Odp: Yongnuo YN-560 Olympus
Och, strasznie Ci dziękuję! Niestety "Musisz rozdać trochę punktów..." Próbowałam wczoraj znaleźć jakąś informację nt. tej lampy, ale o tej akurat nic nie piszą, a modele pokrewne mają napięcie od 3V do 330V, więc na dwoje babka wróżyła ;) Zagadałam do znajomego, który ma miernik, to może uda mi się zmierzyć to napięcie, ale podam model tej lampy, jakby ktoś miał albo coś wiedział: National PE-285.
A mam pytanie z innej beczki. jak wykorzystać tę lampę przy analogu. Konkretnie Olympus OM40. Czy zakup fotoceli na sanki załatwi sprawę? Chodzi mi o lampe YN 560II
Chcesz zakładac fotocelę na sanki aparatu? Na sanki załóż dowolną lammpkę, YN ma wbudowana fotocelę.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chcesz zakładac fotocelę na sanki aparatu? Na sanki załóż dowolną lammpkę, YN ma wbudowana fotocelę.
Pytam bo różnie jest z napięciem na sankach w różnych aparatach. Założywszy fotocelę będę mógł ją odpalić zdalnie w trybie S1?
Nadal nie rozumiem zakładania fotoceli na sanki, a po drugie, to problem jest odwrotny. Wysokie napiecie wystepuje w starych lampach i to stara lampa może uszkodzić nowy aparat.
Czy fotocela zamontowana na sankach analoga zadziała jak błysk lampy w aparacie cyfrowym, wywołując błysk lampy...ehhh błyskowej YN 560II :). No już bardziej zawile nie potrafię.
Fotocela nie zadziała jak lampa zewnętrzna ; P to tylko odbiornik światła.
Na OM 40 możesz założyć dowolną lampę ze stykiem centralnym.
Jeśli chcesz odpalić zdalnie lampę to na aparacie musisz mieć jakąś lampę, a zdalna powinna mieć fotocelę.
Lub możesz wykorzystać kabelek i nim połączyć lampę z aparatem.