Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Odpowiadam na pytanie pierwsze:wink::
trybiki>D.Ust. Sterowania>PASM(lub inna opcja)>Przy Live SPK postawić ptaszka:mrgreen:
Drugie: jak już przełączysz się na wizjer to naciśnij INFO.
Trzecie: ????
Czwarte: u mnie miga Low Iso jak jest za jasno, np. przy przysłonie 1,7 i jasnym niebie, czas też miga. Potrzebny filterek albo przymknięcie przysłony.
Piąte: ??? u nie działa zmiana ustawień.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Drugie: jak już przełączysz się na wizjer to naciśnij INFO.
Nie, wtedy w wizjerze znika mi histogram, pojawia się poziomica itp. A szybkiego menu na ekranie jak nie było, tak nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Czwarte: u mnie miga Low Iso jak jest za jasno, np. przy przysłonie 1,7 i jasnym niebie, czas też miga. Potrzebny filterek albo przymknięcie przysłony.
Za jasno na pewno nie jest, prędzej za ciemno. Może to ostrzeżenie przed poruszaniem?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie, wtedy w wizjerze znika mi histogram, pojawia się poziomica itp. A szybkiego menu na ekranie jak nie było, tak nie ma.
A w menu masz czujnik oka włączony? U nie INFO zmienia ustawienia raz wizjera raz wyświetlacza zależnie z czego korzystam. Szkoda, że nie można zgrać ustawień menu do pliku:lol:
Ok, teraz działa. Śmieszne, że ekran jest podświetlony nawet wtedy, gdy jest cały czarny.
Pytanie trzecie - Ustawienia-trybiki-J-styl wbudowanego wizjera EVF - styl 1
Wtedy w wizjerze jest na dole niebieska belka a na niej od lewej:
bateryjka, Tryb pracy (np priorytet przysłony), czas, przysłona, drabinka kompensacji (ta zamienia się na poziomicę po wciśnięciu spustu o polowy), WB, ISO godzina, ilość zdjęć.
INFO - zależy jak ustawisz przyciski w menu - może uruchamiać/zwalniać różne funkcje. Cięzko to tutaj wszystko opisać - zwłaszcza, że niektóre funkcje (ich obsługa) są ze sobą wzajemnie sprzężone.
Generalnie, nie żebym nie chciała pomóc, ale chyba szybciej się to samemu wyczaja mając aparat przed sobą...
Powodzenia!
---------- Post dodany o 11:03 ---------- Poprzedni post był o 11:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ok, teraz działa. Śmieszne, że ekran jest podświetlony nawet wtedy, gdy jest cały czarny.
Niekoniecznie! Dojdziesz do tego;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak - o ile jest wyłączony ręcznie - przyciskiem koło EVF. Jeżeli natomiast wyłączy go automat sterowany czujnikiem zbliżenia oka, wówczas gaśnie całkowicie.
Ciekawy jestem Twoich wrażeń z testowania, widzę, że personalizując menu aparatu idziesz w podobną stronę jak ja ;-).
A da się odwrócić kierunek działania dźwigienki zooma (określenie "pierścień" byłoby poważnym nadużyciem) w tym naleśnikowym kicie?
Doszedłbym do wszystkiego sam, ale jestem na weekendowym wyjeździe, na lataniu po menu już rozładowałem baterię, a czytanie instrukcji na smartfonie to żadna przyjemność. Zresztą nawet nie mam na to czasu, wolę porobić zdjęcia.
I jeszcze jedno pytanie: czy u Was też ruch rolką w podglądzie zawsze przewija maksymalnie dwa zdjęcia, niezależnie od tego, jak duży obrót rolka wykonuje?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
I jeszcze jedno pytanie: czy u Was też ruch rolką w podglądzie zawsze przewija maksymalnie dwa zdjęcia, niezależnie od tego, jak duży obrót rolka wykonanie?
Tak - przy szybkim kręceniu rolką w podglądzie jednego zdjęcia. Jak na LCD jest więcej zdjęć to rolka przewija tyle fot ile razy przeskoczy.
Która torba Crumpler Jimmy Bo 200, 300 czy 400? Będzie lepsza na E-M10 z kitem albo 45 1.8? 200 jest w fajnej cenie na Merlinie, a drugi obiektyw mogę nosić w plecaku/kieszeni, tylko czy do 200 wejdzie body?