Dwa to nie ale przy obecnych cenach jakies 1200zł taniej więc warto się zastanowic.
Wersja do druku
fotki zrobię owszem ,mam 50-150 starszą wersje i okazuje się za ciemna,
Boję się tego 3,5 na końcu.Zdjęcia w ruchu. Body E-510 iso nie podciągnę
Właśnie że nie dwa razy tyle, w Polsce ta Sigma podrożała we wszystkich chyba sklepach internetowych
Jestes poczatkujacym amatorem.Jesli masz na tyle kasy,ze cena nie jest Ci istotna kupuj drozsze szkla.Jesli jednak musisz liczyc wydane zlotowki na hobby to kup sigme.Jest tansza i w tym temacie jaki chcesz focic to Ci sie sprawdzi.
Co do cen w € to sigma okolo 550€,zuiko starsze 950€,nowsze 1100€
Tak wiec pi razy drzwi jest prawie 1:2
Regularnie używam tej sigmy co prawda do przyrody, ale nie mam z nią żadnych problemów. AF też przyzwoicie się sprawuje. Dziś do makro z ciekawości podłączyłem do niej ec14 i muszę przyznać, że nie było źle.
Co do hali to np. biorąc sigme masz światło 2.8 łącząc z ec14 masz światło 4.0, a w zd 5.6 bodajże. Nie bronie tu sigmy bo nie używałem zd tylko wyrażam swoją opinię;-)
Ożesz to przez .. kursy walut
A ja tą sigmę mam od października i nie narzekam na nią w ogóle , AF z E-3 jest szybki (i cichy), nie mam w niej BF ani FF, ponadto optycznie też jest całkiem niezła.
Z tego co widzę, to szkiełka ZD, szczególnie z tej wyższej półki też "nieco" drgnęły...
http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akc...us,26k,381d,3p
EDIT:
Też mam zagwózdkę - prędzej odłożyłbym kasę na tą sigmę, niż wyciułał na ZD 50-200mm. Ale jak zobaczyłem Dziadkową wersję bez SWD, to się zakochałem :D W sumie do koncertów miałoby to być, więc nie wiem, czy różnica 2/3EV na świetle i SWD/HSM miałyby znaczenie (kasowo na pewno).
Pozdrawiam
Czy ktos z wybierajacych sie do Torunia na zlot ma tą Sigmę? Chętnie pomacam...