Dorjan: Podoba mi się jakość fotki z tego Flektogona 2,8/20. Interesuje mnie czy było to korygowane na komputerze --czy nie daje mydełka na 2,8 faktycznie? --pozdrawiam
Wersja do druku
Dorjan: Podoba mi się jakość fotki z tego Flektogona 2,8/20. Interesuje mnie czy było to korygowane na komputerze --czy nie daje mydełka na 2,8 faktycznie? --pozdrawiam
Szczerze mówiąc to Flektogon 20/2,8 w połączeniu z E-1 mnie nie zachwyca. Jego główną wadą jest właśnie „mydełko” i to nie tylko na f:2,8. Praktycznie taką ogniskową mamy w każdym standardowym zoomie.
Dawniej było to najlepsze kolinearne (bez zniekształceń beczkowatych i poduszkowatych) szerokie szkiełko pod M/42. Przy mniejszych cyfrowych matrycach straciło swój główny atut. Jest to oczywiście pięknie zbudowany obiektyw i ma możliwość wkręcenia każdego filtra 67mm. Na pewno nie zdecydował bym się na zakup tego obiektywu do korpusu z matrycą mniejszą niż FF.
Najczęściej żadnych fotek nie koryguję w programach komputerowych. Nie posiadam nawet PS’a. Wszystkie prezentowane zdjęcia są obrabiane w OM. Po wywołaniu są jedynie zmniejszane i wyostrzane. Bardzo rzadko korzystam z kadrowania lub zmiany BB. E-1 wymusza poprawność kadrowania już w fazie naciskania na spust. W każdej fotce są dostępne exif’y.
Zmniejszenie pliku do wymiarów 800x600 i lekkie wyostrzenie likwiduje efekt „mydełka” Flektogona i fotki wyglądają dobrze, ale na pełnym pliku widać różnicę na korzyść Zuiko. Jako jasną stałkę zdecydowanie preferuję ZD 50mm.
Dla porównania dwie fotki. W wątku miało być o najmniejszej GO, a w przykładach poniżej wychodzi co innego, ale trudno przynajmnie przysłony są o najmniejszych wartościach.
Flektogon 20/2,8 na f:2,8
ZD 50/2 na f:2,0
Pozdrawiam.
Dorjan,
chodzilo mi dokladnie o to o czym ty piszesz ale ja nieprecyzyjnie sie wyrazilem
a ty dokladnie sprostowales :) wszystko prawda
z tym ze podajesz akurat jako przyklad dosc extremalnie szeroki obiektyw 20mm ktory ma naprawde duza GO
w olku to on jest srednio szeroki, ale w ff bylby juz raczej ultra wide
na nim nie zbudujesz 2 planu w krajobrazie, racja
i wiem ze takie obiektywy maja max do 2 metrow i potem juz nieskonczonosc, mam sigme 10-20 ktora ma do 1 metra skale,
ale np w 29mm mozesz naostrzyc na obiekty do 4 metrow, i to tez jest szeroko w ff
oczywiscie ze nie bedzie na takim obiektywie zblurowanego bokeha , jedynie tyl bedzie troszke nieostry ale odrozniajacy sie jako 2 plan
W kadrze jest jasne niebo, więc przydałoby się założyć maskę z tekturki do adaptera --powinna sporo zmniejszyć mydełko. Mnie w tej 20 czyli 40-ce podoba się manualna skala odległości, ale dam sobie spokój po Twojej ocenie--dzięki
(kiedyś miałem wersję 4/20 tego Flektogona --w analogu była dobra)
Nie jestem pewny, czy Ci się uda w FF osiągnąć zadowalające wyniki.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin510
Sam nigdy nie zastanawiałem się jak uzyskać małą GO przy dużych odległościach. W fotkach krajobrazowych nie przeszkadza, a w makro najczęściej brakuje. Podpiąłem dzisiaj do E-1 Pentacon’a 2,8/29mm i kombinowałem jak uzyskać z takiego zestawu rozmycie drugiego planu. Nawet przy tak ekstremalnych motywach nie osiągnąłem pozytywnego wyniku.
Z podpiętym ZD 14-54mm na 14mm też nie ma co szukać braku GO. Tym razem nie zapomniałem o filtrze CPL.
Maleńka szyszka wygląda już przyzwoicie, ale to 54mm i mała odległość.
Irek50, może te stare manualne obiektywy kiedyś były świetne, ale nie mam do nich przekonania. Czasami podpinam coś do przetestowania jednak wygląda to zawsze gorzej w porównaniu do moich Zuiko. Każdą fotkę manualem też da się zrobić, tylko sądzę że zachwyty nad ich jakością wynikają głównie z niewielkiej ceny, chociaż za niektóre kultowe szkiełka można wydać nawet 1000zł.
Czy warto?
Pozdrawiam.
A znajdziesz mi 50/1.4 z AF?Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Dlaczego by nie np. 30mm F1.4 EX DC HSM do 4/3Cytat:
Zamieszczone przez mathu
lub coś podobnego z http://www.4-3system.com/modules/lenses/
Przepraszam, bo nie bardzo rozumiem - chcesz mi powiedzieć, że 50/1.4 = 30/1.4?Cytat:
Zamieszczone przez burbot
o kurcze , niezła dyskusja :)
Dzień dobry Panowie, jak się bawicie?