Ale jaja! :), fajne potwory się wykluły :lol:
Wersja do druku
Ale jaja! :), fajne potwory się wykluły :lol:
447 - 1 myśl Śnieguliszka
świetne foty, od jaj po kosarza :)
Dzięki za miłe słowa!
Dziś - ten sam kwietnik aż w czterech kadrach. Dwa pierwsze różnią się w zasadzie tylko tłem i światłem - ciekaw jestem, który się Wam bardziej spodoba (gdy kiedyś prezentowałem te kadry na Makropasji - zdania były podzielone):
451.
452.
453.
454.
mi bardziej pasują kadry z ciemniejszym tłem :)
Dzięki za opinię - i trzy kadry pluskwiaków:
- młody przedstawiciel rodziny tarczówkowatych na liściu pigwy:
455.
- również jeszcze młody odorek zieleniak:
456.
- i maleńki (ale już dorosły) pzredstawiciel pluskwiaków równoskrzydłych (pienik?) na liściu dzikiej róży:
457.
Kwadratnikowaty i zażartka - świetne.
Pozdrawiam.
No to jak robimy sobie jaja to coś dodam :-)
458 Dzidziusie
wyląg gąsienic czerwończyka płomieńca na szczawiu, te "górki" wokół to pojedyncze komórki skórki liścia
459
wyląg gąsienic osadnika egerii. Druga jak się przyjrzeć, też nadgryza skorupę
460
Czasem zdarza się jajko z niespodzianką :-)
Jajo modraszka alkona, z którego usiłuje wygryźć się pasożytniczy kruszynek. To jest ciekawostka przyrodnicza, bo alkon wyróżnia się wyjątkowo grubą skorupką jajek, interpretowaną właśnie jako zabezpieczenie przed pasożytami, gdyż jaja są bardzo widoczne na pakach goryczek. Nawet gąsienica alkona wylęga się nietypowo dla modraszków, bo "od spodu" tzn wygryza sie niewidoczna dolną, cieńszą stroną wchodząc od razu do rośliny. A jak widać ten kruszynek jakoś daje radę.....
Jakość może nieco słabsza, ale pamiętajmy, że jaja modraszków mają ok 1 mm i to nie są stacki, a z dyfrakcją i GO w takich skalach trudno sie walczy......
Piękne kadry. Największe wrażenie wywarły na mnie 451 i 454 .Cytat:
Zamieszczone przez wyszomir
W tym wypadku jaśniejsze tło wyraźnie zwiększa wyrazistość i przejrzystość obrazu. Gratuluję.
Pozdrawiam