Mam dwa szkiełka M42 - Heliosa i Jupitera, ale wygląda że brakuje odrobinkę żeby złapać focus na ∞. Czy któryś z kolegów byłby uprzejmy zmierzyć suwmiarką wskazany na fotce wymiar? Podejrzewam że mój pierścień jest zbyt gruby...:roll:
Wersja do druku
Mam dwa szkiełka M42 - Heliosa i Jupitera, ale wygląda że brakuje odrobinkę żeby złapać focus na ∞. Czy któryś z kolegów byłby uprzejmy zmierzyć suwmiarką wskazany na fotce wymiar? Podejrzewam że mój pierścień jest zbyt gruby...:roll:
to normalne że jak połączysz manualne szkło do swojej puszki to nieskończoność wypada trochę wcześniej niż znaki na obudowie
obiektywu
mam to samo
No ale właśnie problem, że u mnie jest odwrotnie - pierścień dochodzi do oporu, a ostrości na bardzo dalekich obiektach brakuje. Ostrzy przed "obiektami nieskończonymi".
Ja ci mogę to zmierzyć mikrometrem ale dopiero w piątek (najlepiej przypomnij mi na privat albo gg). Mam 2różne adaptery to można porównać wymiary.
Ja mam ok. 7,8 mm i mam nieskończoność.
U mnie w jednym jest 8mm, a w drugim 8,2mm.
Nie mam problemu z ostrzeniem na nieskończoność.
Nie podałem ile ma mój adapter: 8,15mm. Swoją drogą jak na sprzęt optyczny różnice są dość duże.
Czy te różnice w grubości adapterów mają duże znaczenie ?
Zależy czym się mierzy. Moja radziecka suwmiarka do 0.05mm zmierzy.
Dla obiektów bliskich - czy obiektyw łapie ostrość od 50 czy 55cm rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia.
Ale dla ∞ może wystąpić przypadek (jak u mnie) że nie ostrzy.
Zbyt "gruby" adapter niejako odsuwa obiektyw od CCD, wtedy ostrzy przed nieskończonością.
No cóż... adapter bardzo drogi nie jest, zamierzam go podtoczyć o 0.1-0.2mm