Z tego, co zauważyłem, to EFV w G1 nie ma dużego opóźnienia.
Stabilizowana matryca w tym przypadku jest chyba gorszym rozwiązaniem od tej optycznej... IMHO.
Wersja do druku
Z tego, co zauważyłem, to EFV w G1 nie ma dużego opóźnienia.
Stabilizowana matryca w tym przypadku jest chyba gorszym rozwiązaniem od tej optycznej... IMHO.
a ja dzis mialem to w pazurach i dziekuje, dla mnie to "ni pies ni wydra" male a brzydkie jakie, na zdjeciach wyglada milo ale rzeczywistosc powala z nog :) - a moze zbytnim esteta jestem
nie wiem czy było jeżeli tak zastrzelcie:)
W tym wątku grupa ludzi udowodniła ze g1 (może ta seria) ma dużo czulsze iszo niż podaje średnio 2/3 ev, tj.
ISO 100 = ISO 151
ISO 250 = ISO 400
ISO 500 = ISO 800
Zapraszam do lektury z mocnymi przykładami... może ta matryca ma większy potencjał niż myśleliśmy i zakreś iso 150-4000:D
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30046769
Na wstępie uderzę sie w piersi, bo poza pierwszym postem z dpreview.com nie chciało mi się więcej czytać.
Niemniej:
- zawsze jest tak, że to co mamy w puszce pod ISO XXX różnie się od "wzorcowego" ISO XXX; dla jednych matryc niewiele, dla innych całkiem sporo,
- akurat w przypadku D300 jest tak, że korpus odstaje od wzorca sporo w dół, średnio 0,5EV,
(odsyłam do www.dxomark.com)
- wnioski odnośnie "nadczułej" matrycy G1 na podstawie porównania z D300 są więc niezbyt trafione.
Słuszna uwaga, jotes25.
Za parę dni będzie wiadomo co w RAWie piszczy, nowy ACR wspiera G1.
Oczywiście Panascanic DR-klapa:
http://www.imaging-resource.com/PROD...CG1IMATEST.HTM
Panasonic DMC-G1
(Adobe Camera Raw 5.2) 7.32
Olympus E-510
(Adobe Camera Raw 4.1) 7.46
Reichmann się wypowiedział na temat G1: http://www.luminous-landscape.com/re...sonic-g1.shtml
This sensor and lens combination is able to produce detail, contrast and a delicacy of tonality and shading that is as good as anything else I seen recently, and the print size and quality possible from ISO's under 800 are limited only by the camera's 12 megapixel file size.
...
The EVF on the G1 is better than anything yet available elsewhere, but it still not as good as an optical viewfinder. Using it is like looking at a TV rather than out of a window, but there are advantages.
"It isn't known if this camera indeed has a Panasonic sensor, or if its from Kodak,"
:) lol
"This is a level of performance that seems somewhat below that of typical APS-C sized sensor cameras, and hugely below current full frame cameras such as the Nikon D700 and Canon 5D MKII."
Na Fotopolis pojawił się pełny test panasa G1:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8154&p=0
ocenili go całkiem dobrze...
Ciekawe czemu, zwłaszcza że sample do mnie mówią co innego.
http://www.fotopolis.pl/download/P1030469.JPG
iso 100, 10 sekund....
Matryca ma tendencje do niebieskich "łez". W zwykłym "pamiątkowym" pstrykaniu większym problemem jest brak filmów jak słusznie zauważył Fotopolis. Jak to będize mieć filmy i obiektyw 20/1,7 będzie ciekawiej...
Jeżeli mam być szczery to takiego aparatu z takim obrazem za darmo bym nie chcial. Dla mnie do zdjęć się nie nadaje, a filmów nie kreci wiec użyteczność wynosiliby zero.
No popatrz... btw, jest tez coś takiego jak rozwód, słyszałeś o tym?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie sadze żebym tylko ja widział ze Panasonic od początku ma problemy z jakością obrazu.
PS: Posiadasz jakiś aparat NMOS-owy?
Ja się tak w 90% zgadzam z qubiciem. Oczywiście foty można robić każdym sprzętem, ale mamy prawie 2009 rok a w matrycach panasa praktycznie regres a nie postęp.
W tv już są reklamy G1, to chyba pierwsza 'lustrzanka' reklamowana przez Panasonica w tv.
Raczej "bezlustrzanka"... :wink:
2000 zł za kita to jeszcze nie tak źle. Owszem, drogo, ale biorąc pod uwagę zestaw zalet i fakt, że to jedna z pierwszych ofert, a w dodatku wynalazek dość innowacyjny, to jeszcze ujdzie. Skoro E-30 jest za ponad 4000 zł i wszyscy wiedzą, że stanieje, to tu powinna być taniocha za kilka miesięcy :)
już nawet sprzedali pierwszą sztukę....
dużo zależy od ilości - szczególnie w elektronice,.. jak sprzedaż przekroczy magiczne 100 k rocznie to ceny zaczną spadać
Ja tam od dawna pamiętam różne reklamy Panasa, sporo było FZ-etów w TV.
Miałem dzisiaj okazję pobawić się trochę w/w sprzętem. Na myśl o tej konstrukcji miałem mieszane uczucia ale teraz wiem, że to był dobry pomysł :]
Takie tam moje uwagi po niecałej godzince:
+Wysokiej jakości materiały i aż chce się to trzymać :>
+Świetny LCD ale to co jest w wizjerze to dopiero rewelacja!
+Obiektyw choć malutki to wygląda na solidny i nie jest cały plastikowy
+Prosta obsługa dzięki "Quick Menu"
+Przyzwoita automatyka ale ma tendencje do przepalania
+Spory wachlarz stylów kolorystycznych
-Nie kręci filmów(marketingowo by się przydało)
-W trybach manualnych coś kiepsko mi się przestawiało ustawienia ale jeszcze popróbuje
-Beznadziejna automatyka z wbudowaną lampą
-Coś 14-45 nie jest tak ostry jak kitowe Olympusa albo mam zwidy ^^
-Prawie taki jak E-4xx, czekam na body Olympusa
-Cena zdecydowanie za wysoka jak na taki sprzęt, miało być taniej, jaśniej, lżej a nie jest
-Po co te Mpx? ;/ Mogli zostawić 10
Póki co jak najbardziej pozytywne :)
Jak byłem dziś w Saturnie to dorwałem go - akurat miał swoje stoisko (nikt się nim kompletnie nie interesował) ; Ogólnie body fajne :) proste w obsłudze jak napisał kolega powyżej :D - quick menu i te drugie :) - bardzo mi się podoba rozwiązanie przełącznika trybów focenia (single,seria,blabla - szybko i łatwo się to wybiera) LCD wzorcowe !! można go zamknać i schować aby się nie brudził (odpada kupowanie osłon i innych bzdur) - lcd w evf też suuuuper ! te pole widzenia :) 23 pola af......w naszych olkach po 3 :/ (hmm fajnie) Nie wiem jak jakość zdjęć bo nie miałem szpiegowskiej karty SD ze sobą :P Body kompaktowe więc zmieści się wszędzie - szkła wiadomo tak samo kompaktowe :P micro micro :P Cena trochę za wysoka...jak dla mnie to powinien kosztować ze 1400 zł max!
Przed chwilą w "dzień dobry tvn" Zbyszek Urbański z programu "Gadżet" przedstawił pierwszą "bezlustrzankę" na świecie.
A jakiś czas temu Sony alfa jako pierwsze lustro z LV :D
sorry za OT
Dot. adapterów do systemu Mikro Cztery Trzecie
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8181
Coraz bardziej mi się podoba koncepcja Mikro Cztery Trzecie. Te adaptery z linku dość drogie 150 Euro. Bardzo będzie mnie ciekawił 20/1,7 i zapowiadany aparat Olka.
Dziś widziałem reklamę G1 w TV. Kurde - oni chyba nie po to wyjęli lustro żeby w reklamie naśladować dźwięk mechaniki migawki i lustra... ;-)