Nie ma się co tak szybko rozbiegać. A dyfrakcja, cóż można mieć lekko zmiękczone, można niezbyt ostre. A fret jest znanym fachowcem od dyfrakcji na forum...
Wersja do druku
na plf jest pewien łowca bandingu... każde forum ma swoich ekspertów ;-)
Fajne fajne, ja osobiście bardzo cenię takie nieco ponure (w najlepszym tego słowa znaczeniu, ponurość może być wspaniała!), gęste krajobrazy. Mniam mniam.
https://drive.google.com/open?id=0B1...ndXNldta190b0E
1/15 f1.8 17mm iso 800
Na kolanie, z reki.
Aparat jest mega lepszy i fizycznie, ergonomicznie i systemowo. Stabilizacja obłędna. Kupilem w przedsprzedaży wiec cene mialem jeszcze super w stosunku do dzisiejszej. Zmiany pod kątem filmowym są niesamowicie duże na +.
Jednym słowem wart każdej złotówki którą na niego wydałem. Aby go kupić sprzedałem swój em1 mark 1
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Mnie się wydaje, że przy zjawisku dyfrakcji znaczenie ma fizyka, a nie algorytmy wyostrzające, nie sądzisz ? Jak przez dyfrakcję takie szczegóły zaginą jak na tym banknocie to i algorytmy nie będą miały co wyostrzać. Tu jednak przy f22 szczegóły jeszcze są. Fakt, że przy f16 jest zauważalnie lepiej.
Dyfrakcja nie oznacza, że nagle z obrazu zrobi się mydło. Oznacza jedynie, że ostrość spada w porównaniu do maksymalnej, ale nadal może być wystarczająca.
jeżeli chodzi o zdjęcia, to zmiana puszki o jedną generację miała umiarkowany sens już od roku 2010.
Poprawa z modelu na model jest w natomiast możliwościach video.
Jeżeli ktos nie filmuje- jak ja- to spokojnie poczeka.
EM-1 mam od trzech lat i spokojnie drugie tyle bedzie mi służył. jesli rzecz jasna się nie zepsuje.
Cytat za http://www.fly4free.pl/znizka-swietn...ge-2/#comments
Cytat:
Aparat E-M1 II został całkowicie wycofany z oferty Polskiego sklepu shop.olympus.pl nie zależnie od promocji. Wynika to z faktu, że cały zapas przeznaczony na nasz kraj pochłonęły sklepy Olympus Premium Dealer ze względu na dużą przedsprzedaż. Wszystkich którzy rozważali zakup E-M1 II bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację. Jednocześnie zapraszam na warsztaty/roadshow z E-M1 II i nowymi obiektywami który będzie w styczniu i lutym. Będzie to doskonała okazja aby poznać sprzęt bliżej i zadać wszystkie nurtujące pytanie, w końcu decyzja o zakupie sprzętu z najwyższej półki nie jest podejmowana ot tak.
Myślę, że w czasie roadshow będzie można uzyskać również ciekawą ofertę
Pozdrawiam
Przemysław Jakubczyk
Nie no kupić to możecie... w sklepie 500 zł drożej.
Jak zawsze w klasie premium/PRO, w mikro43 jest zasada by takie produkty kupować nie wcześniej niż 24 miesiące po rozpoczęciu dostaw do sklepów. Wtedy te ceny oscylują w okolicy "prosumer" czyli $1000.
Kto się upiera* przy szkłach 43 czy robi sport nie ma wyboru, pozostali mają M5 II.
Do filmów (zawsze) GH, nie ma kasy na GH, jest G - proste.
Na stopklatce z filmiku (tablica testowa), w recenzji dpreview widzę to rozmazanie co w M5 II i mi się to nie podoba.
W GH2 (24 kls) na 170 MBitach, nawet wtedy kiedy wyświetlam filmiki na pełnym ekranie (monitor 5K) tego nie ma.
Olympus podnosi ceny, nie kupujmy.
* - bez negatywnego wydźwięku.
Ja szukam rozwiązania podróżniczego, które jest lekkie, wytrzymałe i pozwala zarówno robić zdjęcia, jak i kręcić filmy 4K. Tutaj taki EM1mkII mi pasuje, ale do wiosny i tak się nie wybieram nigdzie, więc poczekam na GH5.
Przy okazji, 12-100 jest ogromny... jeszcze żeby to miało f2.8...
https://www.youtube.com/watch?v=st_3d0QQOOA
Ale z takim zakresie to średnio coś mniejszego jest. Fuji ma 18-135, ale ciemniej na końcu no i węziej. Kloc podobny, Sony też mały nie jest. zakres mniejszy. Matryce za to w kwesti światła trochę tam nadrabiają.
Ceny za to mają przyjemniejsze.
IMO podróżniczo to ten olek jest naprawdę fajny. Ja pewnie dcelowo będę zmagał się pomiędzy nim a nowym panasem, który krótszy, ale jaśniejszy będzie. Cena pewnie zadecyduje.
Buuu! Jest jakaś obsuwa w dostawach :/ Wczoraj przyszedł mail, że aparat jest back-ordered i zmienili datę wysyłek na stronie z 12 na 13... dziś na stronie już widnieje zapis, że aparat niedostępny :( Ciekawe kiedy do mnie dotrze, meh.
B&H jest znany z tego, że troszeczkę więcej zajmuje im sprowadzanie nowości Oly na swoje półki sklepowe.
Poza tym, ztcp był njius na 43R, że Oly nie da rady na 12/12, raczej bliżej 12/20.
Pierwszy raz zamawiam nowość Olympusa z BH, więc ten, nie wiedziałam :D Z różnymi innymi rzeczami zawsze dotrzymywali dat. Ja się na foty na środę umówiłam, hahaha. No trudno, muszę poćwiczyć cierpliwość zatem i czekać grzecznie na maila z potwierdzeniem wysyłki :D
Wróciła stara cena 8490zł? Choć dostepny wkrótce ;-(
https://shop.olympus.eu/PL-pl/om-d/o...-ii-p-2618.htm
Albo jeszcze nie zaktualizowali...
Skoro cena jest "nietransakcyjna" - bo i tak nie można kupić - to co za różnica..
Wczoraj przysłali mi pięknego maila pod tytułem : "Nie musisz dłużej czekać: już dziś kup aparat E-M1 Mark II" więc wszedłem na ich stronę do "sklepu" i patrzę nie ma Mark II w ogóle w ofercie - więc napisałem że chętnie ale chyba żartują zachęcając mnie do kupna aparatu którego nie mają nawet w ofercie swojego oficjalnego sklepu ;-) Dziś patrzę pojawił się ze starą ceną i dostępny wkrótce (brzmi inaczej niż - nie ma ;-) - mają coś bałagan choć miejmy nadzieje że cena zostanie 8490 ;-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Właśnie sprawdziłem czy można dodać do koszyka - można zamówić ale cena w koszyku 8990 ;-(
W sklepie też już cena 8990, czyli odświeżyli ceny.
Może czytają forum - tyle dobrze ;-) Miejmy nadzieje na dużą sprzedaż na świecie i spadek ceny ;-) Z drugiej strony niedługo konkurencja -> GH5 i ciekawe obiektywy PanaLeica - cóż trzeba przemyśleć plany. A ostatnio zastanawiam się nad Sony A7 jako uzupełnienie tego co mam (cóż dwa systemy ale oba jakby lepsze do czego innego) Za E-M1 II mam A7 plus stałake z zakresu 28-55mm ;-) na początek ;-)
Niby tak. Ale tylko z założeniem, ze nie używamy innych szkieł i ten kompakt będzie naszym jedynym aparatem. To raz.
A dwa. Taki rx 10 sonego spełniajacy założenia, to wcale taki tańszy w najnowszej odsłonie nie jest.
Lżejszy tez nie specjalnie.
Jest krótszy w stanie spoczynku, ale po uruchomieniu chyba już rozmiarami nie ustępuje…
Obsługa i szybkość jest porównywalna?
A i za kilka lat puszkę zmienię. Szkło zostanie. Kompakta trzeba będzie przemielić w całości.
http://j.mp/2hqP50e
Mark I kosztuje 4k, Mark II 6k, Mark III - 7k.
Ceny również pomroczne.
Przy czym w tym ostatnim wydłużono obiektyw do eq 600 mm - w jego jakość optyczną niespecjalnie wierzę.
Krotnosc robi swoje.
Fotografia staje się drogim hobby - jeśli chcemy używać czegoś dającego większe możliwości niż smartfon.
To wszystko racja z tym, że cały proces ma inne konsekwencje. Producenci sprzętu foto nie szukają już pieniędzy w tanich amatorskich kompaktach bo tu przegrywają walkę o klienta z producentami telefonów. Szukają ich w bardziej zaawansowanym sprzęcie dla świadomych fotografów a nie okazjonalnych pstrykaczy. Stąd coraz bardziej drożejące sprzęty z wyższych półek.
Bardziej miałem na myśli bezlusterkowce, a nawet lustrzanki. Nie musi być to najnowszy sprzęt, a i tak będzie miał dużo większe możliwości od smartfona. Ale odbiegamy od głównego tematu:)
Nie wiem o co chodzi, ale w Olyshopie aparat znów potaniał o 500 zł do starej ceny.
Może dlatego ;-) - http://www.43rumors.com/olympus-note...until-january/
Do tego czasu zmieni się jeszcze parę razy ;-) Pozostaje czekać ;-)
Ale zamówienie jak się złoży teraz to cena chyba obowiązuje :)
Weźcie mnie nie straszcie tym styczniem :D Ja chcę mój aparat! :D Dzisiaj byłam umówiona na foty, haha, dobrze, że mam inne aparaty ;) Chyba Olympus poszedł marketingową drogą Apple, żeby nakręcić hajp. Tak czy siak, czekam coraz mniej cierpliwie... no ale w najgorszym wypadku kasiorka z konta zejdzie w przyszłym miesiącu. Zamówiłam jeszcze w listopadzie, byłam pewna, że załapię się do pierwszej transzy... :/ chlip chlip.
trochę jak zegarek - też się nakręca :)
Cytat:
Hype to słowo z języka angielskiego określające podekscytowanie czymś. Często określenie to odnosi się do poruszenia i szumu wywołanego przez zapowiedzi nowego produktu/wydarzenia i wiąże się z intensywną akcją promocyjną mająca na celu podtrzymanie hype'u.
źródło: http://www.miejski.pl/slowo-Hype