Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Peaking podpięty pod guzik rzeczywiście działa. Ale wolałbym, gdyby uaktywniał się automatycznie, jeśli puszka wie, że ma przypięte coś obcego (AF jest wyszarzone w menu). Zawsze w menu można to właczyć/wyłączyć.
Inna sprawa, że w dobrym świetle na tym EVF rewelacyjnie ostrzy się manualnie (bez peakingu). Śmiem twierdzić, że nie gorzej niż w optycznym wizjerze DSLR.
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Inna sprawa, że w dobrym świetle na tym EVF rewelacyjnie ostrzy się manualnie (bez peakingu). Śmiem twierdzić, że nie gorzej niż w optycznym wizjerze DSLR.
EVF w E-M10 jest ok, ale w porównaniu do VF-4 czy tego z E-M1 jest po prostu "taki sobie".
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
Śmiem twierdzić, że nie gorzej niż w optycznym wizjerze DSLR.
To akurat żaden wyczyn, bo w wizjerze lustrzanki ze standardową matówką ostrzy się fatalnie. W elektronicznym jest nieporównywalnie lepiej.
Akurat w swomi DSLR mam mikroraster i klin, zapomniałem wspomnieć. Oczywiście, zwykła stockowa matówka nie ma nawet startu do EVF.
Czemu nikt mi nie mówił, że można w końcu customy wstawić w miejsce mniej użytecznej połowy pokrętła trybów? No dobra, na pewno gdzieś to tu padło. Toż to cudowna wiadomość! Jeden do superhiper rawów, drugi - do reporterki, trzeci - do filmowania, a czwarty... Ojej, jak dużo! :)
Jak zmienić ikonki na pokrętle trybów? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jak zmienić ikonki na pokrętle trybów? :)
flamastrem... :)
Możliwość konfiguracji i ustawienia tego aparatu pod siebie jest rewelacyjna... i guzikologia i tryby i Fn - wszystko se mozna poustrawiać jak się człowiek przyzwyczaił
Ja mam tak jak w 12 XP wszystko poustawiane ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Ja mam tak jak w 12 XP wszystko poustawiane ;)
Trzeba zamówić szablon naklejek :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Trzeba zamówić szablon naklejek :)
Powinni dodawać w komplecie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Czemu nikt mi nie mówił...
To ja coś powiem, w dodatku będzie to ostrzeżenie ;) Nie włączaj trybu "nocne kadry" (rozjaśnia obraz w wizjerze w kiepskim świetle), bo nie będziesz mógł naświetlać do prawej histogramu. To dlatego, że histogram przestaje wtedy symulować ekspozycję, gdy kręcisz kółkiem kompensacji. Po prostu wskazuje tylko ekspozycję odpowiadającą tej, jaką proponuje światłomierz, a nie jaka wynikałaby z wybranych parametrów. Lipa trochę, bo bez "nocnych" kadrów wizjer w ciemnicy nie błyszczy...
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To ja coś powiem, w dodatku będzie to ostrzeżenie ;) Nie włączaj trybu "nocne kadry" (rozjaśnia obraz w wizjerze w kiepskim świetle), bo nie będziesz mógł naświetlać do prawej histogramu. To dlatego, że histogram przestaje wtedy symulować ekspozycję, gdy kręcisz kółkiem kompensacji. Po prostu wskazuje tylko ekspozycję odpowiadającą tej, jaką proponuje światłomierz, a nie jaka wynikałaby z wybranych parametrów. Lipa trochę, bo bez "nocnych" kadrów wizjer w ciemnicy nie błyszczy...
Czyli jednak to nie wynika z mojej ułomności. Uff, chyba nigdy się do końca nie nauczę tego aparatu ;)