Odp: [OlyTest] Olek na ślubie czyli nieplanowany test E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Przy takich warunkach jak z linka, to trzeba było przejść na MF - scena tak mała, że grajki nie mają gdzie uciekać z GO.
To było w ramach OlyTestu. Wiem jak ostrzy się po kontraście, ale jakoś nie pomyślałem, by testować szybkość i celność MF.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Zazwyczaj łapię światło na twarz artysty i wtedy przy czasach 1/100 - 1/200 ISO 400 jest w zupełności wystarczające. Zazwyczaj też oświetleniowiec oświetla grajków "białym" światłem - a kolorowe zabawki używa do "budowy" scenografii, ale jak trafi się niedouczony eksperymentator to faktycznie może być ciężko.
Policz sobie ile razy mniej światła jest pomiędzy Twoim ISO 400 z 1/200 a 6400 z 1/100, to zrozumiesz, że zupełnie o czym innym piszemy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Teraz dopiero spojrzałem na link. Iwo, szczerze :?: To nie są trudne warunki ;)
To NIELICZNE udane zdjęcia, bo akurat AF trafił, a mrugający reflektor doświetlił. Inaczej jak serią na wcześniej ustawionym AF nie dało się.
Przejrzałem początkowe posty... Wychodzi na to, że taki sprzęt jest idealny na wycieczki, bo mało waży i może do macro (duża GO). Przy trudnych tematach nie ma co się spinać, bo są lepsze rozwiązania do takich realizacji.
Chciałbym zauważyć że łażenie na śluby bez sprzętu zapasowego jest niezbyt rozsądne a focenie cropem x2 przy F5.6 i wyżej zalatuje estetyką rodem z kompaktu. Daje to płaskie zdjęcia, bez klimatu. Zdjęcie zbiorowe z paroma rzędami osób owszem, ale nie reportaż czy taniec.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Panowie... ja piszę w kontekście Multi-CAMa 3500DX, a on pochodzi wprost z D300, który miał premierę w... 2007 roku :roll: :mrgreen:
To tak jak E-3 - bo czujniki fazowe w E-5 pozostały chyba bez większych zmian, poprawili jedynie ostrzeżenie po kontraście :)
---------- Post dodany o 10:30 ---------- Poprzedni post był o 10:25 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
KaarooL
Chciałbym zauważyć że łażenie na śluby bez sprzętu zapasowego jest niezbyt rozsądne a focenie cropem x2 przy F5.6 i wyżej zalatuje estetyką rodem z kompaktu. Daje to płaskie zdjęcia, bez klimatu. Zdjęcie zbiorowe z paroma rzędami osób owszem, ale nie reportaż czy taniec.
Używając zoomów na pewno trochę tak - ale stałki m43 powinny już trochę zmniejszyć dystans...
Cytat:
Zamieszczone przez
KaarooL
Zaczynasz przynudzać jak fret ... jeszcze trochę i sięgniesz poziomu qubic'a jaki prezentuje na forum nikoniarzy.
Prawda jest taka nudna... Wymyślmy coś ciekawszego! Na przykład, że f/5,6 to doskonała przysłona w 4/3 do uzyskiwania zdjęć, które nie są płaskie.
Oki ja wiecej zdjęć z tej weselnej imprezy poproszę :)
Opinię najlepiej wyrabiać sobie na przykładach .
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Prawda jest taka nudna... Wymyślmy coś ciekawszego! Na przykład, że f/5,6 to doskonała przysłona w 4/3 do uzyskiwania zdjęć, które nie są płaskie.
Tak, to doskonała przysłona w 4/3. Dyfrakcja jeszcze nie zżera jakości, a już można pisać o braku problemów z AF (fotografuję od ponad 40 lat i nie trafiłem na problemy z ustawianiem ostrości w małym obrazku (obecnym FF) przy f/11, nie ważne, czy był to manual, czy najtańsze szkło z AF) :) Obecnie drobny problem Olka polega na tym, że zaczyna się rozwijać rynek jednocalowych kompaktów :D
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tak, to doskonała przysłona w 4/3. Dyfrakcja jeszcze nie zżera jakości, a już można pisać o braku problemów z AF (fotografuję od ponad 40 lat i nie trafiłem na problemy z ustawianiem ostrości w małym obrazku (obecnym FF) przy f/11, nie ważne, czy był to manual, czy najtańsze szkło z AF) :) Obecnie drobny problem Olka polega na tym, że zaczyna się rozwijać rynek jednocalowych kompaktów :D
Orzesz, szmatkę do monitora poproszę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi.
Priorytetem jest dla Ciebie ostrość hiperfokalna :?:
Już się nie kłóćcie ;) Każdy wie jaki ma wpływ wielkość matrycy na zdjęcie, więc po co się nakręcać? :)
To, że Olek jako pierwszy wszedł w bezlusterkowce i prawdopodobnie jest liderem tego rynku, to nie znaczy, że jest najlepszy i bezkonkurencyjny - gdyby tylko na bagnety X i FE był taki wybór szkieł jak w m43 (póki co są tylko drogie i dobre dla tych co lubią płacić frycowe za podążaniem za modą i bycie pierwszymi :) ), to sytuacja pewnie byłaby / będzie wyglądała tak jak z lustrzankami. Ja wiem, że po krótkim obcowaniu z "wielkim i nieporęcznym" FF do którego podpięty był "ciężki, mydlany i winietujący" obiektyw wiem, że mikrusy zdecydowanie nie są dla mnie ;) Czas zacząć znów chodzić regularnie na siłownię ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Oki ja wiecej zdjęć z tej weselnej imprezy poproszę :)
Opinię najlepiej wyrabiać sobie na przykładach .
Postaram się coś wrzucić w niedzielę wieczorem :)