Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Ja tam myślę że następca E-M5 będzie miał (wizjer / procesor /szybkość migawki/stabilizację itd) jak E-M1, wygląd i uszczelnienia jak obecny E-M5, a matrycę jak E-M10 lub nowszą , może poprawiony AF, ale bez obsługi obiektywów starego systemu (nie takiej jak w E-M1), czyli taki flagowiec dla osób którym to jest niepotrzebne.
Myślę, że E-M5 II będzie różnił się od E-M1 brakiem wsparciem dla starych obiektów i niewygodnym ale mniejszym gripem.
Migawka też będzie szybsza.
Ja marzę o lepszym wizjerze i takiej samej konstrukcji w nowym E-M5 II co starym ale na pewno pozamieniają guzikologię i trzeba będzie zmieniać obudowę podwodną.
Ostatni raz kiedy następna się nie różnił to chyba czasy Cammedi C5060 i C7070.
BTW Ciekawe jak zostanie przyjęty A7s, bo bardzo podoba mi się pomysł podwyższania użytecznej czułości kosztem rozdzielczości, może Olympus też na to pójdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Myślę, że E-M5 II będzie różnił się od E-M1 brakiem wsparciem dla starych obiektów i niewygodnym ale mniejszym gripem.
Migawka też będzie szybsza.
Ja marzę o lepszym wizjerze i takiej samej konstrukcji w nowym E-M5 II co starym ale na pewno pozamieniają guzikologię i trzeba będzie zmieniać obudowę podwodną.
Ostatni raz kiedy następna się nie różnił to chyba czasy Cammedi C5060 i C7070.
BTW Ciekawe jak zostanie przyjęty A7s, bo bardzo podoba mi się pomysł podwyższania użytecznej czułości kosztem rozdzielczości, może Olympus też na to pójdzie.
A7s ma taką a nie inną rozdzielczość bo jest przede wszystkim kamerą 4k. Dzięki temu nie trzeba nic interpolować, ani wybierać wierszy przy zapisie wideo.
Lepsza praca w wysokim ISO jest tutaj takim gratisem, a nie celem samym w sobie.
Mogliby dać nowy wizjer, szybszą migawkę, może nawet globalną.
Poprawiony AF, ale pewnie bez ostrzenia po fazie.
Szczerze to tylko "skuteczność" AF-C (ze śledzeniem) dość mocno przeszkadza mi w naszym systemie ;-) Gdyby to udało się poprawić ... ;-)
Mnie w E-M5 brak (o ile można tak to ująć):
- wbudowanej lampki, żeby nie nosić dodatkowego mini-klamota
- działającego AF-C i skuteczności AF-S (czasem trafia mi w tło mimo małego punktu)
- migawki "cyfrowej"
- filmowania 25/50fps z niekwadracącym kodekiem (to drugie rozwiązuje MJPG ale FPS przeszkadza przy odtwarzaniu na TV i czasami sztucznym świetle)
Tak ze 3/4 problemów można pewnie załatwić firmware... Poza tym - git. Jak wziąłem do ręki w MM ostatnio D5300 z 18-105 to wydał mi się gigantyczny ;) Co do wagi - nie czuć specjalnie różnicy.
Ja też proszę nowy wizjer, nowy procesor i nową matrycę z większym zakresem dynamiki :-) Ooooooo, jeszcze jedno: mogliby dać wbudowany filtr szary :-)
A właśnie.. jak ten "wbudowany filtr ND" jest rozwiązany technicznie?? :)
T.
Dopóki nie będzie nowej, przełomowej matrycy (jak kiedyś w pierwszej wersji OMD) - to cokolwiek dołożą do 2 wersji "piątki" to będzie tylko kosmetyka, nie warta wymiany starego modelu na nowy...
Kto mówi o wymianie. Są jeszcze tacy, co nie mają nic z nowej serii O-MD.
T.