Ostatnie foty nie znalazły chętnych na skomentowanie więc odświeżam wątek.
Tym razem 1 fota - taki klimacik z IMHO najładniejszej części naszego kraju...
334.
Wersja do druku
Ostatnie foty nie znalazły chętnych na skomentowanie więc odświeżam wątek.
Tym razem 1 fota - taki klimacik z IMHO najładniejszej części naszego kraju...
334.
Ostatnie jakoś przeoczyłem :|
Najbardziej mi sie podoba portret cyganeczki z blondwłosym dzieciakiem (własny?) i ostatni kadr, ożywiona dyskusja Nikoniarza z gościem o cygańskiej duszy ;)
Fajny jest też kadr z cyganką i wozem w tle tylko krzywy jakiś i namiot w tle psuje całość.
Ostatni widoczek bardzo ładny ale mam wrażenie, że balans bieli się rozjechał (trawa wygląda jak szczypiorek na wiosnę a to już pełnia lata i nawet rżysko w tle jest zielonkawe) a całość chyba jest ciut za jasna.
Może tak?
http://img149.imagevenue.com/loc1195...122_1195lo.jpg
Wybacz ingerencję w Twoją fotkę, jesli Ci to przeszkadza to napisz, zaraz usunę.
Romskie zdjęcia bardzo fajne. Nie oceniam pojedynczo bo w moim odbiorze tworzą całość. Podobają mi się.
No co Ty - przecież pochwaliłbym się na Forum - zarówno dzieciakiem jak i piękną Cyganeczką ;-).
Nie żartuj. Bardzo się cieszę, że poświęciłeś czas mojej focie, zresztą pierwszy raz w historii tego wątku ktoś obrobił mają fotę - wielkie dzięki! Tu jest forum fotograficzne i fajnie, że można się tak zabawić. Twoja wersja, wstyd się przyznać chyba lepsza, jeszcze się przyglądnę tym zdjęciom i różnicom... Lepiej się czuję na etapie fotografowania niż późniejszej obróbki, świetnie, że mogę się czegoś nauczyć...
Ty też nie żartuj, co to za obróbka? ;)
Trochę balans bieli zmieniłem i ciut przyciemniłem.
A nikt w tym wątku nie porawiał bo nie ma czego się czepiać a choćby nawet coś, gdzies wypatrzeył to nie każdy lubi pchanie mu się z łapami w fotki i ludziska różnie reagują ;)
Ostatni landszafcik świetny, oryginał nawet bardziej mi sie podoba.
Bieszczady?
Z ostatniej "amerykańskiej" serii chyba najbardziej podoba mi się zdjęcie nr 321.
Reportaż ze spotkania Romów również ciekawy.
Pejzaż polski i miły dla oka, choć chyba sporo trzeba było wyciągać z cieni, przez co kolorystyka wydaje mi się minimalnie nienaturalna.
Dzięki za komentarze. Ostatni widoczek to nie Bieszczady - wieś pod Zakopanem, podobnie jak 3 kolejne foty... :
335.
336.
337.
Mogłeś do tych krów podejść :)
Widoczki ,zdjęcia ładne ...
Ostatnie jakoś mi nie podchodzi ... chyba dla tego że ograniczyłeś strasznie pole widzenia ...
Fajna seria.
Pierwsze, z krówkami chyba najlepsze chociaż na ostatnim fajnie grają samotne, przypadkowo rozrzucone drzewka.
Dzięki za komentarze. Kolejne foty z tamtych stron, tym razem z udziałem ludzi. Za jakiś czas tego typu widoki mogą należeć do przeszłości, niestety.
Krowy podeszły do mnie ;-):
338.
339.
340.
341.
338 jest świetne :) bardzo mi się podoba. Bardzo ładny kadr i kolory. To niżej z traktorkiem też niczego sobie, ale już nie wiem czy mam na nim patrzyć na traktor czy na (przepraszam nie wiem jak to się fachowo nazywa) te drewniane paliki po lewej/
Ale ci zazdroszczę pobytu w górach. Ja się już 2 rok wybrać nie mogę. Przyjemnie mi się ogląda Twoje zdjęcia. Tak sielsko. Normalnie jakbym tam był.
Po mojemu to rogale, w wersji gwarowej - rogole.... ;-)
Rafrog - skoro żeś taki zapracowany to specjalnie dla Ciebie, tym razem z większej wysokości:
342.
343.
344.
Ostatnie jak dla mnie, najlepsze. Trudo mi się zdecydowac na wybranie tego, które uważam za najlepsze, wszystkie trzy mi sie podobają.
Jednak najbardziej ten w srodku, zpęknie ukazana perspektywa powietrzną.
PS
Takie stojaki z choinek z częściowo poobcinanymi gałęziami nazywaly się "ostrawki". Stąd gwarowo "łostrywka".
Nie wiem, moze to się zmieniło?
343. robi wrażenie, podoba się.
Przepiękne :shock: :grin:
WItam!
Seria cygańska niesamowita, odpadłem, świetny reportaż. Z ostatnich traktor przypadł mi do gustu - pewnie dlatego, ze lubię wszystko co ma silnik ;) Pozostałe widoczki również obejrzałem z wielką przyjemnością.
Pozdrawiam
Dziękuję za komentarze. Kolejne 3 wakacyjne fotki w nieco podobnym klimacie jednak te już prawie z nizin...
345.
346.
347.
Razem, cała trójka tworzy naprawdę urokliwą serię. :)
Od ogółu do szczegółu.
Chociaż mi by bardziej pasowała zamiast 2 coś z całym pojedynczym snopkiem. ten fragment zbyt dominuje moim zdaniem na zdjęciu a zbyt malo tresci wnosi. Trójka właściwie w treści prawie dubluje 2.
Tak ja to odbieram.
Dużo oglądam, mało pisze ...
Lecz nie znaczy to że zdjęcia mi sie nie podobają ...
Robisz świetne krajobrazy ... żywe, kolorowe, jest w nich coś co przyciąga ...
Po prostu nie chcialo mi sie pisać tego samego co inni (że fajne itd) ...
Ale nie zapominam o Tobie i odwiedzam regularnie Twój wątek ;)
Pozdrawiam
Piękne klimaty, dobre fotki.
Druga trochę odstaje (doświetlałeś? ) ale pierwsze i trzecie znakomite.
Dzięki za komentarze - bardzo wnikliwe - dlatego lubię wstawiać tu zdjęcia.
qazy - z tym "od ogółu do szczegółu" to tak wyszło - nie było to założeniem, Twoja uwaga słuszna - bardzo pasowało by zamiast drugiej foty zdjęcie o kadrze proponowanym przez Ciebie.
J.Graph - miód na moją matrycę... ;-)
rocco - wnikliwe oko - /fajna rymowanka wyszła ;-)/ - nie doświetlałem tych zdjęć jednak założyłem filtr szary połówkowy dla złagodzenia kontrastów. Efekt na pierwszej i trzeciej fotce jest taki o jaki mi chodziło - nie widać filtra, na drugiej nie do końca - dolna partia kopki z sianem jest jaśniejsza niż górna - istotnie nie za bardzo naturalnie to wygląda - mój błąd - mogłem nieco inaczej obrócić filtr lub wyżej go podnieść.
Piknie Panocku :!: Połechtałeś mnie tymi zdjęciami, bo zakochany jestem w górach, a dawno nie byłem. Ktotek dawaj więcej. Ten wątek ustawiam póki co jako stronę startową :)
347 - normalnie czuję zapach łąki
343 - doskonale :!:
Zresztą podobają mi się wszystkie.
Niestety niedźwiedzia w górach nie spotkałem. Trochę niżej jednak całkiem zacnego modela, raczej modelkę. Wymiana szkła jej nie przeszkodziła, podpłynęła nawet bliżej... ;-) Całować nie próbowałem...
A swoją drogą ciekawią mnie miny ludzi, którzy wchodzą w ten wątek pierwszy raz i spodziewają się po tytule wielkiego świata a tu krowy, żaby, kopki z sianem... ;-)
348.
349.
350.
Świetne 349 z odbiciem!! :)
pzdr
Świetne te żabska, 249 super - ze tez one się Ciebie nie boją :-)
się uśmiechnęłam, jak zobaczyłam, że rafrog czyta ten wątek ;)
fajne żabska, środkowa najlepsza
Mysikróliczku bo ja zakochany w górach jestem :)
No i lubię zdjęcia, które robi ktotek.
Trochę mnie nie było więc się trochę cofnę :)
Oczywiście jak poprzednicy seria romska bardzo udana, wycieki po górach też Ci dobrze zrobiły, a ta żaba na 349 to pierwsza klasa :)
Dziękuję za komentarze.
Chętnie, minimalna zmiana klimatu ;-)
351.
352.
353.
a to ciekawe bardzo na 351? dwu-trzy-kolorowa brama? tak specjalnie, czy jak? wyglada na dosyc bardzo zadbany obiekt i taka niedorobka? :)
z ciekawosci zapytam, czy masz kadr z miejsca zaraz za brama-tak, zeby bylo widac i schody i wejscie do swiatyni?
352-tez odczuwasz brak szerokosci jak ja? :wink:
Szczerze - nie zwróciłem uwagi na malowanie bramy - faktycznie ciekawie...
Szeroki kąt - czekam na ten budżetowy...
Acha - świątynia to oczywiście BAPS Shri Swaminarayan Mandir - pierwsza tradycyjna hinduistyczna świątynia w Europie, powstała w zaledwie 5 lat jako konsekwencja silnej pozycji społecznej i ekonomicznej Hindusów w Londynie. Inne europejskie świątynie to jedynie adaptacja już istniejących budynków a nie budowle od podstaw. Polecam każdemu, niedalego Wembley.
Mówisz i masz:
354.
355.
356.
Fajne foty i fantastyczne miejsce.
Ta brama rzeczywiście wygląda troche dziwnie ale ten kadr najbardziej mi sie podoba.
Gratuluję atmosfery, zazdroszczę miejsca, nie każdy może tam być, mam nadzieję, że koło od roweru na zd.1 to nie Ty?:grin: