Widzę, ze ptaszki Cie wciagnęły na maksa ;)
Tak trzymaj, świetne kadry ;)
Wersja do druku
Widzę, ze ptaszki Cie wciagnęły na maksa ;)
Tak trzymaj, świetne kadry ;)
Witanko
Kordek - tak, na razie fotka identyfikacyjna przez szybę w samochodzie, tym sposobem później w domu szukam gatunku ( sam, lub przy Waszej pomocy) mam jeszcze kilka innych "modeli", które czekają w "poczekalni" . Po zidentyfikowaniu szukam głosów danego gatunku, czytam o jego zachowaniu , środowisku i kombinuje co dalej, jak go dobrze sfocić ;)
Gąsiorek (nie do oceny)
taztaz, wanilia dziękuję :)
Wiejo, miło słyszeć te słowa. Coraz bardziej się przekonuję, że łąki nadnoteckie to skarbnica zwierząt, nie tylko ptaków.
rocco - owszem, przeradza się to w chorobę, jeszcze trochę w obsesję :)
Wczoraj na działce (zebrało mi się w końcu na zrobienie płotu ;) ) nie mogłem pracować, bo jakiś ptak wydawał tak dziwne dźwięki, i był blisko, że najchętniej bym go gonił :) Dzisiaj u klienta nad jeziorem, także byłem pochłonięty śpiewami ptaków, pięknie koncertowały w dodatku - nie jestem pewny na 100% - usłyszałem głos Bąka - posłużę się linkiem : http://ptaki.polska.pl/baza_gatunkow...d,606.htm?sh=3 i pomyślałem, zrobić mu zdjęcie, to by było coś :roll:
pzdr
Hej
Dzisiejszy wyjazd:
Z Gąsiorka nie jestem do końca zadowolony, może następnym razem będzie lepiej:
Gąsiorek
zajączek:
a tego się trochę wystraszyłem, od tyłu cały czas nie byłem pewien, co to za stwór sami przyznacie, że nie wyglądał zachęcająco:
podchodziłem coraz bliżej oglądając się za siebie którą ścieżką uciekać :) wcale to nie taki mały zwierz.
15,20m przed nim zacząłem gwizdać, żeby się obejrzał, bo tyłek mało fotogeniczny, do tego coraz bardziej obawiałem się jego reakcji, zajęty był jakimś jedzonkiem, no i w końcu obrócił się i odszedł do rowu, niestety światło niesprzyjające, boberek nie wyszedł, efekty nie warte pokazania.
i jeszcze ten
pzdr
Uszaty Cię obserwuje :), a borer mógłby chociaż ogona pokazać.
Ale się dzieje na tych łąkach. Super przygody. Trzeba uważać, bo jeszcze trafisz na tego zwierza, co go już w wielu rejonach Polski bezskutecznie tropią:) Bądź czujny:)
no właśnie dla tego nie byłem pewny prawie do samego końca:
http://77.45.31.196/~marek/zwierzyni...yw_bober22.jpg
szkoda że ostrość uciekła na trawę, ale bober jak malowany :)
Jeszcze nie widziałem gąsiorka ani bobra. Masz szczęście do spotkań.
Wczoraj z kuzynem zasialiśmy poletko dla saren i jeleni. Teraz czekamy czy coś urośnie i czy uda się jakie zdjęcie zrobić. "Czatownia" prawie gotowa.
Gratulacje, coraz lepiej sobie radzisz z ptaszorami :wink: , sorki źle to ująłem bardzo dobrze sobie radzisz :) pozdrawiam
Witam
Rocco, kurcze nie za bardzo czaję z tą miękkością - możesz to jakoś inaczej mi opisać ? coś skopałem z wywołaniem...
ktotek, cała klatka tutaj: tak, ZD70-300
http://77.45.31.196/~marek/zwierzyni...calaklatka.jpg
Miękkość zdjęcia czyli mało ostre, rozmyte delikatnie, niezbyt kontrastowe, co pociąga niedokładność szczegółów.
a tak, o to chodzi - nie wiem czy klikacie w fotkę, w całej rozdzielczości MZ jest już lepiej. Nie wyostrzałem mocniej, wydawało mi się dostatecznie. Inną rzeczą jest fakt, że niektóre gatunki ptaków, nawet przy idealnie złapanej ostrości, zawsze powodują wrażenie, że są nie do końca ostre - bynajmniej ja tak zauważyłem, dużo zależy od faktury skrzydełek. Za pewne lepsze obiektywy lepiej sobie z tym radzą.
I jeszcze jedno, przy F7 byłoby pewnie lepiej - celowałem na główkę - brak światła nie pozwalał mi na więcej.
Dzięki za info, pozdrawiam
W takim razie wystarczy podbić kontrast. Obiekt wyróżni się juz mocno z tła :)
Załącznik 16925
Ale ci się darzą te ptaszory. Już prawie w kompleksy wpadam;).
No świetny ten potrzeszcz. Miękki? Nie zauważam. Może to kwestia faktury skrzydeł, jak napisał Kasprzyk. Ale w pełnej rozdziałce widać lekką różnicę.
Może rzeczywiście lekko podciągnąć kontrast, ale nie za dużo. I gratuluję kolejnego ustrzelonego ptaszka. Naprawdę miło się ogląda Twój wątek.
Kordek
salvadhor
jolly dzięki za dobre słowo
helmuth - zanim odpisałeś wlazłem w te ustawienia - masz rację :)
Zamieszczam dwa rawy - jak ktoś ma ochotę może mi podesłać próby (najlepiej o dłuższym boku max 850) na kasmar@antserwis.pl
http://77.45.31.196/~marek/inne/fotki/
może się da coś z nich wyciągnąć, 8068 mam już swoją wizję, fotki w iso 400, ja odszumiałem.
Pzdrówka
Marek
patrząc na foty nabieram coraz większej ochoty na fotograficzne polowanie , trzeba wyciągnąć z szafy taira i zacząć strzelać :).
O, super zdjęcie. Ten potrzeszcz wyszedł rewelacyjnie.
Ostatni potrzeszcz super.
Gdzie Ty te całe ptactwo wypatrujesz ? Nawet bocian Ci pozuje, a ja nie pamietam już, kiedy ostatnio jakiegoś boćka widziałam.
Boćków u nas na pęczki :) , w zasadzie nie miałem ich fotografować, ten się nawinął a skojarzyłem wątek Technika fotografowania Ptaków no i go ustrzeliłem.
pzdr
Jeszcze raz powiem- piękne te Twoje ptaszki, o wielu z nich nawet nie słyszałem :p
helmuth - dzięki
Strumieniówka (łąki Noteć)
Zdjęcie nie wywoła wrażeń artystycznych, ale wrzucam do kolekcji, będzie dla potomnych jako dokument ;) Strómieniówka, pierwszy ptaszek zwabiony dźwiękiem. Kilka dni wcześniej jakimś przypadkiem skojarzyłem jego śwpiew, zabralem dzisiaj sprzęt, uruchomiłem i dość szybko pojawiała się samiczka, - nie sposób jednak jej sfotografować, chwilami była 1,5m ode mnie, jednak w zaroślach, trzcinach, pokrzywach, i tylko ruch listków i odzew zdradzał jej położnie.
Samiec bardziej się uwidaczniał, jednak i tu było cięzko - jak widać na fotce. Wydawał z siebie tak głośne i wysokie dźwieki, że uszy siadały - jak komuś się włączył kiedyś alarm w mieszkaniu - to taki mały wewnętrzny sygnalizator :). Nie udało mi się nagrać, coś pochrzaniłem w komórce, może nastepnym razem. (trudno jednocześnie obslugiwać aparat, mp3 i komórkę ;)
pzdr
Nowy gatunek. Dużo masz ich jeszcze? ;)
Wyżej ci siadł niż aparat?
Tak jak pisałem - jak uda się zrobić zdjęcie - wtedy internet, to forum czy strona: Ptaki â Wikipedia, wolna encyklopedia i jest stosunkowo łatwo.
Gorzej z rozróżnieniem głosów, mam obecnie 3 płyty T. Ogrodowczyk "Jaki to ptak 1,2,3" i totalny mętlik w głowie. Pogubiłem się strasznie, wszystkie głosy mi się wymieszały, muszę to sobie jakoś w mózgu uporządkować, będzie ciężko.
Pzdr
potrzeszcz i bociek bardzo udane, ten pierwszy pięknie zaprezentował skrzydła :)
Jelonki bardzo ładnie zapozowały... Ocena w galerii...
Pozdrawiam
Super te jelonki - gratuluję! :)
Przyciąłbym jednak zdjęcie do kwadratu a je zostawił w centrum - tyle, że cała operacja wymagałby kropowania co odbiłoby się pewnie na jakości...