Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
.. chcę Wam pokazać najciekawsze wersje fotek kolejowych akweduktów ...
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Na tych dwoch fotach kolejowe akwedukty robia wrazenie.
Zawsze byłem przekonany, że akwedukt służy do przesyłania wody a kolejowy to wiadukt ale może byłem w błędzie? :roll:
Czytałem o tych akweduktach. Ciekawie byłoby złapać w kadrze jakiegoś narwańca skaczącego na linie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Czytałem o tych akweduktach. Ciekawie byłoby złapać w kadrze jakiegoś narwańca skaczącego na linie :)
Bez liny, jak narwaniec to bez liny :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zawsze byłem przekonany, że akwedukt służy do przesyłania wody a kolejowy to wiadukt ale może byłem w błędzie? :roll:
Akwedukty za mosty służyły i czasami co niektóre pod ten cel po wielu wiekach były przerabiane ale czy kiedykolwiek służyły za kolejowe to nie wiem. Trzeba byłoby w necie poszperać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie, nie Byłeś w błędzie.
aquae ductus - ciąg wodny
via duct - ciąg drogi (most)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Nie, nie Byłeś w błędzie.
aquae ductus - ciąg wodny
via duct - ciąg drogi (most)
No mówiłem że zna łacinę :-P
===
mazury.info.pl podają, że to wiadukty. Był to fragment budowanej w latach 1917-18 magistrali z Chojnic przez Czersk, Smętowo, Kwidzyn, Prabuty, Morąg, Ornetę, Lidzbark Warm, Bartoszyce, Korsze, Kętrzyn, Węgorzewo, Gołdap, Pobłędzie, Kalwarię do Olity (na Wilno).
Ale piszą też, że wzorowane są na akweduktach rzymskich w Pont du Gard. Stąd nazwa - "Akwedukty Puszczy Rominckiej".
1 załącznik(ów)
Most Zamyslowski zawany tez "Akweduktem Zamyslowskim"
"Przez wielu uważany za najwybitniejszy zabytek architektury i inżynierii kolejowej na Śląsku. Według niektórych przypomina akwedukt Nietypowy obiekt stoi na pięciu filarach, formujących cztery idealnie symetryczne łuki - wszystko przy użyciu cegły. Jest częścią linii kolejowej Rybnik - Sumina przez Jejkowice. Sam most ma niebanalną historię, pierwotnie został wzniesiony w 1912 roku.W 1939 roku wycofujące się Wojska Polskie wysadziły ów most. W dzisiejszej postaci został odbudowany przez Niemców w 1943. Znów wysadzony w 1945, został tak samo odbudowany (do dziś widnieje na nim tablica z rokiem 1945)."
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Most Zamyslowski zawany tez "Akweduktem Zamyslowskim"
"Przez wielu uważany za najwybitniejszy zabytek architektury i inżynierii kolejowej na Śląsku. Według niektórych przypomina akwedukt Nietypowy obiekt stoi na pięciu filarach, formujących cztery idealnie symetryczne łuki - wszystko przy użyciu cegły. Jest częścią linii kolejowej Rybnik - Sumina przez Jejkowice. Sam most ma niebanalną historię, pierwotnie został wzniesiony w 1912 roku.W 1939 roku wycofujące się Wojska Polskie wysadziły ów most. W dzisiejszej postaci został odbudowany przez Niemców w 1943. Znów wysadzony w 1945, został tak samo odbudowany (do dziś widnieje na nim tablica z rokiem 1945)."
Powinien grać w filmach akcji typu "NIEZNISZCZALNY" :)
1 załącznik(ów)
Witajcie chłopaki.
Widzę że spór merytoryczny powstał co do tego czy Biker się pomylił:grin:. Sabor i pozostali macie rację powinno być wiadukty kolejowe w Stańczykach.
Biker wszystko przeczytał i historię owych cudów techniki też Wam dostarczy:wink:.
Czy przedstawiona z miejsca faktycznego tablica, zaspokaja ciekawość Waszą??????:grin::wink:
To są moje bezcenne ściągi dot. odwiedzanych miejsc podczas rowerowych eskapad:wink:.