da sie robic portety.... czekam na zgode od modelki, jesli dostane to cos wrzuce ;-)
co do GO to musze porobic testy w plenerze bo mam tylko w studio na czarnym tle wiec nie mozna dyskutowac o bokeh ;)
Wersja do druku
da sie robic portety.... czekam na zgode od modelki, jesli dostane to cos wrzuce ;-)
co do GO to musze porobic testy w plenerze bo mam tylko w studio na czarnym tle wiec nie mozna dyskutowac o bokeh ;)
Ma bardzo płytką Go i trochę trza go przymykać. Wychodzi czasem tak , że jak twarz jest nawet minimalnie skręcona w ktorąś stronę to jedno oko ostre drugie nie. Trzeba po prostu bardzo dbać o pukt ogniskowania. Rozmycie ma fajne ale zupelnie inne niż te szkla co masz . Nie każdemu takie podchodzi. Ponizej masz fotkę jak latwo tym szklem zjechć ostrość . Nad GO naprawdę trzeba precyzyjnie panować i to najlepiej ostrząc manualnie co daje się tym szkłem robić bez problemu. Fotka nie kombinowana.
http://i62.photobucket.com/albums/h1...P6171766mm.jpg
Kurde gdzie jest ostrość? Ręka?
BINGO !!!Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
wygrał Pan talon na balon !!!
Robin, dzięki za przykład i za opinię. Już widziałem to zdjęcie i chyba mi się podobało.
Jednak teraz jak na nie popatrzyłem, to chyba podszedłeś zbyt blisko do obiektu i chyba ten obiektyw niezbyt nadaj się do portretów z takich odległości - zbyt przerysowany nos. Znowu jak się oddalisz to trzeba kadrować zdjęcie na kompie. Znowu jak się odsuniesz od obiektu to pewnie GO rośnie i tło się nie rozmazuje tak ładnie... Narazie średnio oceniam przydatność tego obiektywu do portretów.
Jeronimo, jak tam? jest zgoda modelki na obejrzenie jej portretów z ZD 35mm? :)
narazie musze jej obrobic mnostwo fotek a pozniej dopiero bede mogl rozmawiac :( tak czy owak jak bede mogl to wrzuce...Cytat:
Zamieszczone przez blady
/EDIT
to obiektyw do macro wiec nie wiem nad czym sie zastanawiasz!
ech... nie daj się wykorzystywać - jak kocha to poczeka... ;)
Daj chociaz z dwa najlepsze.... bo ja tu usycham, nie mogąc sie zdecydowac w jakim kierunku pojsc...
Zawsze możesz zrobić z dalszej odległości i wykadrować z tych 8MPix ;)Cytat:
Zamieszczone przez blady
Cytat:
Zamieszczone przez blady
Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
celebrity plus, jak wyżej - wpadłem wcześniej już na ten pomysł, ale co z bokehem? Też rozmazać na kompie? Kłóci się to z moją ideą fotografii i jak najmniejszej post-obróbki.
Blady poniżej masz fotkę chyba z właściwym ogniskowaniem tak na moje kaplawe oko . Poprzednia była oczywiscie w celu pokazania jak łatwo można spierdykolić ostrzenie tą stałką. Nic, a nic nie kombinowana.
http://i62.photobucket.com/albums/h1...P9071385nn.jpg