Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Co powiecie na takie połączenie...
E-PL5 zestaw FlashAir 1442 z Zuiko 60mm f/2,8
Są to dla mnie dość duże pieniądze i nie chciałabym się rozczarować. Jakieś opinie?
A to FlashAir Ci potrzebne? Bo chyba jest zestaw bez i jest tańszy.
no właśnie nie sądzę... :) a o którym zestawie myślisz...? Bo mi się wydaje że ten jest najtańszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dla uzyskania efektu rozmycia tła potrzebna jest odpowiednia głębia ostrości. Im mniejsza (mniejsze F), tym bardziej rozmyte tło. Aby świadomie dobierać GO, nie możesz się "spuszczać" na automat (tryb P). Powinnaś wybrać tryb A (priorytet przysłony), obiektyw będzie robił zdjęcia z przysłoną którą Ty wybrałaś tak długo, dopóki nie nastawisz innej.
Nie do końca można się zgodzić bo tryb P też pozwala na korygowanie wartości przysłony (Ps).
Beata - rób poprostu zdjęcia w drugą stronę - w stronę ziemi a nie w stronę nieba i zieleń będzie lepszym tłem dla kwiatka jak i łatwiej wydobędziesz rozmycie tła na najmniejszej przysłonie.
Co do Twojego zamiaru zakupowego, to EPL5 jest super, ale ja go szybko zamieniłem na OMD. Obecnie robię zdjęcia E-m10 ale miałem też E-m5 i polecam tego pierwszego - tak z mojego odczucia lepiej "leży" :)
Za cenę zestawu flashair EPL5 dostaniesz body OMD Em10 - do tego macro 60mm i kwiatki będą pięknie obfotografowywane :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Co powiecie na takie połączenie...
E-PL5 zestaw FlashAir 1442 z Zuiko 60mm f/2,8
Są to dla mnie dość duże pieniądze i nie chciałabym się rozczarować. Jakieś opinie?
Trochę na przekór.... ale przy obecnych cenach to bym się zastanowiła czy na pewno chcę EPL5 - bo dokładając naprawdę niewiele można kupić EM10 z tym samym szkiełkiem.
No chyba, że masz jakiś powód specjalny, by chcieć EPL5, a ja o tym nic nie wiem;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Nie do końca można się zgodzić bo tryb P też pozwala na korygowanie wartości przysłony (Ps).
Beata - rób poprostu zdjęcia w drugą stronę - w stronę ziemi a nie w stronę nieba i zieleń będzie lepszym tłem dla kwiatka jak i łatwiej wydobędziesz rozmycie tła na najmniejszej przysłonie.
Co do Twojego zamiaru zakupowego, to EPL5 jest super, ale ja go szybko zamieniłem na OMD. Obecnie robię zdjęcia E-m10 ale miałem też E-m5 i polecam tego pierwszego - tak z mojego odczucia lepiej "leży" :)
Za cenę zestawu flashair EPL5 dostaniesz body OMD Em10 - do tego macro 60mm i kwiatki będą pięknie obfotografowywane :)
Fakt przeanalizowałam i spokojnie mogę sobie pozwolić na małe szaleństwo :) Zwłaszcza, biorąc pod uwagę rabat 30% z którego chciałabym skorzystać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Fakt przeanalizowałam i spokojnie mogę sobie pozwolić na małe szaleństwo :) Zwłaszcza, biorąc pod uwagę rabat 30% z którego chciałabym skorzystać.
A póki nie kupisz, to poluj na magnolie. Powinny już kwitnąć i nie wymagają sprzętu makro ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A póki nie kupisz, to poluj na magnolie. Powinny już kwitnąć i nie wymagają sprzętu makro ;)
ech... uprzedzasz moje zamiary:)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Oj kwitną, kwitną i to w ogromnych ilościach :D