-
Kiedyś miałem lekki aparat i też kupiłem lekki statyw, bo po co mocniejszy skoro wystarczy.
Trochę czasu minęło, sprzęt się zmienił a statyw pozostał ale bezużyteczny bo za słaby.
Teraz kupiłem porzadny o udźwigu z naddatkiem. Jest lekki, mały po złożeniu tzw. traweler.
Sprzęt pewnie z czasem znowu sie zmieni ale statyw wystarczy do śmierci.
Jeden wydatek na całe życie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Kiedyś miałem lekki aparat i też kupiłem lekki statyw, bo po co mocniejszy skoro wystarczy.
Trochę czasu minęło, sprzęt się zmienił a statyw pozostał ale bezużyteczny bo za słaby.
Teraz kupiłem porzadny o udźwigu z naddatkiem. Jest lekki, mały po złożeniu tzw. traweler.
Sprzęt pewnie z czasem znowu sie zmieni ale statyw wystarczy do śmierci.
Jeden wydatek na całe życie.
Dziękuję za wspomnienie z młodości, ale nie potrzebuję statywu do śmierci,
tylko statyw podróżny, nie tak lekki, by nie utrzymał aparatu, czy trząsł się, ale na tyle lekki, by nie wkurzał mnie w podróży. nie widzę też potrzeby kupowania cięższego sprzętu w przyszłości, bo właśnie ze względu na rozmiary kupiłem E-4xx i jeśli się na coś przesiądę, to co najwyżej na aparaty podobnych lub mniejszych rozmiarów (np. PENy jeśli będą miały sensowne wizjery). Podasz konkretny model travelera, który kupiłeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwnuk
Dziękuję za wspomnienie z młodości, ale nie potrzebuję statywu do śmierci,
tylko statyw podróżny, nie tak lekki, by nie utrzymał aparatu, czy trząsł się, ale na tyle lekki, by nie wkurzał mnie w podróży. nie widzę też potrzeby kupowania cięższego sprzętu w przyszłości, bo właśnie ze względu na rozmiary kupiłem E-4xx i jeśli się na coś przesiądę, to co najwyżej na aparaty podobnych lub mniejszych rozmiarów (np. PENy jeśli będą miały sensowne wizjery). Podasz konkretny model travelera, który kupiłeś?
Kupiłem: Triopo GT 3228X8C . Mają również trochę mniejsze i lżejsze po złożeniu.
Zobacz ich ofertę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Kupiłem: Triopo GT 3228X8C
Tani nie jest, ale to 1,3 kg przy udźwigu 15 wygląda imponująco, nawet jeśli uznamy go za co najmniej 2-krotnie zawyżony :) Cena boli, ale z tak lekkim mogę podróżować. Dzięki, przeglądam pozostałe
-
Odp: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami
witam ,podlacze sie do tematu ,poszukue statywy przegladam ogladam na necie czytam itp itd , a wiec , chyba obstane przy manfrotto tylko jaki model wybrac? moze to ?http://www.parkcameras.com/7086/Manf...pod-Black.html nie wiem czy w dobrym kierunku ide ,,wiem ze conowo przynajmniej kierunek dobry :) moze ktos by cos lepszego doradzil . mosi byc w miare lekki ( po gorach sie raczej nie ciagam ) wiec wielkiego halo z ciezarem nie ma ,i solidny . do tego potrzebna mi jest jakas glowica , tylko jaka , potrzebuje raczej zastosowania ogolnego,troche tu troche tam,pytanie w zwiazku z tym cze polecacie glowice 3 way , cze koleczke ? przeszlo mi przez mysl to http://www.warehouseexpress.com/buy-...-head/p1527040
ps znalazlem swietny test statywow :)http://www.youtube.com/watch?v=G9S9j...eature=related dzieki i prosze o jakies podpowiedzi i odpowiedzi pzdr.
-
-
Dzieki, jeszcze ktos moze sie wypowue na temat tych co podalem w linkach, ewentualnie moze cos lepszego poleci:), pzdr.
-
Trochę zmieniając tor dyskusji - jakich statywów używacie do Penów i innych mikrusów? Priorytety - lekki, mały po złożeniu, żeby można było fotografować z perspektywy przynajmniej nieco wyższej niż brzucha i - ale nie wiem czy nie oczekuję zbyt wiele - żeby można go było rozłożyć do pozycji kilka cm nad ziemią - do fotografowania grzybów itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
dziekuwa , kupilem i jestem cholernie zadowolony , ciezko ale jest stabilnie :) pzdr. i + polecial
-
Witam
Czy ktoś może mi polecić statyw w cenie do 250zł (max. 300zł) ale żeby wysokość przy rozłożonych nogach i bez wysuwania kolumny centralnej była ok. 140cm + indywidualne ustawianie kąta rozchylenia nóg? Może być bez głowicy bo chciałbym kupić Camrock H030 albo żeby miał jakąś podobną głowicę 3D (musi mieć oddzielne sterowanie każdej osi). W tej cenie jak na razie znalazłem coś takiego:
Hama TRAVELLER COMPACT PRO - oglądałem w euro i wydaje się być całkiem stabilny
Digipod A2841P - sklep jest na Słupeckiej w Warszawie, może ktoś mieszka obok i mógłby obejrzeć ten statyw?
Oglądałem też slika 330 dx, fajny ale mógłby być wyższy.
-
wybacz przyjacielu.....tanie mięso to tylko psom się kupuje....albo inaczej, tanio kupisz dwa razy kupisz !!!!
doskładaj i kup porządny....nie żałuj grosza a odwdzięczy Ci się....
-
tropic, według ciebie od jakiej kwoty zaczyna się dobry?
-
na początku wydawało mi się że to nie ma wiekszego znaczenia,ot statyw...cóż wielkiego, ale jak spojrzysz na specyfikację statywu to okazuje się
że nie każdy nadaje sie do lustrzanki,chyba ze myślisz o jakiejś małpce...chodziłem po sklepach i macałem,rozkładałem, cudowałem, czytałem na forum
i zdecydowałem ( a jeszcze pożyczyłem statyw od zaprzyjaźnionego fotografa) dałem więcej ale nie żałuję
http://fotozakupy.pl/statyw/manfrotto-190xprob,6732s niestety okazało się że statyw bez głowicy to tylko trzy nogi....więc http://fotozakupy.pl/glowica/manfrot...s.....niestety nie jest to mało, ale warto !! odżałuj....i ciesz się !!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arek00
Witam
Czy ktoś może mi polecić statyw w cenie do 250zł (max. 300zł) ale żeby wysokość przy rozłożonych nogach i bez wysuwania kolumny centralnej była ok. 140cm + indywidualne ustawianie kąta rozchylenia nóg? Może być bez głowicy bo chciałbym kupić Camrock H030 albo żeby miał jakąś podobną głowicę 3D (musi mieć oddzielne sterowanie każdej osi). W tej cenie jak na razie znalazłem coś takiego:
Ja się zastanawiam nad: http://allegro.pl/sirui-statyw-t-005...176111721.html
Dane techniczne:
Ilość sekcji – 5
maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną – 138,8cm
maksymalna wysokość bez kolumny – 121,3cm
minimalna wysokość robocza – 34,3cm
wysokość transportowa – 31cm
waga – 1kg
maksymalny udźwig statywu – 4kg
maksymalny udźwig głowicy – 15kg
-
dobas testował statyw tej marki i chwalił..ale on był z wyższej półki....taka ilość sekcji nie jest korzystna,wpływa to na stabilność
statywu...głowica kulowa,nie wiem...generalnie bardzo poręczny ale nie chcę źle doradzić...może ktoś go ma i wypowie się !?
-
ja też mam obiekcje: tyle elementów do rozsuwania. A wysokość 138,8 to czasem może okazać się za mało , Ciągle zgarbiony przy wizjerze......?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
ja też mam obiekcje: tyle elementów do rozsuwania. A wysokość 138,8 to czasem może okazać się za mało , Ciągle zgarbiony przy wizjerze......?
Można uklęknąć. :-D
-
Mój PRL-owski statyw ma 180 cm i waży 12 kg, ale to jest jego wada...
Prawie nówka, jego plus że ani drgnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
-
Wg mnie dobry jest Triopo GT-3230X8C wazy lekko ponad kilo ,utrzyma 15 i wysoki chyba na 1,8 metra.Moze jako jednonog robic.Lzejszy jak aluminiowy i pochlania bardzo dobrze drgania,Na wietrze do krajobrazu idealny.Mam w zanadrzu jeszcze takie drewniane,ale one to w cenie dobrego body sa.:mrgreen:
Ja uzywam teraz biloreta 2017-znalazlem w piwnicy-jaki fajny,sliczny po prostu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Ja się zastanawiam nad:
http://allegro.pl/sirui-statyw-t-005...176111721.html
Dane techniczne:
Ilość sekcji – 5
maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną – 138,8cm
maksymalna wysokość bez kolumny – 121,3cm
minimalna wysokość robocza – 34,3cm
wysokość transportowa – 31cm
waga – 1kg
maksymalny udźwig statywu – 4kg
maksymalny udźwig głowicy – 15kg
Mam ten statyw, wykonanie jest b.dobre, leciutki, malutki i wyjątkowo stabilny jak na swoje rozmiary ale pod warunkiem że nie wyciągamy kolumny która jest najsłabszym ogniwem (nogi są zaskakująco solidne jak na takie maleństwo).
Po wyciągnięciu głowicy myślę, że utrzyma pewnie Pena, małą lustrzankę ale 1.5 kilogramowy zestaw bez wężyka może już wpadać w drgania.
Głowica jest mała i dość przeciętna - utrzyma pewnie zestaw ale nie pracuje płynnie; szybkozłączka jest wykonana z jednego kawałka metalu i nie jest pokryta gumą czy korkiem i potrafi się luzować jak ruszamy aparatem. Ja nakleiłem na nią kawałek taśmy monterskiej i zdaje to egzamin.
Jestem zadowolony z tego zakupu ale mam już jeden solidny statyw Giottos (odpowiednik Manfrotto 055) - potrzebowałem czegoś b.poręcznego co można zabrać sobą na każdy wypad, wziąć do samolotu itp. ten statyw się na pewno w takiej roli sprawdzi. Niewielkie rozmiary i możliwość rozmaitych regulacji sprawia, że jest on b.wszechstronny - może pracować jako statyw stołowy, można postawić go na murku lub wyciągnąć do pełnego rozmiaru.
-
ja bym polecil dokladnie to co tropic, posluchalem go i wielu innych , dolozylem pare groszy i sie oplacilo , u mnie z czasem glowica do wymiany na kulowa, ale to juz wedle zyczenia, pisales ze taka jaka mam ja tobie jest potrzebna , wiec ja bym sie nie zastanawial ,pzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mam ten statyw, wykonanie jest b.dobre, leciutki, malutki i wyjątkowo stabilny jak na swoje rozmiary ale pod warunkiem że nie wyciągamy kolumny która jest najsłabszym ogniwem (nogi są zaskakująco solidne jak na takie maleństwo).
Po wyciągnięciu głowicy myślę, że utrzyma pewnie Pena, małą lustrzankę ale 1.5 kilogramowy zestaw bez wężyka może już wpadać w drgania.
Chodziło oczywiście o wyciągnięcie kolumny - przepraszam za błąd i proszę moderatora o korektę.
-
Używam 055XPROB z głowicą kulową 498RC2.
Przesiadałem się z jakiegoś trzęsącego się chińskiego badziewia za 130 złotych z MediaMarkt, to były zmarnowane pieniądze.
Postanowiłem kupić coś porządnego a ww. Manfrotto polecił mi kolega.
Ten statyw jest bardzo stabilny. Do tego bardzo fajnym patentem jest z kolumna, którą można ustawić w poziomie.
Jest możliwość dokupienia krótszej kolumny, kolców, stópek, czy gum.
Trochę waży, z głowicą prawie 3kg, ale to i tak jeden z najlepszych moich zakupów.
-
Witam, ma ktoś doświadczenie z zestawieniem statyw - plecak fotograficzny? Chodzi mi o to czy takie połączenie ma w ogóle sens, czy jest to tylko ściema producentów plecaków. Mam e-450 z 40-150 i chciałbym zakupić pod to statyw do zdjęć panoramicznych i nocnych. Po przeczytaniu Waszych postów skłaniam się w stronę Velbon Sherpa 450R i zastanawiam się czy istnieje jakaś najmniejsza szansa żeby ten statyw spokojnie podpiąć pod jakiś fotograficzny plecak np. Lowepro Flipside 200i nie bać się że statyw z hukiem walnie o ziemię.
-
Jak najbardziej ma sens. W zasadzie nie da się na dłuższe wypady nosić statywu inaczej, niż przytroczonego do plecaka.
-
a macie jakieś swoje ulubione plecaki? Ten Flipside 200 podobno nie utrzyma Sherpy, tak mi przynajmniej odpisał sprzedawca, a na stronach internetowych nie podają maksymalnego unosu statywów.
-
ja mialem tamrac adventure 7 , teraz mam 9 tak samo zle sie statyw nosi jak w 7 , wisi pod spodem :/ , ale klamotow wiecej sie miesci w srodku :) pzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
monolit
a macie jakieś swoje ulubione plecaki? Ten Flipside 200 podobno nie utrzyma Sherpy, tak mi przynajmniej odpisał sprzedawca, a na stronach internetowych nie podają maksymalnego unosu statywów.
Miałem flipsida 400 i z przytroczonym velbonem sherpa 600r dawał spokojnie radę ale to wszystko paskudnie odstaje do tyłu a tego nie lubię . Sherpa ma swój pokrowiec i zawsze wolę go nosić osobno
-
Hmm no chyba zmienię taktykę i zamiast plecaka kupię torbę na aparat i sprzęty, a statyw załaduję na plecy. Fotografuję w mieście więc, chyba będzie dobrze. Z plecaków sprzedawca polecił mi coś o silniejszej konstrukcji Vanguard Adaptor 45, Vanguard Skyborne 45, Lowepro Vertex 100 AW, Lowepro Pro Runner 300 AW. Ktoś coś miał z tego?
-
Manfrotto 055PRO z HDV701, Mamiya carbon z 141RC, Manfrotto MN334B z kulową 222. Do 055 muszę dokupić ,,króciaka" żeby móc rozłożyć statyw na płasko. Do wszystkiego decha z mocowaniem na głowicę, do fotografii z ,,leżaka".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
monolit
Hmm no chyba zmienię taktykę i zamiast plecaka kupię torbę na aparat i sprzęty, a statyw załaduję na plecy. Fotografuję w mieście więc, chyba będzie dobrze. Z plecaków sprzedawca polecił mi coś o silniejszej konstrukcji Vanguard Adaptor 45, Vanguard Skyborne 45, Lowepro Vertex 100 AW, Lowepro Pro Runner 300 AW. Ktoś coś miał z tego?
a co ty chcesz w tej torbir/plecaku nosic? bo jak sporo to nie wiem czy torba to super rozwiazanie ,pzdr.
---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------
moose - to ja juz wiem po co tobie te diwe czy juz trzy samochody bojowe :)
-
chodzę tylko z jednym. monopod stoi nieużywany. Mamiya fajna bardzo - sztywna, wysoko się rozstawia ale powoli. 055 jest najszybszy i cichy. Przydałby się tzw spider do budy leżącej.
-
kilka słów David'a duChemin o statywach może komuś się przyda :)
http://www.pixelatedimage.com/blog/2...ravel-tripods/
PS
mam taką nieśmiałą propozycję zakładka forum " E-system" jest podzielona na rozsądne działy korpusy, szklarnia, oświetlenie, akcesoria.. natomiast w zakładce "mikro" wszystko w jednym dziale zmiksowane może warto zrobić wiosenne porządki w tym ostatnim?