Mnie też się to nie podoba. Ale spokojnie - będą takie i takie puszki.
Wersja do druku
Takie sobie hybrydum, ni pies ni wydra:roll:
Od czasu OM-2 i E-3xx nic ładniejszego nie wymyślono.
Aparat może i fajny tylko dla kogo ten Gejowski kolor :?::twisted: Cena narazie zbyt wysoka "Cena sugerowana: 3'799,00 zł brutto":shock:
w oryginalnej prezentacji systemu Panas i Olek zupełnie inaczej uzasadniali potrzebę rozwijania micro 4/3. Ważniejsze jest jednak to, że zupełnie inaczej pozycjonowali przyszłe aparaty. Panas wyraźnie mówił o nowej, rodzinnej kulturze fotografii, pstrykaniu fotek przez kobiety, etc... W taki schemat wpisuje się G1 z miękkim obrysem i kolorowymi wersjami. Olek natomiast pisał o wyciśnięciu maximum możliwości z małego, przenośnego, cichego i niezawodnego aparatu. Powinien więc pokazać coś o formie dalmierza i wytrzymałości E3:roll:
Idee systemy m4/3 doskonale rozumiem i głęboko wierze w jej sens.Cytat:
Napisał rafbel
Hmmm czyli podsumowujac na chwile obecna, dla nowego elektronicznego wizjera, obrotowego ekraniku i stabilizacji, zrobiono nowy standart mocowania???
No bo przecież ten nowy G1 z obiektywem nie jest wcale mniejszy ani lżejszy niz 4x0 z kitem.
W tej chwili nie ma to sensu, dużo bardziej podobała mi się idea aparatu z tych renderów co krążyły po sieci.
W moim porównaniu chodziło mi o wynik końcowy obecnej implementacji systemu m4/3 czyli G1 z kitem, z punktu widzenia obecnego użytkownika systemu 4/3, abstrahując od kwestii technicznych i nie krytykując nowy system tylko obecna implementacje Panasonica.
A wiec Panasonic złamał pełna kompatybilność z systemem 4/3(brak AF w większości ciekawych szkieł z 4/3, brak kompatybilności szkieł m4/3 z body 4/3) i stworzył aparat niewiele mniejszy/lepszy niż istniejące rozwiązania i to mi się nie podoba.
Co do samego szkła 20 1.7 to jak już się pojawi na rynku to jak dla mnie dopiero wtedy nada ono sensowność systemy m4/3 w wykonaniu Panasonic z punktu widzenia obecnego użytkownika sytemu 4/3. Ale czy warto kupować aparat w nowym systemie dla jednego szła?
Panasonic zresztą nie ukrywa że G1 został stworzony z myślą o obecnych użytkownikach aparatów Panasonic FZ a nie jako konkurencja dla DSLR.
Czekam na Olka mam nadzieje ze oni będą mieli inne podejście.
A tak apropo Optycznych to tak na serio z tym że się obrazili???
Bo rzeczywiście nic tam nie ma o m4/3
mnie jeszcze martwi to, że pewnie ta amtryca trafi do nowych Olków...
10MP jakie mają ostatnie modele na 4/3 to 4MP/cm2, a 12MP to 5MP/cm2.
Wzrost o jedną czwartą zagęszczenia źle wróży. Mam nadzieję, że Olkowy będzie miał nową matrycę i 10MP, a nie chciał jak P szpanować nowymi pikselami.
Można prosić o źródło tej ceny:?:
http://www.panasonic.pl/nowe_produkty.php?prod=2634
Mam inne zdanie - 12 mpix to dziś nic szczególnego - Olek, Panas, ktokolwiek nie może za bardzo odstawać żeby się sprzedawać. Pamiętajmy, że po przycięciu do 2/3 robi się mniej mpix. Inna sprawa - chcę żeby ta matryca generowała dobre dobre kolory, względnie niski szum i przede wszystkim DR na dobrym poziomie. Szum tu najmniej istotny - o ile dostanę jaśniejsze obiektywy jak to zakładali twórcy E-systemu.
Myślę, że w Olku next będzie 12 mpix - i dobrze. Zresztą sample z tego wynalazku Panasa wstępnie (poza tym nocnym) robią jak dla mnie dobre wrażenie. Ładne kolorki, ostrość, szczegółowość. Chciałbym zobaczyć wyższe ISO i DR...