159 zrobiło na mnie wrażenie. Takie te stopy kostropate.
Wersja do druku
159 zrobiło na mnie wrażenie. Takie te stopy kostropate.
Mirek54-próbowałam obciąć, ale MSZ dziwnie wygląda bez tego dołu :)
paluszek1-dziękuję :)
A poniżej plenerek nad Sekwaną:
164
165
166
164 najlepsze, 165 nie mam zdania 166 odpada - centralnie (IMHO). I gratuluję nowego aparatu - po obrazkach widzę, że to nie stary Olympus a jakiś Canon.
Pozdro z Ostravy.
164 i 166 (mimo centralnego kadru) moim zdaniem bardzo dobre
co do Waszej dyskusji o "obcinaniu" dolu a konkretnie bielizny modelki to zgadzam sie z MIrkiem, albo zdjecie bez bielizny, listwa moze zostać, albo faktycznie lepiej wyglądałoby przekadrowane
164 bardzo mi się podoba. Sympatyczna modelka w ciekawym otoczeniu.
Dobra kompozycja, właściwie ustawiona GO, trafiona ostrość. Wszystko to sklada się na bardzo udane ujęcie.
To Ty ? ;) Fajna modelka i stylizacja, masz więcej ;)?
Artur-dzięki wielkie :) Mi też podoba się ten centralny kadr, mimo że literatura nakazuje inaczej :) Odnośnie obcinania, myślę że najlepiej będzie spróbować jeszcze raz-faktycznie tym razem nago, pobawić się z listwą albo użyć jakiegoś płótna.
rol6-również dziękuję i cieszę się ze się podoba :)
Dawid:
- To Ty ? ;)
a to zależy o które zdjęcie pytasz? :)
- Fajna modelka i stylizacja, masz więcej ? ;)
Niestety, posiadam tylko wrzuconą serię czyli fotek sztuk trzy :)
164 mi się podoba. Ale mniejsza GO byłaby chyba wskazana...
163 okropne światło i nieostre zdjęcie...obojętnie czy centralnie czy nie-do kosza ;]
a ta seria ostatnia bardzo fajna.
Pierwsze nocne, czyli eksperymenty z czasem naświetlania :)
167
168
no jak na 1 to powiedziałbym, że jest lepiej niż dobrze...
nie mam w tej materii zbyt dużego doświadczenia jednak to co widzę bardzo mi sie podoba
pozdrawiam
167 robi wrażnie. :grin: Ciekawa kompozycja kadru i dużo światła dają dobry efekt.
168 już tak mi się nie podoba. Chciałbym przywołać tutaj radę bardziej doświadczonych kolegów, że dobrze jest wykonywać zdjęcia nocne gdy nie jest jeszcze całkiem ciemno. :wink:
pierwsze z nocnych strasznie mi się podoba.
drugie już nie tak bardzo do tego coś z niebem się podziało
Trochę nie tak :wink:
Zdjęcia nocne wymagają więcej eksperymentów: czas, przesłona, balans bieli i pora dnia/nocy. :)
Niestety nie ma EXIF-u, więc nie można jednoznacznie powiedzieć czego zabrakło. Na moje oko, balans uciekł- trzeba zdjęcie nieco ochłodzić (szczególnie chmury). Przesłona (otwór) była chyba zbyt duża*- wydaje się, że dalsza część budynku jest nieostra. Poza tym, światła latarń są "okrągłe" (przy małych otworach, powstają ładne gwiazdki). Pora dnia/nocy nie jest najgorsza- niebo nie stanowi jednolicie czarnej plamy :)
Pozwoliłem sobie trochę pobawić się drugim zdjęciem. Wydaje się, że nie można go tak od razu skreślać :-P
* - nigdy nie wiem, czy duży otwór to duża czy mała przesłona :roll:
Postaram się zapamiętać :grin:
Portret BW ma niedociągnięcia ale ma swój urok.
Przed kropem pupa wydaje sie zbyt duża- mniemam że byłaś zbyt blisko i tak zapracował obiektyw. Mysl o tym przy następnym podejściu aby nie dodać modelce kilogramów.
Światło fajnie podkreśliło kręgi kręgosłupa- co bardzo mi się podoba.
Czekam na więcej. :grin: Pierwsza fota nad rzeką bardzo udana :grin:
Poprawka Mirka - jak zwykle super. :grin:
A mnie urzekła przeróbka Helmutha:grin:
Heniu, gdybym chciała pisać pod publiczkę to pochwaliłabym Mirka, bo coś się ostatnio na mnie boczy.... Ale nie mam tego w naturze... Twoja obróbka jest świetna właśnie z powodu kolorystyki, dzięki niej faktura muru wydaje się bardziej wyrazista a nie przesadnie rozjaśniona, ale to tylko moja opinia...:)
Nawet nie wiecie jaką radość sprawiło mi czytanie Waszych wpisów pod moim postem :) Pozwolę sobie tylko dorzucić mały komentarz od siebie:
- portret: gdybym naprawdę miała już wybrać którąś z opcji, upierałabym się jednak przy tej z nieobciętym dołem. Zamysł był taki aby mocnym punktem zdjęcia był krzyżyk na plecach modelki. Mimo kilku przymiarek do tematu wyszło inaczej, gorzej. Wrzuciłam je na forum, bo spodobała mi się gra światła na plecach i jak zauważyła wanilia, również linia kręgosłupa :) Ale żeby nie było że dorabiam ideologię, wiem że technicznie zdjęcie leży i kwiczy. Obiecuję że powrócę do tematu i postaram się lepiej :)
- sesja nad rzeką: w 165 spodobało mi się to że dziweczyna w pewnym momencie spojrzała centralnie w mój obiektyw, mimo że byłam tylko przechodniem a ona pozowała komuś zupełnie innemu. 166 - centralnie, wiem. Ale po bokach zaczęli mi już włazić gapie, więc nie miałam zbyt dużego pola do popisu ale pomyślałam że taka wersja B&W będzie dobrym dopełnieniem do całości :)
- sesja nocna: przyznam się że zdjęcia są całkowicie nieobrobione, jedyne do czego się posunęłam to obcięcie boków, gdzie wchodzili mi już turyści. Też zastanawiałam się co trzeba ustawić, żeby światło latarni wyszło w kształcie gwiazdek, ale nie doczytałam w manualu :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wpisy i pozdrawiam serdecznie.
Lubię się od Was uczyć :))
raz robiłem takie foto nocne w zaawansowanej nocy! Wyszło tak, że tylko gwiazdy ( gwiazdki to za mało powiedziane) zostały i czarność :D. W trybie A w dodatku.. Trza przyuważyć kiedy jakie są odpowiednie bo to kwestia gustu :D
Tym razem mam coś specjalnie dla miłośników czekolady, czyli kilka fotek z 16 Międzynarodowego Festiwalu Czekolady w Paryżu (Salon du Chocolat) :)
169
170
171
Nataszu, litości nie masz...
podoba mi się klimat tych ostatnich zdjęć. są takie ciepłe i "pełne zapachu" świątecznego. naprawdę można się przy nich rozmarzyć.
super
te "kabanosy" z pierwszego bym wciągnął. Nie bacząc na te straszne gigadżule, które w sobie podstępnie kryją.
To mz najsmaczniejsze z tych czekoladowych zdjęć targowych.
Nataszach - nie uwazasz, ze juz czas na zmiane...? :)
Mz juz dawno :)
dzięki, cieszę się że słodkości znalazły uznanie ;)
@k@czy-zmianę na co ? :))
Na inny dzial :)
Juz za dlugo tu siedzisz :)
poważnie? dziękuję, sprawiliście mi wielką radość :)
a jak to się robi?
musisz zlozyc podanie do ADM'u :)
najlepiej tego, ktory jest wlasnie na forum, np RE
Skończyła się taryfa ulgowa :twisted:
Gratuluję przeprowadzki i witam w nowym wątku :grin:
Ha! Brawo! Witaj!!!!! :grin: