wyróżnię 67 i 75, lubię takie kadry, reszta też świetna.
Wersja do druku
wyróżnię 67 i 75, lubię takie kadry, reszta też świetna.
dla mnie 69, 70, 73
Dzieki Wam za pozostawienie śladu. Nie miałem czasu ostatnio na pokazanie dalszej części, ale w końcu się udało.
Park Narodowy Lemmenjoki i jez. Inari to najdalej na północ wysunięte miejsca w naszej wycieczce. Stamtąd już chyba nieco bliżej na Biegun Północny niż z powrotem do Warszawy. Ale nie było już czasu by jechać dalej na północ, może następnym razem. Zatem zaczęliśmy powoli wracać. Troszkę byłem zawiedziony bo liczyłem, że będzie tam więcej krajobrazu tundry. Ten jednak dopiero zaczynał się na wyżynach od jakiś 250 m.n.p.m. W niższych partiach było bardziej "zwyczajnie".
Mieliśmy w planie jeszcze posiedzieć kilka dni w PN Oulanka, tuż pod Kołem Podbiegunowym. Po drodze do tego parku mieliśmy jeszcze dwa inne parki narodowe, do których postanowiliśmy wstąpić na kilkukilometrowe szlaki. Zatem z Inari przez Ivalo udaliśmy się do PN Urho Kekkonena. Kilka zdjęć z tego parku. Znowu przestrzenie pustkowia i "koniec świata" ;-)
77.
Załącznik 103274
78.
Załącznik 103276
79.
Załącznik 103277
80. Te krzewy na pierwszym planie (widoczne też na powyższych zdj.) to brzoza karłowata. Występuje głównie w tundrze półkuli północnej, ale i jest też spotykana w Polsce na kilku reliktowych stanowiskach (min. na pojezierzu chełmińskim w rez. Linje - byliśmy blisko na plenerze Adama w Chełmnie, jakoś wyleciało mi to z głowy bo można było sie tam wybrać ;-)).
Załącznik 103278
81. Schodząc w dół wysokość brzóz sie zwiększa.
Załącznik 103279
82.
Załącznik 103275
83.
Załącznik 103280
84. Aż na dole przy wejściu do parku brzozy osiągają normalną wysokość, choć w Polsce są wyższe.
Załącznik 103281
85.
Załącznik 103282
Ładne zdjęcia. A kolory prawie takie jak jesienne w Polsce. :mrgreen:
Nie byłem w Finlandii. Moje wyobrażenie to lasy, lasy, lasy.... dziura z jeziorem, znów lasy... znów jezioro lub jeziora.
A tu tundra. Przypuszcam, że bardziej na południe, to moja wizja jest bardziej prawdziwa rzeczywistości.
Dzięki Maćku za wspaniałe zdjęcia - no człek się rozwija przy okazji :-P
Zaskoczenie ? Płaska równina z drobnymi krzaczorami i jedno drzewo. Coś wspaniałego.
@bodzip nie do konca z tym plaskim terenem, sa i tez gorki i skalki od strony Szwecji :-)
Plywajacy po tamtych wodach wiedza :-)
bardzo kolorowo, i ślicznie
Piękne jesienne kolorki, bajkowo :grin:
Bardzo przyjemnie sie oglada,a brzozy wygladaja na karlowate przy naszych-taki klimat.
Odwiedzam wątek systematycznie aczkolwiek nie zawsze pozostawiam ślad. Pięknie, w Twoim stylu, brawo.