Zazdraszam tych górskich spacerków i widoczków. Samyang jest świetny na górki. Jeden raz tylko miałem przyjemność z nim pospacerować niestety tylko w mieście. ( w łodzi na zlocie)
Wersja do druku
Zazdraszam tych górskich spacerków i widoczków. Samyang jest świetny na górki. Jeden raz tylko miałem przyjemność z nim pospacerować niestety tylko w mieście. ( w łodzi na zlocie)
Je też nie miałem do tego momentu szczęścia do kozic, widywałem je jedynie z daleka.
Od czasu jak mam 7-14 rzadziej po niego sięgam, aczkolwiek czasami się przydaje :grin:
Tymczasem pójdźmy dalej. Starobociański Wierch to najwyższy szczyt polskich Tatr Zachodnich. Na lewo od niego widoczna jest (314, 315, 317) Bystra - najwyższy szczyt w Tatrach Zachodnich. Kilka osób spotkanych na szlaku się tam wybierało. Tutaj też już można było spotkać większą ilość turystów, tłumów jednak nie było jak zresztą widać na zdjęciach.
329. Ruszamy na Starobociański
Załącznik 132374
330. Idzie się krawędzią przepaści
Załącznik 132375
331.
Załącznik 132379
332.
Załącznik 132377
333. Zadnia Kopa (Nižná Bystrá)
Załącznik 132378
334. Im wyżej tym lepiej widać Wysokie Tatry
Załącznik 132372
335.
Załącznik 132380
336.
Załącznik 132381
Pieknie rysowane sa granie..
Pięknie to "sfociłeś":)
Widzę że dźwigałeś trochę szkiełek ze sobą i chciało Ci się je zmieniać, kozinka ładnie wyszła :) . Ja się od dłuższego czasu w górach do 10mm samyego się "przykleiłem" :)
335,336 z tej ostatniej wrzutki mnie się podobają.
Ja w górach mam ze sobą Panasa 7-14, mZD 12-40, mZD 75-300. Jeden na aparacie (najczęściej 7-14) a dwa na pasku. Do plecaka przyczepiony 7.5. Body przyczepione do plecaka na sznurówkach, które widać na avatarze Hadesa :mrgreen: dzięki czemu nie ciąży na szyi. 75-300 też chyba będę nosił w plecaku, czasem w ogóle go nie użyję.
Jak wspomniałem biorę 14-150. Dodatkowo 9-18 z dużego systemu aby szeroko mieć. Marysia niesie :mrgreen:. Czasem acz rzadko biorę 70-300 z dużego.
Ciekawi mnie jak to wygląda wagowo 70-300 v m75-300.
Już Ci mówię:
4/3 70-300 waży 620 g
m4/3 75-300 waży 430 g
To i tak pikusie przy 3270 g jakie bez uchwytu statywowego waży ED 90-250 :-)
Można powiedzieć że Marysia nie ma ciężko :-)
Pozdrawiam Bodzipów dwóch :-)
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------
Pięknie pokazujesz te góry. Pozdrawiam
Dzięki Rysiu :)
Dlaczego na zlocie nie byłeś hę ? :evil:
Podziwiam ostatnie wrzutki, piekne.
Podziwiam! :) Mnie jak idę to tak jakoś nie bardzo chce sie zmieniać obiektywy... :grin:
Do olka takie coś 12-150 by się przydało w tym makro jakieś, plus do tego nikon z samym 10mm i w terenie do łażenia dla mnie pełnia szczęścia by była :). A i jeszcze wizierek by się przydał do ola :) , dwa aparaty - dwa obiektywy - prosto i lekko :)
Pięknie góry pokazujesz :)
Wygląda na to, że deszczowa pogoda się już ustaliła więc pozostaje oglądać tatrzańskie widoki na obrazkach, kupić czekan i czekać na zimę :grin:. Rozpatrywałem jeszcze wyjście na świętą górę Słowaków czyli Krywań (Kriváň) i Rohacze (Roháče). Tego dnia nie wyszło i chyba zostanie na przyszły rok, niedługo szlaki zamykają a ciągle leje.
Widoki z szczytu Satrobociańskiego Wierchu
337. Krywań
Załącznik 133029
Na Rohacze szlak biegnie przez Wołowiec, idąc tak od polskiej jak i słowackiej strony.
338. Środkowy plan - od prawej Wołowiec, Rohacz Ostry, Rohacz Płaczliwy. W tle między Rohaczami - Trzy Kopy (Tri Kopy), Hruba Kopa (Hrubá Kopa), Banówka (Banikov )- też do zaliczenia przy bliższej okazji.
Załącznik 133028
339. Bliższe spojrzenie na Rohacze i to co za nimi
Załącznik 133032
340. Rohacz Ostry, Trzy Kopy, Hruba Kopa, Banówka i Pachoł z prawej ich strony
Załącznik 133033
341. Widok na południe na Niskie Tatry
Załącznik 133030
342 i na wschód Wysokie Tatry
Załącznik 133031
a jutro kilka szerszych panoram ze Starobociańskiego :grin:
Piękna wrzuta! W niedziele zanosi się chyba na "okienko" pogodowe, można by coś zaryzykować jeszcze na Słowacje :)
Piękne widoki, piękne kozice (na wcześniejszych) aż chce sie pojechac w Tatry :-)
Kurcze, aż się oczy śmieją :)
Siedz tam dalej.
Starobociański Wierch to doskonały punkt widokowy, roztaczają się stąd piękne panoramy na wszystkie strony świata. Widać stąd otaczające szczyt Zachodnie Tatry, nieco dalsze Wysokie Tatry a na horyzoncie m. in. Niskie Tatry, Beskidy. Kto nie był koniecznie umieścić na liście do odwiedzenia :grin:. Klikać w foty.
343. Przebyty szlak
Załącznik 133089
344. Zachód
Załącznik 133085
345.
Załącznik 133086
346. Południe
Załącznik 133091
347. Południowy wschód
Załącznik 133087
347a. Wschód
Załącznik 133088
348. Szlak powrotny na północ - przez Kończysty Wierch i Trzydniowiański Wierch do Polany Chochołowskiej gdzie czeka szarlotka ze śmietaną i jagodami :grin:
Załącznik 133090
piękności :)
347 chyba najbardziej się podoba
347a mam wrażenie że leci ciut w lewo (bo jakbym tego wrażenia nie miała to chyba podobałoby mi się bardziej)
i 348 też piękne :)
a mi właśnie wyjazd jutrzejszy się rypnął :( :( :(
i aż żal patrzeć na tak cudne widoki jak jutro ich nie zobaczę :(
a ponoć pogoda jutro miała być już w Tatrach gites..
344 - świetnie ten kocioł wyłapałeś.
A ta w ogóle to do listy dopisałem :D
teraz ogarnęłam że masz dwie 347 :P
Piekne widoki i Siwa przelecz,gdzie kiedys sie dobrze sypialo.Dalej postuluje-zostan tam.
Bieszczady to było w sferze moich marzeń tegorocznych.. ale nie bardzo było kiedy tam się wybrać... :(
ale ja tam jeszcze wrócę :)
duuuppaa blada w tym roku z wakacjami i wypadami - ale cóż - bywa :D
na szczęście kilka rzeczy się udało - więc i tak nie będę narzekać :)
Obejrzałem wszystkie, ale nie chce mi się wybierać tego najlepszego:) Wszystkie piękne, bo pięknie pokazują góry i z przyjemnością się je ogląda. Zazdroszczę tych wypadów
Bylo nas dwoch,trzeci jak to sie teraz mowi-wymiekl.Piekne gwiazdziste niebo,swietne zachody i byle do rana...sie gadalo.
---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post był o 22:40 ----------
W brew pozorom to bylo bardzo rozsadne przedsiewziecie.A czad to byl w nocy na Swinice-wariactwo.Nie ma sie czy chwalic.A tak w ogole to mi pare razy d...zamarzla.
Zachecam do ekstremalnych...zdjec.
Dla mnie 336 super! Pozostałe świetne . Tylko na 326 nie widzę kozy w tle?:grin:
No to na zachód na Starobociański potem zejść do Starobociańskiej lub Gaborowej Przełęczy i nad ranem powrót na szczyt. Szlak krótki i łatwy więc po ciemku nie powinno być problemów. Ktoś chętny w przyszłym roku :?: :grin:
Za tydzień też ma być okienko pogodowe, a za okienkiem -12 stopni :shock: wg WeatherSpark (mówiłem, że czas czekan kupować), zaś wg Pogodynki +12. Ciekawe kto ma rację :?:
U mnie, w wątku Beskidzkim też to widać. Pogoda jak kryształ :D