Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"
Pytanie do zwolenników ortodoksyjnego podejścia do panoramowania: gdyby Maciek stanął na środku karuzeli, przyklejony do kolumny, do której przyczepione są foteliki i obracał się z aparatem podążając za dziewczyną byłoby to panoramowanie? Tutaj wykorzystał karuzelę by razem z nią się obracać.
Czy w konkursie pt. ""Ze statywu" odrzucilibyście zdjęcie zrobione aparatem postawionym np. na murku?
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Zdjęcie Maćka jest świetne. Bardzo mi się podoba. Ale technika wykonania tego zdjęcia to nie panoramowanie. Aparat był ustawiony na dziewczynę, nie został poruszony przez autora. Zrobił moim zdaniem bardzo ładne zdjęcie w ruchu.
Czyli dusza z interpretacji własnej! Trzymamy się ściśle: definicji panoramowania
A miało być tak pięknie...
---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pytanie do zwolenników ortodoksyjnego podejścia do panoramowania: gdyby Maciek stanął na środku karuzeli, przyklejony do kolumny, do której przyczepione są foteliki i obracał się z aparatem podążając za dziewczyną byłoby to panoramowanie? Tutaj wykorzystał karuzelę by razem z nią się obracać.
Czy w konkursie pt. ""Ze statywu" odrzucilibyście zdjęcie zrobione aparatem postawionym np. na murku?
Pozdr
Coś mi się widzi, że między ideą hadesa a A56 jest nie nieścisłość a nawet rzekłbym: przepaść.
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Zdjęcie Maćka jest świetne. Bardzo mi się podoba. Ale technika wykonania tego zdjęcia to nie panoramowanie. Aparat był ustawiony na dziewczynę, nie został poruszony przez autora. Zrobił moim zdaniem bardzo ładne zdjęcie w ruchu.
Serdecznie dziękuję :-) Brakowało mi jasnej, jednoznacznej odpowiedzi :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pozdr
Moim zdaniem czy na krzesełku czy przyklejony do kolumny to....będzie to samo...
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Czyli dusza z interpretacji własnej! Trzymamy się ściśle:
definicji panoramowania
A miało być tak pięknie...
---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
Coś mi się widzi, że między ideą
hadesa a
A56 jest nie nieścisłość a nawet rzekłbym: przepaść.
Miało być pięknie i może być w następnych edycjach jeśli tylko Hades i pomysłodawca następnego tematu OR uzgodnią i jasno określą co jest dopuszczalne :-)
Zdjęcie mackanr1 jest bardzo fajne i brawa mu się należą za pomysłowość ale....
Pozdrawiam :-)
Po
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
... między ideą hadesa a A56 jest nie nieścisłość a nawet rzekłbym: przepaść.
Pozwól, że zacytuję:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dlatego, jeśli są wątpliwości, prowadzący konkurs powinien dopytać autora tematu
Nie wiem, co hades postanowi w tej edycji ale na przyszłość? Może warto przemyśleć ten pomysł.
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
/.../
Miało być pięknie i może być w następnych edycjach jeśli tylko Hades i pomysłodawca następnego tematu OR uzgodnią i jasno określą co jest dopuszczalne :-)
Zdjęcie mackanr1 jest bardzo fajne i brawa mu się należą za pomysłowość ale....
Pozdrawiam :-)
Po
To ja mam propozycję, co by uniknąć niedomówień o, Hadesie:, umieszczaj opis
co wolno a czego nie w pierwszym poście tak jak u mnie w popRAWce.
Mi to pomogło, Tobie też może się przydać.
Po co tworzycie problemy. Jest temat. Przesyłam zdjecie moim zdaniem pasujące.
Publiczność wybiera w głosowaniu zdjecie jej zdaniem najbardziej pasujące.
Po co dywagacje nad zabawą? Po co 10 stronnicowe regulaminy z określaniem, ile pikseli rozmycia ma być w pionie a ile czerwonego?
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Pozdr
Gdyby Maciek stał na zewnątrz karuzeli, lub wewnątrz ale nie miał styczności z karuzelą, a ona obracała by się wokół niego to musiał by śledzić aparatem dziewczynę aby zrobić jej zdjęcie. Wtedy było by to panoramowanie. Jeżeli stoi, siedzi na karuzeli, obraca się wraz z karuzelą i robi zdjęcie to tak samo jakby zrobił zdjęcie gdy karuzela stoi. Nie musi śledzić dziewczyny aparatem, by wyszła ostro. Jeżeli stoi na karuzeli i dodatkowo śledzi dziewczynę aparatem (dziewczyna obraca się szybciej niż on stojący na karuzeli) to jest panoramowanie ponieważ przesuwa aparat by zrobić zdjęcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Po co dywagacje nad zabawą?
Dywagacje są nad regułami a nie nad samą zabawą.
Każda zabawa powinna mieć swoje reguły. Inaczej zmieni się w "wolną amerykankę" a to już zabawne nie jest.
Ty, jako prawnik, powinieneś to wiedzieć.
mam w swojej kolekcji kilka zdjęć zrobionych podobnie do zdjęcia Maćka. Jak został ogłoszony ten OR to się zastanowiłem przez 1 sekundę i doszedłem do wniosku, że te zdjęcia nie spełniają warunków konkursu. Zbyt łatwo je zrobić w porównaniu do "prawdziwego" panoramowania. Ale efekt jest świetny.
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Gdyby Maciek stał na zewnątrz karuzeli, lub wewnątrz ale nie miał styczności z karuzelą, a ona obracała by się wokół niego to musiał by śledzić aparatem dziewczynę aby zrobić jej zdjęcie. Wtedy było by to panoramowanie. Jeżeli stoi, siedzi na karuzeli, obraca się wraz z karuzelą i robi zdjęcie to tak samo jakby zrobił zdjęcie gdy karuzela stoi. Nie musi śledzić dziewczyny aparatem, by wyszła ostro. Jeżeli stoi na karuzeli i dodatkowo śledzi dziewczynę aparatem (dziewczyna obraca się szybciej niż on stojący na karuzeli) to jest panoramowanie ponieważ przesuwa aparat by zrobić zdjęcie.
Mimo, że nie zgadzam się z Wami co jest a co nie jest panoramowaniem, uważam że powinniśmy wziąć pod uwagę stanowisko A56. Odczuwałbym dyskomfort głosując na zdjęcie, które zdaniem pomysłodawcy tematu nie spełnia jego wymagań. A szkoda, bo na razie zdjęcie Maćka to dla mnie nr 1 w puli.
Pozdr