Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Gdybym nie filmował, brałbym om-d. Ale wydaje mi się, że gh3 to jednak głównie pod kątem filmowania powstaje...
Tak... zaawansowana kamera filmowa z możliwością robienia zdjęć.
Tylko czemu to wsadzili do obudowy po lustrzance :?:
Bo lustrzanka to przeżytek. Już tylko 3 firmy takie cuś produkują. Ponieważ duża część klientów nadal kojarzy jakość z kształtem lustrzanki to jeszcze jakiś czas takie kształty będą na rynku. Zresztą - poza kwestią usytuowania wizjera - ergonomii a la lustrzanka trudno coś zarzucić, więc nie ma przeszkód, żeby ja stosować w aparatach bez lustra. Najsensowniejszy to byłby chyba mariaż cech NX/OMD/NEX-7/Fuji - czyli możliwość zmiany przesłony na obiektywie + pokrętła do własnej definicji. I to wszystko niekoniecznie w stylu retro - wzorniczo to chyba NEX-7 jest najciekawszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Bo lustrzanka to przeżytek. Już tylko 3 firmy takie cuś produkują.
Genialny argument. Tylko 3 firmy. Oczywiście nie dodajemy, że w sumie to na interesującym nas rynku to 4 (C/N/S/P) innych producentów jest w sumie jeszcze dwóch ;). A te trzy firmy mają z 90% rynku foto - w ogóle.
Dobry argument. Tylko 3 firmy hyhy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Bo lustrzanka to przeżytek. Już tylko 3 firmy takie cuś produkują.
"produkują" czy "rozwijają" bo jakoś mi się nie wydaje żeby Olympus, Sigma czy Sony zarzuciły produkcję lustrzanek. Natomiast rzeczywiście, po ostatnich targowych premierach wygląda że tylko Nikon, Canon i Pentax widzą w lustrzankach wciąż swoją przyszłość.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Genialny argument. Tylko 3 firmy. Oczywiście nie dodajemy, że w sumie to na interesującym nas rynku to 4 (C/N/S/P) innych producentów jest w sumie jeszcze dwóch ;). A te trzy firmy mają z 90% rynku foto - w ogóle.
eeee, chyba więcej by się naliczyło - choćby Fuji, Samsung, Olympus, Panasonic ale też i Sigma, a nawet Leica czy cała masa kompaktorobów typu Casio. W tym sensie to nie wiem czy rzeczywiście C/N/P mają aż 90% rynku
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Jeśli C/N/S/P to Canon, Nikon, Pentax/Ricoh i Sony - to Sony lustrzanek nie produkuje. Prócz tego mamy Olympusa, Fuji, Samsunga i Panasonica. A więc tylko 3 z 8 wiodących producentów produkuje typowe lustrzanki cyfrowe - przy czym najmniejszy z nich już sobie otworzył tylne drzwi, żeby się z lustrzanek wycofać.
czyli SONY lustrzanek już nie robi? dziwne bo wydawało mi się że na półkach są wciąż dostępne... to tylko wietrzenie magazynów?
Jest jeszcze kilku producentów lustrzanek średnioformatowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Zgaduje ze chodzi o to ze lustrzanki Sony nie sa typowymi lustrzankami
Nie, myślałem o tych trzycyfrowych z A900 na czele - Sony produkuje je jeszcze czy to już wietrzenie magazynów? faktycznie oferta z półprzezroczystym lustrem znacznie większa jest
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jeśli C/N/S/P to Canon, Nikon, Pentax/Ricoh i Sony - to Sony lustrzanek nie produkuje. Prócz tego mamy Olympusa, Fuji, Samsunga i Panasonica. A więc tylko 3 z 8 wiodących producentów produkuje typowe lustrzanki cyfrowe - przy czym najmniejszy z nich już sobie otworzył tylne drzwi, żeby się z lustrzanek wycofać.
Serio tylko 3 z 8? Nie widzisz absurdalności tego porównania, biorąc pod uwagę jaki kawałek tortu posiada sam N i C? Tak jakby pisać, ze na rynku wyszukiwarek coś jest przeżytkiem bo tylko Google, Bing i Baidu stosują to rozwiązanie.