Odp: Muminek na tropie...
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
A ta prośba to że niby co? Płot dokończyć malować? :mrgreen:
Nooo :mrgreen: płot skończyłem, ale na ptakach to się nie znam :roll:
Kadry - świetne.
Modele - piękne.
Mbsz - 28 i 29 - znakomite.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Tu prośba do autora wątku.
Malowałem przy garażu płot. A jako, że malowałem to sprzęt w domu leżakował. Nad gorlickim parkiem lata białe coś. Wołam do kumpla - popatrz bociek. Za chwilę bo dość nisko było, obaj widzimy, że toto nie ma długich boćkowych nóg jak i dzioba.
Wyglądało na bardzo dużego myszaka lub innego drapieżnego (charakterystyczne krążenie i czasem tylko kilka uderzeń skrzydłami) - ale było białe :shock: i miało rozszczepione lotki na końcach skrzydeł.
Co ciekawe - w tym miejscu bardzo często można spotkać czarnego bociana, no nie można go pomylić z niczym innym. Piękny widok :)
Pewnie sęp albinos. :shock::cry:
Jak zwykle kolejna wrzuta piękna.
Świetne foty, dzięcioł super złapany, a szpak po kąpieli extra :)
Cieszą mnie Wasze wpisy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...Nad gorlickim parkiem lata białe coś. Wołam do kumpla - popatrz bociek. Za chwilę bo dość nisko było, obaj widzimy, że toto nie ma długich boćkowych nóg jak i dzioba.
Wyglądało na bardzo dużego myszaka lub innego drapieżnego (charakterystyczne krążenie i czasem tylko kilka uderzeń skrzydłami) - ale było białe :shock: i miało rozszczepione lotki na końcach skrzydeł.
Co ciekawe - w tym miejscu bardzo często można spotkać czarnego bociana, no nie można go pomylić z niczym innym. Piękny widok :)
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie (może kiedyś:wink:), ale jedyne co mi przychodzi do głowy, to jasna odmiana barwna myszołowa, z daleka wydaje się biały.
Odnośnie bociana czarnego, to faktycznie ciężko go pomylyć, piękny gatunek.
Zmoknięty szpak uroczy :D Łatwym sposobem na odróżnienie go od kosa jest brak żółtej obwódki wokół oka.
Raz w życiu widziałam bociana czarnego - w Bieszczadach. Faktycznie przecudne.
A te cukrówki, synogarlice, turkawki - strasznie mi się mylą. Dla mnie to wszystko gołębiowate ;)
Dziękuję
To może pospolite wróbelki, odradza się powoli ich populacja, przynajmniej u mnie w ogrodzie.
Dwa dorosłe samce.
30.
31.
I tak bardziej rodzinnie. Od lewej dziecko, ojciec i matka.
32.
Ojciec przyłapany przy karmieniu.
33. Młode z otwartym dziobem piskliwie prosi o jedzenie.
34. Po kilku sekundach ojciec podaje niewielką porcję.
Bardziej z ukrycia.
35.
I oczywiście matka przy karmieniu.
36.
37.
38.
Uwielbiam podglądać ten pospolity gatunek, z bliska wygląda zupełnie inaczej.
Pozdrawiam
Niby pospolite a wcale za wiele ich u nas nie ma, zdjęcia super, jedna z fajniejszych serii, szczególnie od 33 do końca.