192 i194 fanie zauważone, można by trochę podciągnąć kontrast
Wersja do druku
192 i194 fanie zauważone, można by trochę podciągnąć kontrast
Z ostatniej serii najbardziej podoba mi sie gasienica na listku...o ile sie nie myle :-P Przyjemny dla oka kontrast kolorow i faktura.
Dzięki za uwagi dotyczące kontrastu. Muszę to jakoś okiełznać. Wczoraj pomimo paskudnej pogody silny zimny wiatr niosący drobne zamarznięte kuleczki deszczu pojechałem w teren. Zachęciła mnie swoista aura w której niebo jakby przysłaniało ziemię zostawiając na horyzoncie jasny malowniczy pas. Taka sceneria bardzo pociąga do zmagań czego efekty zamieszczam jednocześnie prosząc o wymianę doświadczeń z podobnych warunków. Moje to co zarejestrowała matryca czy użyć w takim przypadku techniki HDR.
Bardzo dinamiczne zdjęcia choć brak jakiego kolwiek ruchu.
200 - niesamowiete!
Takie warażenie jak by niebo miało przygnieść to co pod nim :shock:
Na pierwszym podoba mi się takie "konturowe" podejście do tematu. Coś się dzieje na tle nieba które samo w sobie jest wydarzeniem i można powiedzieć głównym tematem.
Na drugim i trzecim pokusiłbym się o zastosowanie filtra szarego połówkowego. Potrzeba więcej światła w dolnej partii zdjęć a prosta linia odgraniczająca las od nieba aż się prosi o zastosowanie szarej połówki. Jak jeszcze nie masz to zainwestuj na przykład w system hitecha. Holder+filtr szary połówkowy nd0,9 z miękkim przejściem nie kosztuje dużo a jest to zestaw uniwersalny i sprawdza się w większości przypadków jeśli chodzi o pejzaż. Pewnie można i hdra zrobić ale ja nie lubię hdrów:-)
Niebo spektakularne:-)
na 198 na trawie są jakieś pasy .. i czy przypadkiem troche dołu nie było "doklejanego" ?
Szkoda, że 195 jest nieostre bo byłoby fajne:)
Bardzo fajne kadry te oststnie, zwłaszcza pierwszy i ostatni.
Rzeczywiście jakaś specjalistyczna obróbka podniosłaby efekt końcowy.
Piękny planer :grin:
198 trochę no nie wiem matowe, i jakoś kolor pola taki~~
199 mam wrażenie że w obróbce mocno las rozjaśniałeś (może źle mi się wydaje)
200. Super :) ładne kolory pola,ciekawa linia horyzontu i niebo :)
Fajna ta ostatnia wrzutka, niesamowicie dramatyczne niebo. Najbardziej wpadło mi w oko pierwsze i trzecie zdjęcie. Są one dowodem na to, że pogoda nie zawsze jest taka niedopisująca na jaką się wydaje ;) Chociaż z drugiej strony, skoro wspomniałeś o kroplach deszczu targanych we wszystkie strony porywistym wiatrem, to nie odważyłabym się bez uszczelnień w sprzęcie wyjść w plener. Niemniej z przyjemnością zdjęcia z niego oglądam :)
Dzięki za ostatnie fotki. Pokazałeś, że zła pogoda nie jest przeszkoda do zrobienia dobrych zdjęć. Nr 200 podoba się najbardziej. Kapitalne niebo uchwyciłeś.
Moja uwage najbardziej przyciagnela fotka 198, na ktorej niebo nie jest jedynym bohaterm.
Ostatnia seria bardzo ciekawa, kadry jak zwykle udane. Skłaniałbym jednak do bardziej dynamicznej obróbki bo mdło jest ....troszkę w/g mnie/
Pozdrawiam
Bardzo podoba mi się kadr 198, za owe drzewko właśnie. Ale posiedział bym nad nim trochę, może właśnie więcej kontrastu ? Dół ( przynajmniej na laptopowym monitorze) jest taki ledwie ledwie wyraźny, trzeba by się zdecydować, jak dla mnie mógłby być zupełnie czarny !
Nie było mnie chwilę w Twoim wątku więc się cofnę do foty of 197.jpg - bardzo jesienna, klimatyczna, troszkę kontrast i ostrość podciągnąć i git...
Dzięki za porady i odwiedziny. Pod opinię dwa jesienne z porwistym wiatrem.
zdecydowanie 202 - niebo i drzewo takie "powyginane". Przemyślana kompozycja. 201 mniej zwróciło moją uwagę.
Wiejska droga, żadnych słupów czy innych oznak cywilizacji tylko przydrożne wierzby. Klimacik tego miejsca i tej fotki bardzo mi się podoba.
W 202 połączenie ciekawych chmur z fikuśną wierzbką bardzo fajny stworzyło obrazek. CHyba kadrowałbym nieco niżej bo droga też fajna.
Poprzednia fotka również przyjemna acz nie tak ciekawa.
Pozdrawiam
202 Mi się podoba....ale obydwa zdjęcia wydają mi się niedoświetlone ja bym widział np to tak:
Załącznik 25625
pozwoliłem sobie usunąć słupy, wykadrować- przepraszam za jakość- spowodowana rozmiarem zdjęcia...
hmm nie wiem która wersja mi się bardziej widzi mroczna czy weselsza :) każda ma coś w sobie :)
Przyjemne klimaty na ostatnich zdjęciach.
pzdr
Bardzo podoba mi się klimat na 202, podoba mi się kadr, może faktycznie lepiej bez słupów, ale obróbka Autora zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu.
Ja uważam, że bez tych słupów, a szczególnie drutów, horyzont jest łysy. Żeby chociaż jakieś krzaczki, las albo wzgórza- teraz jest jakiś nienaturalny :roll: Nastrój wydaje mi się lepszy w oryginale. Chmury ciężkie, zapowiadają lub są pozostałością sporych kłopotów pogodowych.
Ja rowniez przychylam sie za 202 w wersji oryginalnej, na ktorej pasuje mi taki mroczny klimat.
W wersji Iszi nie jest zle ale to juz absolutnie nie to samo:wink:
Ostatnie podoba mi się bardzo :) sama nie wiem która wersja lepsza .... :roll:
Według mnie wersja iszi'ego lepiej się prezentuje, ale i tak brawa dla autora.
Dzięki za odwiedziny. W załączeniu abstrakt z wieży widokowej i szosa we mgle. Bedę wdzięczny za opinie.
Pierwsze dobrze wypatrzone, na drugim jest przyjemny klimat mgiełki i ta wijąca się dróżka - ładnie. Nie podoba mi się plan po lewej na dole - te drzewo + jakaś instalacja przy płocie, słup energetyczny także be ;)
pzdr
Pierwsze mi do gustu nie przypadło, może go nie rozumiem :)
Drugie bardzo fajne, duży plus za klimat i mgłę:)
Szosa jest ładnie skąpana we mgle, ale jest też niestety nieostra. Szkoda. :(
Pierwsze dobrze wypatrzone, a drugie myśle ze ciekawiej by wyglądało w b&W lub o innej porze.
Ostatnie z mgłą bardzo mi się podoba:) lubie takie klimaty :grin:
Dzięki za wskazówki. Do szosy postaram się jeszcze podejść ale aby ją sfocić potrzebne są pewne warunki. Tymczasem, uchwycone ostatnio jesienne odbicia w wodzie.
Kaczusia... jak kaczusia... (choć odbicia w wodzie ładnie "zagrały")
Natomiast 205 i 206 bardzo mi się spodobały z powodu plastyki / malowniczości / kolorystyki *
* niepotrzebne skreślić...
Pozdrawiam
Podoba mi się widok na 206 ale mam zastrzeżenia do obróbki- przeostrzone, pseudo HDR? Nie potrafię tego nazwać :roll:
206 najlepsze, może lekko przeostrzone fakt, ale sprawia wrażenie trójwymiarowości. Aż się chce wsiąść w jakiś kajak i popłynąć w tę dal...
Co do kaczuchy, to koronną zasadą przy takich zdjęciach jest perspektywa - im bardziej z poziom kaki tym lepiej. :wink: Nie zawsze się z tą zasadą zgadzam, ale tak twierdzą. :mrgreen:
Pierwsze dwa bardzo ladne. :grin: