Odp: Bezlusterkowce Nikon
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
I co ja sobie tymi "możliwościami" zrobię?. Mowa była o tym co jest. I to w perspektywie aparatu do pstrykania a nie rozbudowy systemu.
Witam !
To jest poczatek pewnego standardu ktory wprowadza Nikon i zobaczymy czy Nikon zdobedzie nowych klientow.
Nieco mniejsza matryca od matrycy Olka nie powinna az tak popsuc jakosci obrazu ale stwarza Nikonowi wieksze mozliwosci
budowania nieco mniejszych i lzejszych konstrukcji przy zachowaniu kompromisu (cena/gabaryty/jakosc obrazu).
Ogladalem zdjecia z tego Nikona lacznie z RAW-ami i uwazam, ze ktos nie potrafil robic zdjec tym aparatem.
Poczekam troche i zobacze az ukaze sie wiecej zdjec z tego aparatu i wyjdzie czy to naprawde jest cos warte na dluzsza mete.
Ciesze sie, ze wchodzi kolejna konkurencja dla Olka i moze ceny tego sprzetu beda normalniec.
Pozdrawiam
większe możliwości powiadasz, no może kiedyś one będą większe, bo na razie wyszło coś takiego
Witam !
Ten Nikon z wygladu wcale mi sie nie podoba a Olek jest wyraznie zgrabniejszy.
Zwroc uwage, ile mikro... wypuscil Olek a ile Nikon ?
Na teraz... w mikro nie popisal sie Nikon robiac cegielke.
Wiesz mi chodzilo o techniczne mozliwosci konstrukcyjne z ktorych Nikon
moze skorzystac jak bedzie chcial zrobic cos malego i lekkiego.
Pozdrawam
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A o jaki przełom chodzi? W moim zestawie sprzęt-fotograf matryca jest najmniejszym problemem :)
Choćby o zakres tonalny mojego krótkowzrocznego i z lekkim astygmatyzmem duetu mózg-oko ;) Wystarczy na bazowym ISO.
---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post był o 19:41 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
większe możliwości powiadasz, no może kiedyś one będą większe, bo na razie wyszło coś takiego
IMHO to po prawej powinien stać G3... Albo po lewej mniejszy z Nikonów, a po prawej E-PM1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
IMHO to po prawej powinien stać G3... Albo po lewej mniejszy z Nikonów, a po prawej E-PM1.
Pewnie powinien, ale akurat coś takiego zrobiły 43rumorsy, potem jeszcze wstawiły GF3
O, znalazłem: http://www.ephotozine.com/article/ni...mparison-17471 (na samym dole jest J1 i E-PM1)
BTW, "spacerzoom" 10-100 wygląda bardziej karykaturalnie niż 18-200 na NEX-ach... Filtr 72mm? No gdyby to było stałe F/2...
Migawka elektroniczna (no wreszcie, ta z PEN-a tłucze się jak lustrzanka) 1/16,000s (teraz tylko jasne szkiełka i ND niepotrzebny).
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
O, znalazłem:
http://www.ephotozine.com/article/ni...mparison-17471 (na samym dole jest J1 i E-PM1)
BTW, "spacerzoom" 10-100 wygląda bardziej karykaturalnie niż 18-200 na NEX-ach... Filtr 72mm? No gdyby to było stałe F/2...
Migawka elektroniczna (no wreszcie, ta z PEN-a tłucze się jak lustrzanka) 1/16,000s (teraz tylko jasne szkiełka i ND niepotrzebny).
Ło Matko Bosko-Żartobliwa! :D
http://www.ephotozine.com/articles/n...1316616472.jpg
Na Fotopolis pierwszy test i jeden RAW na ISO 800, zapodałem w Raw Therapy i kopara mi opadła. Fakt, na ciemnym jest ziarno ale nie takie jak w Olku. Do tego ta reprodukcja detalu -szok :shock: Nikon chyba ma do perfekcji opanowane de-mozaikowanie matryc.... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
Nikon chyba ma do perfekcji opanowane de-mozaikowanie matryc.... ;)
Tyle że w przypadku rawów demozaikowanie nie zachodzi w aparacie, a w oprogramowaniu do wołania rawów.
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
Na Fotopolis pierwszy test i jeden RAW na ISO 800, zapodałem w Raw Therapy i kopara mi opadła. Fakt, na ciemnym jest ziarno ale nie takie jak w Olku. Do tego ta reprodukcja detalu -szok :shock: Nikon chyba ma do perfekcji opanowane de-mozaikowanie matryc.... ;)
Hmm, mnie się ściągnął inny plik niż obrazek z linkiem. ISO 200 z 10-100mm. Detal faktycznie ma potencjał, ale szkło marne. Poza tym widać gościa z E-30 ;)