Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi
Odpisalem na Twoj zarzut, ze niektorzy uwazaja, ze FF trafi pod strzechy. To jest tylko rozmiar matrycy, nie ma tam zadnej magii, nie ma w tym zadnej religii, nie ma tam tez jakiegos wielkiego kosztu. To po prostu element aparatu o okreslonym rozmiarze. Tak jak wiekszy dysk, czy wieksze kostki RAM czy szybszy procesor. Tak jak wczesniej matryce w lustrzankach byly gigantyczne w porownaniu z kompaktami mogles mowic, ze amatorow nie bedzie na to stac.
Tanie/drogie to rzecz względna.
Nie rozumiem czepiania się ceny tego aparatu.
Zaś sama premiera ciekawa, choć szkoda że wywalili wybór trybu pomiaru światła z tylnej ścianki.
Aparat tak mi się podoba, że może sobie sprawię jakiś czas po premierze :)
Nie bardzo rozumiem twierdzenia - drogie body FF i tanie obiektywy - to nie ma sensu. Mam D700 i 20/2.8, 50/1.4 i 85/1.8. Generalnie to tanie szkła, wszystkie kupiłem jako używki i najwięcej zapłaciłem za 85/1.8, bo jakieś 1400PLN. Dla mnie drogie body to cena przedewszystkim za ergonomię, masę przycisków i ewentualne wzmocnienia magnezowe, D700 to czołg pokroju F6.
...a wystarczy sobie kupic niezajechanego 5DmkI za cirka 3k, to jest tanie FF i nadal nie do pobica jakosc/cena.
pozdrowionka
PS
myslalem, ze juz nie przebrne przez te posty o niczym pisane podczas ogladania gotowania na ekranie...
Ciekawe ilu tych, którzy zmuszeni byli zapłacić więcej za niepotrzebne megapiksele w D800, czuje się teraz zrobionych w bambuko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ciekawe ilu tych, którzy zmuszeni byli zapłacić więcej za niepotrzebne megapiksele w D800, czuje się teraz zrobionych w bambuko ;)
Dlaczego zmuszeni?
Nikt im pistoletu do głowy nie przykładał.
Zresztą jeden potrzebuje więcej pikseli, drugi mniej. Niektórzy na pewno wykorzystają przewagę D800 nad D600.
Odp: Nikon D600 - bieda-fulfrejm nadchodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jak nic bida-FF - prawie 10 kółek. Ja to współczuje tym wyznawcom taniego FF czekają i czekają a tu po raz kolejny d....a blada. Choć z drugiej strony na tym polega onanizm - obiekt "adoracji" musi być nieosiągalny.
2100 USD , kurs z fzisiaj to 3,30
wiec jakies 7000 zł
Odp: Nikon D600 - bieda-fulfrejm nadchodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
2100 USD , kurs z fzisiaj to 3,30
wiec jakies 7000 zł
jak ktos nie pamieta o tym co 5 lat przed wyborami to mozna pamietac w trakcie premier nowego aparatu - w kazdej cenie sa ukryte rozne podatki, w kazdym kraju inne