Przyznam uczciwie, że troszkę się pogubiłem w ocenie jakości ISO w poszczególnych puszkach Panasa, a właściwie w dwóch: G1/G2 vs GH1/GH2.
Do tej pory sądziłem, że matryca w puszkach GH jest lepszej jakości, mniej szumi, itp. Ostatnio trafiłem na porównanie G1 i GH2. Autor porównania twierdzi, że jakość zdjęć z tych dwóch puszek w zasadzie do ISO800 jest mniej więcej porównywalna. Różnice na korzyść GH2 pojawiają się przy czułościach od ISO1600 w górę. I wszystko było by ok, gdyby nie fakt, że Panasonic oszukuje z czułością w G1, a w przypadku GH2 jest prawie dokładny. (zakładka ISO sensitivity).
Oznacza to, że faktycznie porównujemy zdjęcie wykonane w ISO 817 (GH2) contra ISO 1117 (G1) czyli 300-ISO RÓŻNICY!, czy ISO1538 (GH2) contra ISO2083 (G1) czyli 545-ISO RÓŻNICY! Nie dziwota, że zdjęcia z GH2 wydają się mniej zaszumione :evil:
Logicznie myśląc (proszę mnie wyprowadzić z błędu) nie można porównywać zdjęć z G1 i GH2, bo chociaż były wykonane na tym samym ustawieniu ISO w aparacie, to rzeczywiste różnice między faktycznym ISO w G1 i GH2 są ogromne.... Co więcej, jeśli różnice w jakości zdjęć są tak niewielkie to oznacza, że G1 ma mniej szumiącą matrycę :twisted: Do tej pory myślałem, że jest odwrotnie. Wydaje mi się, że gdzieś popełniam błąd. Proszę o pomoc w jego namierzeniu :-)
Zakup G1/G2/GH1/GH2 biorę pod uwagę w przypadku ewentualnej wtopy olympusa z E-P3 ;-)