Jak używasz PS to zamień tło na warstwe, potem ctrl + t czyli swobodnie przekształć , prawym na róg i tam masz perspektywę i inne opcje.
Wersja do druku
tak właśnie prostowałem :) ale przy tej opcji masz tylko 4 punkty za które możesz ciągnąć (2 na rogach i 2 po środku), przy tej sklejce jest to za mało żeby podprostować te kolumny
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no o tym nie pomyślałem :) zaraz popróbuję :P
nie wiem czy tylko po prostowaniu ps je poprawnie sklei bo margines był dość mały
ok popróbowałem ze sklejaniem już po wyprostowaniu - rzeczywiście dużo lepiej, na przyszłość muszę zostawiać więcej "marginesu" pomiędzy ujęciami żeby potem nie było problemów ze sklejaniem.
jeszcze kilka ujęć z Pragi
galeria OC:
Praga, Stare miasto
i pozostałe:
Na ostatnim piękny widok. Ładny, ciemny kolor wody współgra z kolorem góry zdjęcia.
z ostatniej serii jedynie ostatnie mi się podoba :) Choć ciachnął bym troszkę dołu :)
fajnie że choć jedno się podoba, ostatnie klasyczne, jakoś szczególnie nie przepadam za pocztówkami ale że było ładnie to pstryknąłem..
dawno nic nie wrzucałem więc wrzucam jeszcze jedno z Pragi
Praga
fajne mają te "budki" z gazetami...
Trochę ciemno jak dla mnie. Przede wszystkim jednak krzywo.
Popełniłeś dosyć częsty błąd- wyrównałeś jedną z krawędzi budynku do krawędzi zdjęcia (tutaj lewą). W efekcie, prawa strona wyraźnie się przewraca w lewo. Jeśli nie chcesz prostować perspektywy to staraj się prostować do pionu elementy w środku zdjęcia lub w jego pobliżu. Zbieżność elementów po bokach zdjęcia będzie wyglądała bardziej naturalnie :wink:
no nie wiem, ciężko mi się z Tobą tu zgodzić, myślę że efekt "przewracania się w lewo" prawej strony jest spowodowany perspektywą. Nie stałem prostopadle do budynku+użyty dość szeroki kąt - w efekcie budynek jest jakby przestawiony. Prostowałem nieco krawędzie to prawda, ale zwróć uwagę na środkową wieżyczkę - jest prosto.
Co do ciemnego zdjęcia - na moim lcd jest ok, jest skalibrowany poprawnie (mam nadzieję)
pozdrówka