RAWy na swiatobrazu.pl? ;)
Testy na tym portalu traktuję jako ciekawostkę do poczytania, przypomij sobie wątek o teście Alfiy 900 :-P
Wersja do druku
RAWy na swiatobrazu.pl? ;)
Testy na tym portalu traktuję jako ciekawostkę do poczytania, przypomij sobie wątek o teście Alfiy 900 :-P
tomalw: Paskudne wypalone światła na tych (niektórych) fotkach...
Hmmm - jakaś mucha lata mi po pokoju, nie wiecie gdzie mogę kupić dobrą armatę żeby ją sprzątnąć? ;-)
A tak na poważnie - te JPGi z testu aparatu są progresywne - otwierają się w charakterystyczny sposób (etapami zamiast linia po linii), w sumie bardziej przyjazny dla oglądających bo są to przecież bardzo duże pliki jak na oglądanie w Sieci. Nie sądzę, żeby takie pliki dawał aparat więc pomyślałem, że właśnie dla zamiany JPGów na progresywne użyto PSa. Tym bardziej ich wyjaśnienie wydaje się dziwne... ;-)
Bawiłem się tym aparatem w MM. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Wyświetlacz bardzo fajny, EVF zupełnie znośny, do dobrej matówki to się nie umywa, ale w porównaniu do tego co pamiętam z Minolty A1 to jest duża różnica na plus dla G1.
Rozmiary korpusu fajne, trzyma się nawet wygodnie. Wystawiony był taki w bordowym kolorze, i niestety z klasycznie czarnym obiektywem wygląda to średnio.
Obiektywik malutki, znacznie mniejszy niż kit Zuiko.
W sumie sympatyczny aparacik, ale na razie nie dałbym za niego 2kpln, może jak się zmaterializuje więcej optyki do niego to będzie warto zastanowić, w tej chwili i z takim ciemnym szkłem zdecydowanie IMHO nie warto.
Witam,
Widzę, że bardzo pozytywnie wyrażacie się o G1. Ja właśnie przymierzam sie do jego zakupu i mam jedno pytanie. W opisie sprzętu podane sa warunki pracy gdzie temperaturowy zakres pracy aparatu to 0 do 40 st C. Przyznam, że nie mam pojęcia czy to jest standard czy nie ale interesuje mnie jak ten aparat zachowuje sie przy niższych temperaturach. Tak się składa, że planuje używać go równiez w nieco mniej przyjaznych warunakch pogodowych, głównei chodzi własnie o mróz. Czy ktoś z Was juz miał okazję testować go w czasie mrozów? Jak się sprawuje?
Pozdrawiam
będzie dobrze - 95% aparatów taki wpis w instrukcji ma...
zerknij: http://fototv.pl/wideo/poradniki/jak...-z-mrozem.html
Ślicznie dziękuję :grin: Poczytam.
99% aparatów tak ma. Producent na wszelki wypadek woli się zabezpieczyć.
Moja lustrzanka też tak ma, a robiłem zdjęcia na mrozie i działała.
Faktem jest, że przy każdej elektronice (także laptopach i innych) zasadą jest nie uruchamiać sprzętu zaraz po wniesieniu do ciepłego pomieszczenia z mrozu. Dajemu mu czas na spokojne ogrzanie. Inaczej może skropić się para zawarta w zimnym powietrzu, zaparować albo i wykończyć sprzętu. Już widziałem tak złatwionego laptopa, wniesionego z minus kilkunastu stopni i uruchomionego w ciepłym pomieszczeniu. I gwarancja tego nie obejmuje...
Ale przy naprawdę siarczystych mrozach to cyfrówka nie wytrzyma.
Przy umiarkowanych, słabną tylko baterie.
Przy wyprawie na biegun, lepszy będzie raczej analogowy aparat.
Pewnie nawet smarki, D3 i E3 odmówią w takich warunkach posłuszeństwa.