Widzę że po zakupach :)
M.40-150mm F2.8 + MC-20
Wersja do druku
Widzę że po zakupach :)
M.40-150mm F2.8 + MC-20
Tak, ale walczę z cierpliwością.
27 ver1
Załącznik 227583
27a ver2
Załącznik 227584
Po otwarciu rawa, zauważyłem że cały histogram jest przesunięty w prawo. Pomiędzy lewą krawędzią a początkiem histogramu jest pustka. Coś w ustawieniach ?
Czyli tak jak pisałem - brakuje kontrastu / czerni.
No jak myślisz ?
Załącznik 227588
==edit==
kurcze, troszkę przeostrzyłem, ale już mi się nie chce drugi raz grzebać :)
zupełnie jak nie wróbel. Raczej jak sójka. :mrgreen:
Zgadza się, histogram jest przesunięty w prawo, nie wykracza jednak poza granice. Pewnie można było w tym przypadku skrócić odrobinę czas aby zmniejszyć ekspozycję, wtedy histogram przesunął by się bardziej na środek. Myślę jednak, że w tym przypadku rozpiętość tonalna obrazka jest tak mała, że między histogramem a jedną z lub obiema krawędziami zawsze będzie pustka. Zmiana ustawień niewiele pomoże. Rozciągnąć histogram da się tylko w postprocesie.
28 Kocia para.
Załącznik 228398
Fajne:)
Urocze kocięta i wyobrażam sobie jak się bawią, mają wilczy apetyt a potem słodki sen.
29 Mgła.
Załącznik 228816
Chyba bym "wypoziomował" i nieco przybliżył, aby drzewko było większe. Tak poza tym, mi się nawet podoba taki minimalizm.
Można było dać większy zoom w obiektywie 12-42 (foto jest na ogniskowej 26mm)
Podoba mi się kontrat symetrii choć niezgodna z kanonem ale one po to są by świadomie je łamać. Rzeczywiście drzewko, które jest w mocnym punkcie powinno być większe i może troszkę! wyraźniejsze. Ale koniecznie samotne. Podoba mi się i pewnie można coś poprawić.
A gdzie jest drzewko ??
Tak ogólnie to sam dochodzę do wniosku, że kadr jest nieprzemyślany do końca.
30
Dalej krajobraz z mgłą.
Załącznik 229336
31 W lesie
.Załącznik 229515
Na 30 mgła troszkę już poszła do góry ale miejsce fajne bo leśna zwierzyna przyjdzie na żer. Na 31 zima w lesie podoba się.
32 Dalej z serii zima.
Załącznik 229543
Zauważyłem ten błąd gdy już nie mogłem edytować postu.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
33
Załącznik 229567
Zima w lesie i ta na polu z sarenkami ładne.
34 Dalej w temacie zimy.
Załącznik 229713
35 Polowanie na:
Załącznik 229787
Droga przez las ma właściwy klimat. Ptaszek to chyba mazurek ładnie zapozował.
36 Krajobraz
Załącznik 229905