-
344 - bardzo ładne rodzinne zdjęcie. Komentarz pozwala na pełniejszy odbiór fotki. Machająca ogonem lwica wyraża duże emocje, ogon dodaje do kompozycji i wymowy zdjęcia wartość.
Ciekawe, że u dalekich krewnych lwów - kotów domowych występuje to samo. Gdy wracałem do domu, to witały się ze mną tak samo jak te lewki, a kocica wywijała ogonem, co u kotów oznacza nie tylko zdenerwowanie, ale także silne emocje pozytywne.
TJ
-
ostatnia lwia rodzina - cudna :) :) :)
-
2 załącznik(ów)
Dziękuję wszystkim za komentarze i miłe słowa. Cieszę się, że czytacie opisy bo czasami mam wątpliwości czy ktokolwiek je czyta i czy tracić na nie czas...
345. To nie jest chęć przyjrzenia się koledze z bliska czy nie ma pryszczy a poważna walka, która może zakończyć się nawet śmiercią jednego z przeciwników. Zadając kolejne ciosy głową w szyję lub tułów swojego rywala żyrafy ustalają, który z nich zajmie wyższą pozycję w stadzie i będzie miał prawo do randki z samicą. Mam nadzieję, że nie byliście świadkami podobnej sytuacji wśród swoich znajomych... ;)
Załącznik 238944
346. Czy to potwór z Loch Ness? A może inny nieznany stwór? Nic z tych rzeczy... To tylko nastoletni słoń, zażywający wieczorową porą odświeżającej kąpieli w sadzawce na terenie Parku Narodowego Hwange w Zimbabwe.
Załącznik 238945
-
Żyrafy przesympatyczne ale kąpiący się słoń swym czerwonym oczkiem budzi lekką grozę. Świetne ujęcia.
-
dopiero tutaj przeczytałam opis do słonia - nie wpadłam oczywiście na to co to za potwór
ciekawa perspektywa
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
a żyrafie tańce szyjami uwielbiam
-
Opowieści o temacie fotografii są potrzebne by zrozumieć sama fotografię, jak w przypadku słonika.... Dlatego popieram pisanie słów kilka poza samym pokazywaniem obrazu.
-
2 załącznik(ów)
Dziękuję za komentarze, odwiedziny no i nominacje. Jest mi bardzo miło :)
347. Surykatki ważą ok 700g a struś nawet 150kg więc jest od surykatek większy ponad 200 razy. Dla tych małych sympatycznych zwierzątek to prawdziwy gigant. Nie dziwi więc, że z taką uwagą i wydawałoby się zdziwieniem wpatrują się w ptasiego olbrzyma - największego żyjącego ptaka. Mimo różnicy wielkości, struś nie stanowi żadnego zagrożenia dla dzielnych surykatek i przeszedł obok nich zupełnie obojętnie, sprawiając wrażenie jakby ich w ogóle nie zauważył.
Załącznik 238994
348. "W czasie deszczu koty się nudzą..." no chyba, że chwilę wcześniej upolowały coś do przekąszenia. Widoczny na zdjęciu gepard należy do koalicji pięciu samców o nazwie Tano Bora. Tak liczna grupa gepardów to swego rodzaju ewenement w świecie tych kotów, ponieważ jeżeli już tworzą koalicje to są to grupy składające się przeważnie z dwóch lub trzech spokrewnionych samców.
Załącznik 238993
-
ale nam serwujesz rarytasy - ciekawa jestem który z nich okaże się najlepszy w FM Listopada :mrgreen:
podejście do strusio-surykatkowego kadru - rewelacyjne - jedyne czego bym się czepiła - to kilku milimetrów więcej z prawej - i byłoby dla mnie absolutnie idealne
kociak - też w punkt - te krwawe ślady na pyskach są przerażające - ale pewnie bardzo naturalne dla ich środowiska
-
Czytam i podziwiam -> prawdziwa afrykańska uczta :)
-
Wspaniały moment zachowania surykatek przed defilującym strusiem. Kąpiel geparda to także unikatowa chwila. Będąc fanem tego wątku to zamieszczone w nim fotografie mówią bardzo wyraźnie do odbiorcy. Jedynie informacja gdzie zdjęcie zostało zrobione dopełnia całości przekazu.