratuluje :)
pozdro
Ooooo, jaki fajny ptaszor, ślicznota. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
195 i 196 są przerewelacyjne !!!!
zaraz po nich 193 i 194
echh uwielbiam tu zaglądać :) :) :)
Zimosmrodki rewelacja, dzięki Marcin
Piękny :)
Piękny, cudowny, świetny .... :grin:
Zimnylodek jak prawdziwy Japończyk- Kosi Mazaki. Ale Ci zazdroszczę.
Mi sie podoba 6. Respekt i wielki szacunek za cieprliwość do fotografowania przyrody. Ja jakoś nie jestem taki wytrwały
Przepiękne Twoje zdjęcia. Bajka. Podziwiam cierpliwość i zazdroszczę takich spotkań.
A dlaczego nie ma jeszcze wystawy Marcinka - Muminka?
A druga to krajobrazy. Ale to w innym wątku:wink:
Tak sobie tylko pomyślałam.
Te zdjęcia wynagradzają w pełni wczesne wstawanie. Świetne.!! Jak dla mnie na szczególny plus za pastelowe "rozmarzenie"!
Piękna seria z zimorodkiem. Podziwiam :-)
Dziękuję za odwiedziny.
To może jeszcze raz zimorodek w troszkę innych pozach.
W Polsce mamy tylko kilka gatunków ptaków o tak egzotycznym ubarwieniu.
Wpatrzony w lustro wody wypatruje pożywienia, ma doskonale rozwinięty wzrok. Posiada zdolność polaryzacji światła, dzięki temu redukuje odbicia w wodzie, pozwala to na precyzyjne śledzenie ofiary.
200.
Zabawnie drapie się po głowie.
201.
Dawniej polowano na zimorodki, pozyskiwano kolorowe pióra. Do niedawna uznawane były również za szkodniki wyjadające młode ryby.
202.
Jakby ktoś nie wiedział to gniazda zakładają w norkach wykopanych w ziemi, najczęściej w wysokich brzegach lub urwiskach nad wodą.
203.
204.
Można tak godzinami siedzieć w czatowni i przyglądać się tej piękności.
To prawdopodobnie samica, ma dolną żuchwę czerwonawą, obie płcie są do siebie bardzo podobne.
205.
Pozdrawiam
Kocham zimorodki, dzięki Marcin.
Mistrzowskie zdjęcia opatrzone profesjonalnym komentarzem, czegóż chcieć więcej :)
A ja nadal muszę rozdać. Marcin - coś pięknego. A zimek jak się drapie swoimi krótkim nóżkami - rewelacja :)