Larwa bryzguna ładna w swej postaci. Pajęczy atak w kadrze Paparapa także godny uwagi.
Wersja do druku
Larwa bryzguna ładna w swej postaci. Pajęczy atak w kadrze Paparapa także godny uwagi.
Dorosłe larwy bryzguna osiągają długość 4-5cm. Obiektywu czyścić nie musiałem - robiłem zdjęcia na tyle ostrożnie, że larwa nie czuła się zbytnio zagrożona i uznała że nie jestem przeciwnikiem godnym jej krwi.
Dzięki za komentarze!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Plus za ciekawą akcję w kadrze. Szkoda tylko że trawka w LD rogu zasłoniła częściowo ofiarę.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Trzy kadry kosarzy:
5235.
Załącznik 233550
5236.
Załącznik 233551
5237.
Załącznik 233552
Niesamowicie imponujące odnóża a przy tym zdolność poruszania nimi.
Piękne w kolorze dwa pierwsze zdjęcia kosarzy, na trzecim pyszczek sympatyczny bardzo :grin:
Kosarze szaleją :)
Dzięki za komentarze!
Druga tura kosarzy - dzisiaj w większej skali:
5238.
Załącznik 233583
5239.
Załącznik 233584
5240.
Załącznik 233585
Jako żywo wywołałeś u mnie wspomnienie filmu "Wojna światów"
Trudne do ciekawego uchwycenia pająki. Ja się poddałem, ale widzę że Ty sprostałeś zadaniu.
Mam wrażenie, że zmieniłeś kolorystykę w swoich zdjęciach. Coś jest inaczej....
Dzięki za komentarz!
Gwoli ścisłości - kosarze nie są pająkami. To odrębny rząd w gromadzie pajęczaków.
Na lepszą czy gorszą? Prezentuję zdjęcia z różnych korpusów - od kilku tygodni głównie z Panasonica G9. Przedtem było sporo z Panasonica GX8 i Panasonica FZ-300. Możliwe też że to nie kwestia sprzętu a obróbki - dyskutowaliśmy o tym ostatnio w Twoim wątku. Wprawdzie nie bawię się w obróbkę RAW-ów i staram się funkcjami użytkownika ustawić aparat ta, aby po ustawieniu balansu bieli generował pliki jpg o kolorystyce najbardziej zbliżonej do oryginalnej i potem w komputerze wykonuję końcową korekcję już na plikach jpg, ale rozważania na temat wpływu subiektywnych odczuć i pamięci są nadal w moim przypadku aktualne. Kwestię monitora możemy raczej wykluczyć - podobnie jak Ty używam dość przyzwoitej klasy NEC-a (EA275UHD) którego regularnie co miesiąc kalibruję.
Kosarze super, foty i modele :)
Dzięki za miłe słowa!
Włochata gąsieniczka:
5241.
Załącznik 233609
lubie tu ogladac wszelkiej masci gąsienice - i wole tu niz na zywo ;)
Dzięki za komentarz!
Pętlak czteropaskowy:
5242.
Załącznik 233641
Być może kwestia innego aparatu - ale nie wykluczam też zmiany preferencji estetycznych wpływających na obróbkę zdjęć - w końcu każdy z nas z wiekiem się zmienia:-)
Dwa kadry samca kołosza wielobarwnego podczas posiłku. Nie mogę się zdecydować który lepszy:
5243.
Załącznik 233659
5244.
Załącznik 233660
Tak tak, robiąc się coraz młodsi postrzegamy świat w nowych ciekawych barwach. :)
W mojej ocenie drugie zdjęcie jest lepsze. Bardziej mi się podoba gałązka umieszczona po przekątnej. Kwestie kulinarne, jak smak potrawy, nakrycie do stołu i sposób podania potrawy pomijam. :)
Dzięki za komentarz!
Gąsienica z kokonami pasożytów, które wykarmiła. Larwy pasożytów żyły w ciele gąsienicy wyjadając ją od środka, po czym wygryzły się na zewnątrz i przepoczwarczyły się w zbudowanych przez siebie kokonach. Zadziwiające jest to, ze gąsienica po takich przejściach nadal żyje, aczkolwiek nie sądzę by była jeszcze zdolna do normalnego przepoczwarczenia:
5245.
Załącznik 233690
5246.
Załącznik 233691
Świat jest zadziwiający, i jak widać nie kończy się na nowym modelu "smarkfona". :mrgreen:
Wygląda jakby miała cieplutkie "papucie" :).
5247
Załącznik 233790
...
Nadrobiłem zaległości... To była bardzo ciekawa i emocjonująca wycieczka makroznawcza. Dziękuję Wam za przybliżanie tego niesamowitego owadziego świata.
5247 - bardzo ciekawe zdjęcie - zwłaszcza z przyrodniczego punktu widzenia. Wygląda na to, ze tej samicy bzyga pod ciśnieniem rosnących wewnątrz jajeczek pękł odwłok. Pierwszy raz taką sytuację widzę.
Dzięki za komentarze!
Wczoraj była nieszczęśliwa gąsienica, dziś - grupka młodych, szczęśliwych gąsienic:
5248.
Załącznik 233799
5242 - pętlak czteropaskowy bardzo mi pasuje. Szkoda, ze na 5248 liść nie jest cały zielony. "Unerwienie" liścia bardzo pasuje do wzorzystych gąsienic
TJ
Nie jest zielony z winy modelek. Po prostu w tamtej części już go objadły.
Dzięki za komentarz!
Moja uwaga o niejednolitości liścia była niefachowa i nielogiczna.
TJ
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - -
Powiększanie u samicy podczas wzrostu jajeczek jest normalne, ale takiego pęknięcia wzdłuż odwłoka nigdy nie widziałem.
Drapieżna zażartka w dwóch odsłonach:
5249.
Załącznik 233821
5250.
Załącznik 233822
Na pierwszym ujęciu bardzo dobrze się prezentuje.
Dzięki za komentarz!
Dwa kadry łokasia garbatka który gdzieś stracił jedną nogę:
5251.
Załącznik 233852
5252.
Załącznik 233853
Fajny model, ale chyba refleksy świetlne jeszcze trochę za jasne.
Dzięki za komentarz! Z tego co pamiętam chrząszcz był właśnie w takim ciemno-wiśniowym kolorze. Do tego bardzo silnie błyszczał co zrobienia dobrego zdjęcia nie ułatwiało.
Młoda gąsienica widłogonki:
5253.
Załącznik 233875
Daję również i w tym wątku bo jest to program głównie dla miłośników makrofotografii:
Znów jest do wzięcia za darmo program do składania stacków Franzis Focus Projects 4 - https://sharewareonsale.com/s/focus-...ay-coupon-sale. Licencja bezterminowa na dwa komputery. Poprzednio rozprowadzana wersja miała ograniczenie do 30 stackowanych klatek - nie wiem czy w obecnej też takie ograniczenie występuje.
Promocja trwa do najbliższej środy.
Moje nieliczne stacki które prezentowałem na forum były składane właśnie Franzis Focus Projects - wersją 3 lub 4.
Dobra fota ciekawego modela.
Pewnie bym nie zauważył, że to robal, a nie kawałek liścia :).
Jakoś mnie tego typu zdjęcia nie pociągają. Dużo zachodu przy nich, a wyglądają bardziej jak rendery czy grafiki.
Ja pozostaję w świecie małej głębi ostrości. Jest w tym jakieś niepowtarzalne piękno.
5254
Załącznik 233897
5255
Załącznik 233898
...
Bardzo ładnie pokazałeś bęblika dwuplamka - a nie jest to łatwe, bo model maleńki.
A co do stackowania - też mało stacków robię, fakt ze roboty dużo i trudno uzyskać naturalny efekt, ale czasem jednak możliwość zwiększenia głębi ostrości bywa potrzebna.
Kolejna gąsienica - tym razem udająca kawałek gałązki:
5256.
Załącznik 233910
Bagnik przybrzeżny zjadający schwytanego kołosza wielobarwnego:
5257.
Załącznik 233935
5258.
Załącznik 233936
5259.
Załącznik 233937
Kolejny bagnik - tym razem schwytał jakąś małą muchówkę:
5260.
Załącznik 233965
5261.
Załącznik 233967
5262.
Załącznik 233968
Tym razem gąsienice zrobiły na mnie większe wrażenie niż owady może dlatego, że są w prezentowanej mniejszości.
Dzięki za komentarz!
Jakaś niewielka ćma w dwóch odsłonach:
5263.
Załącznik 234017
5264.
Załącznik 234019
Samica złotawka nieparka:
5265.
Załącznik 234034
Młody podłużnik ze schwytanym pluskwiakiem:
5266.
Załącznik 234056