Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
... Taki Me Super, OMD czy LX byly super male i ludziom to nie przeszkadzalo. Fajnie, ze wreszcie Olek wyszedl z "cienia" z OMD.
Nic by Olkowi nie pomogła najlepsza puszka, gdyby nie rozluźnił związków z Panasonicem. Nie sama puszka dala ten sukces, a zmiana dostawcy matrycy i zupełnie inny obrazek generowany przez OMD
E-M5. podobnymi puszkami są EPL-3 czy EP-3 , różnią się stosunkowo niewiele mimo to mają zasadniczą wadę - słabą matrycę. Puszki Olkowe zawsze były w górnej strefie stanów wysokich.
E-M5 to produkt finalny połączenia nabytego doświadczenia z puszkami, AF i miniaturyzacją sprzętu przy PEN-ach (a wcześniej puszkach 4X0, 6X0 i E-5) i wartości dodanej - możliwościami nowej matrycy. Olek nie byłby dziś w cieniu, gdyby wykonał ten krok wcześniej, lub gdyby inaczej potoczyły się losy jego zerwanej z winy Kodaka współpracy na dostawę matryc. ale to jest już na opowieść o dziejach technologii
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Jednego nie uwzględniasz. 85 dla FF to 85, 75 dla m4/3 to 150 dla FF. Oznacza to mniej więcej to, że od obiektu będziesz musiał stać dwa razy dalej aby go zmieścić w kadrze w porównaniu do 85 dla FF. To dziwne, bo od lat wpajano nam, że 85mm FF to ogniskowa do portretów. Nie rozumiem za bardzo istnienia obiektywu 75/1.8 w m4/3 poza tym, że w połączeniu z OM-D wygląda bardzo Pr0. Ogniskowa 85 jest jeszcze bardzo zbliżona do kąta widzenia dla oka ludzkiego, kasuje się przerysowania z ogniskowych 35 i 50mm, dlatego jest genialna do portretów. 75 w m4/3 czyli tak naprawdę 150 w FF, daje już na tyle spłaszczoną perspektywę, że czuć znaczne oddalenie obiektu fotografowanego od aparatu co zalatuje raczej portretami a'la paparazzi.
też tak myślałem, ale jak porobiłem parę portretów to właściwie najlepszy jest zakres 100-200 na ff. Mam teraz sigmę 180 mcro i według mnie to genialne szko portretowe tylko trzeba się dobrze ustawić.Załącznik 68589
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nic by Olkowi nie pomogła najlepsza puszka, gdyby nie rozluźnił związków z Panasonicem. Nie sama puszka dala ten sukces, a zmiana dostawcy matrycy i zupełnie inny obrazek generowany przez OMD E-M5...
Obie rzeczy sa tutaj wazne. Zaden z dotychczasowych korpusow m4/3 nie klasyfikowal sie jako umowny segment semi-pro i po prostu oprocz matrycy nie spelnialy wielu wymagan co bardziej wymagajacych...
---------- Post dodany o 08:42 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
geo
też tak myślałem, ale jak porobiłem parę portretów to właściwie najlepszy jest zakres 100-200 na ff. Mam teraz sigmę 180 mcro i według mnie to genialne szko portretowe tylko trzeba się dobrze ustawić.
Kurcze, przypomniales mi, ze jeszcze w czasach analogow mialem te Sigme 180 Macro i faktycznie dawalo sie nia zrobic swietne portrety. Zrobilem wowczas cala sesje plenerowa z okazji slubu mojej siostry, a kilka zdjec wyladowalo nawet w lokalnej, nimieckiej gazecie :-) Ergo - potwierdza sie, ze okreslenie "portretowka" to rzecz wzgledna.
A tak z ciekawosci. Jak radzicie sobie na OMD ze skala odleglosci? Powiedzmy, ze jest noc, nie da sie w terenie ustawic odleglosci uzywajac AF po ciemku, chcialbym zrobic zdjecie ustawiajac sobie hiperfokalna. Czy OMD wyswietla orientacyjna ustawiona odleglosc w trybie manualnym?
Inżynierowie Olympusa stwierdzili, że użytkownicy OM-D nie są aż tak zaawansowanymi fotografami, aby potrzebowali takiej funkcji. W związku z czym jej nie zaimplementowali do tego aparatu.
Szkoda, przydaloby sie czasem. Pewnie technicznie tez nie byloby trudne, bo chyba szkla ZD przekazuja info o ustawionej odleglosci ostrzenia do korpusu. Swego czasu pamietam, ze w analogowej Minolcie Dynax 7 byl nawet taki bajer, ze pokazywala na jej duzym wyswietlaczu po prostu zakres glebi ostrosci przy zadanych parametrach ekspozycji i ustawionej odleglosci ostrzenia...
Cóż niestety takiej funkcji nie ma. Tak samo jak nie ma peakingu przy ostrzeniu manualnym.
Ciekawe czy Olek da kiedyś wsparcie dla zewnętrznych aplikacji, tak jak Sony zamierza w najnowszych NEXach?
Wtedy takie rzeczy można by załatwić dodatkową aplikacją pewnie.
Technicznie jest to możliwe i w kamerach Panasa, tych z bagnetem mikro 4/3, już to jest.
Znaczy sie ewidentnie nie pomysleli kurde :-/ Jest jakis bezposredni mail do dzialu R&D? :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Cóż niestety takiej funkcji nie ma. Tak samo jak nie ma peakingu przy ostrzeniu manualnym.
Ciekawe czy Olek da kiedyś wsparcie dla zewnętrznych aplikacji, tak jak Sony zamierza w najnowszych NEXach?
Wtedy takie rzeczy można by załatwić dodatkową aplikacją pewnie.
Taka funkcja jest , odległość ostrzenia widnieje w exifie. Nie jest wyświetlana....