Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Mam w końcu i ja swoją dziesiątkę. Już widzę, że to będzie świetny sprzęt do filmowania jeśli chodzi o ergonomię. Do zdjęć zresztą też. Czeka mnie jednak dzień siedzenia i ustawiania wszystkiego, bo żeby z tego wycisnąć fajny obraz, trzeba pogmerać. Dużo opcji przekombinowanych (brak pełnej swobody na rzecz dziwnego predefiniowania setów). Jedyny prawdziwy ból to te 30fps. No, jeszcze drugi - praktycznie brak audio. Może się włamię i wejdę pod mikrofon, ale brak trybu manualnego trochę osłabia mi zamiar.
Zobaczymy jutro czy obrazek jest lepszy w stosunku do starszych penów.
Podziel się wrażeniami i swoim optymalnym konfigiem po pogmeraniu;)
Filmy spoko ale faktycznie 30fps i brak wejścia na mikrofon trochę minusuje.
Zobaczę jak działa stabilizacja na filmach po podłączeniu 40-150.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Podziel się wrażeniami i swoim optymalnym konfigiem po pogmeraniu;)
Filmy spoko ale faktycznie 30fps i brak wejścia na mikrofon trochę minusuje.
Zobaczę jak działa stabilizacja na filmach po podłączeniu 40-150.
Działa wyśmienicie. Jak będę miał chwilę to podepnę Panasa 45-150 i sprawdzę działanie stabilizacji w aparacie vs. Mega OIS w obiektywie (o ile się da).
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Nawet osobny wątek jest im poświęcony. W sensie dyskusji o nich ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Mam w końcu i ja swoją dziesiątkę. Już widzę, że to będzie świetny sprzęt do filmowania jeśli chodzi o ergonomię. Do zdjęć zresztą też. Czeka mnie jednak dzień siedzenia i ustawiania wszystkiego, bo żeby z tego wycisnąć fajny obraz, trzeba pogmerać. Dużo opcji przekombinowanych (brak pełnej swobody na rzecz dziwnego predefiniowania setów). Jedyny prawdziwy ból to te 30fps. No, jeszcze drugi - praktycznie brak audio. Może się włamię i wejdę pod mikrofon, ale brak trybu manualnego trochę osłabia mi zamiar.
Zobaczymy jutro czy obrazek jest lepszy w stosunku do starszych penów.
Również czekam na wrażenia i konfigurację :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Działa wyśmienicie.
Zgadzam się. Mnie wręcz zwaliła z nóg - filmiki nagrywane na 150mm na koncercie (siedziałam na chwiejącej się barierce) są całkiem do oglądania. Jak je jeszcze YT podrasował, to magia po prostu.
realnasty
czmu popsułaś swój avatar?
Mam i ja.
Jeśli czas pozwoli, postaram się opisać swoje wrażenia i pokazać trochę przykładowych zdjęć, może porównam conieco do Pentaksa K-5IIs.
Generalnie pierwsze wrażenie jest super.
No i mam pierwsze pytanie, instrukcja milczy na ten temat.
Czy focus peaking jest dostępny ze szkłami niesystemowymi przez przejściówkę? Z 14-42 EZ działa bez zarzutu, kiedy podłączyłem pentaksowy 43/1.9 przez adapter, nie działa.
Ależ działa. Musi działać. Podepnij focus peaking pod któryś z definiowalnych klawiszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
realnasty
czmu popsułaś swój avatar?
Jak to popsułam? Nie podoba Ci się ten nowy?
Cytat:
Zamieszczone przez
dojarek
No i mam pierwsze pytanie, instrukcja milczy na ten temat.
Czy focus peaking jest dostępny ze szkłami niesystemowymi przez przejściówkę? Z 14-42 EZ działa bez zarzutu, kiedy podłączyłem pentaksowy 43/1.9 przez adapter, nie działa.
Ależ oczywiście, że działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ależ oczywiście, że działa.
A jak z celnością? Próbowałem pobawić się manualnymi na E-M10 ale srednio mi ta ostrość wychodziła, obiektyw to revuenon 55/1,7.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
A jak z celnością? Próbowałem pobawić się manualnymi na E-M10 ale srednio mi ta ostrość wychodziła, obiektyw to revuenon 55/1,7.
Trochę trzeba nabrać wprawy, ale raczej nie ma problemu, nie narzekam. Tylko trzeba pamiętać o spadku płynności i przyciemnieniu obrazu, co ma znaczenie w gorszych warunkach oświetleniowych.
Mały test 3-osiowej stabilizacji przy filmowaniu.
E-M10 + Panasonic 45-150 na ogniskowej 150mm:
Stabilizacja włączona (IBIS):
http://youtu.be/unuZMgWWtmk
Stabilizacja włączona (Mega IOS):
http://youtu.be/cd2AmKX3esM
Stabilizacja wyłączona:
http://youtu.be/u4Ye_2hUGPo
IBIS wygrywa ze stabilizacją Panasonica, która i tak jest wg mnie bardzo dobra. Widać różnicę w szerokości kadru, elektroniczna stabilizacja podczas filmowania ucina trochę obrazu. Mimo wszystko jest lepiej niż dobrze.