No w Aperture mogę robić to miejscowo - nie tylko na całym obrazie. Skoro można na całości wyciągać, to na części też...
Wersja do druku
No w Aperture mogę robić to miejscowo - nie tylko na całym obrazie. Skoro można na całości wyciągać, to na części też...
Ja zauważyłem, że podciągnięcie samych cieni jest dużo większym wyzwaniem, niż rozjaśnienie całego zdjęcia.
Tak, przy sztucznym oświetleniu AF jest wyzwaniem ale trudno go ocenić przez kilka minut w sklepie. Przy AF-S pomaga zwiekszenie ramki. W moim odczuciu w takich warunkach jeszcze lepiej przestawić na AF-C, a najlepiej na manual. Wczoraj w nocy bawiąc się w warunkach domowych korzystałem wyłącznie z manuala co ograniczyło sie do ustawienia odpowiedniej ostrości i nastepnie klikałem zdjęcia nawet nie patrząc na wizjer/ekran. Moim zdaniem trzeba to sprawdzić samemu bawiąc się różnymi ustawieniami przynajmniej godzine, a najlepiej jeden dzień w różnych warunkach.
Z minusów - przy założonej osłonie przeciwsłonecznej i uzyciu wbudowanej lampy błyskowej pojawia się cień od tej osłony (nie wiem czy tak jest w innych podobnych aparatach)
Lista minusów tego aparatu może być naprawdę długa ale ma coś w sobie co powoduje, ze chce się go wziąć do ręki i robić zdjęcia :-)
Ale na pewno nie poleciłbym go komus bez wczesniejszego pokazania ewentualnych problemow i sposobów radzenia sobie z nimi (i to fizycznie a nie przez różne fora internetowe). Moim zdaniem im większy bedzie krąg posiadaczy tego aparatu tym więcej bedzie negatywnych opinii o nim. Sporo osób kupi go głównie dla wyglądu i nawet nie pomysli o zmianie wielkości ramki czy uzyciu trybu manualnego i bedą się dziwić, że na przykład AF nie potrafi ustawić ostrosci na gładkiej powierzchni.
Co ciekawe regulowana wielkosc punktu maja... NXy Samsunga, mozna sobie nawet naprawde maly punkt ustawic. No ale poki co przy tych korpusach, ktore maja i podejsciu Sama do tego systemu...
Wielkość punktu AF nie była dla mnie problemem nigdy, ani w PENach, ani w lustrzankach.
Ale co człowiek, to inne wymagania, więc mogę to zrozumieć.
Szkoda, że tak szumnie zapowiadana poprawa AF to jednak żaden cud na poziomie OM-D.