dlaczego nie jestem zdziwiony?
(tym komentarzem oczywiście)
Wersja do druku
Cóż nie zawsze AF kontrastowy daje radę. Mi przeważnie wystarcza, ale i tak trzymam jeszcze drugi system.
Będę o tym pisał jeszcze w mojej recenzji wypożyczonego E-M1, ale też ostatnio nim fociłem na weselu.
Gdy się zrobiło ciemno, to poległ w parze z 12-60. Gdyby nie skala ostrości na obiektywie i tryb manualny, to mógłbym pomarzyć o jakichkolwiek zdjęciach tańczących gości :(
Ja też z tego samego powodu trzymam ciągle 5d. W słabym świetle 85 1.8 lepiej sobie radzi niż 45 1.8
Nie za bardzo rozumiem skąd te (błędne skądinąd) wnioski.
Nie pomaga.
A nie mam zamiaru inwestować w ZD 9-18 oraz przejściówkę, tylko po to aby się rozczarować.
Jest jeszcze kwestia radiowego wyzwalania lamp i wspominanych tak często HSS'ów...
Jak myślicie, za ile wystawić EM-1+12-50 aby w miarę szybko się sprzedał :?: Poważnie pytam :cool:
ps. średnio mi fajnie, bo pokładałem w tym systemie spore nadzieje. Gdyby nie te parszywe kotlety, to byłbym jednym z outsiderów :lol::twisted:
A próbowałeś z 12-40 się bawić, albo lampy ze wspomaganiem AF używać? I pytanie też, czy firmware 1.4 wgrałeś - bo też zdaje się coś z AF usprawniali (chyba pod szkła 4/3, nie M-ki - ale może przy okazji ogólnie AF poprawili). Z typowym body reporterskim w stylu D700 oczywiście ciężko będzie wygrać, ale AF w E-M1 ludzie sobie jednak raczej chwalą, jak opinie różne i recenzje czytałem (sam za kilka dni dopiero sprawdzę - jak celnicy nie popsują :P).
Co do cen to body w okolicach 4000-4500 PLN widzę zchodzą na Allegro, więc koło 4500-5000 za prawie nówkę w zestawie z 12-50 powinieneś dostać. Puszka zacna i większych wad poza ceną nie ma, więc prędzej czy później chętni się powinni znaleźć :).