Załącznik 182367
Nikon f90x, nikkor 28-105, fuji 200, tetenal, czyli bez większych zmian ;)
Wersja do druku
Załącznik 182367
Nikon f90x, nikkor 28-105, fuji 200, tetenal, czyli bez większych zmian ;)
Załącznik 182806
Robactwo wylazło ostatnio ;)
Acros 100, HC-110
Acros 100, HC-110
Ten temat też odkopię, może coś sie ruszy ;) Ogólnie to ja dziecko analoga jestem bardziej niz cyfry...
Canon EOS 30 + Lensbaby 50mm double glass + ORWO FP2 ISO6 + Rodinal 1:300 45min. 21C, semistand.
Widzę że tutaj nadal ślicznie!!! Wuzet: czy Ty się do Londka Zdroju przeniosłeś czy tak tylko przelotem?
Przelotem od roku ;-) Pomieszkuje 60 km od Lądka. W nim bywam od czasu do czasu przy wolnej chwili.
Zapodam coś tu, może ruszy wąteczek. Fotka sprzed kilku lat, ale jakiś czas temu została wyróżniona zdjęciem dnia na portalu lomography.com. Jest więc fejm, sława i chwała, a przynajmniej była przez jeden dzień ;) Wyróżnienie o tyle miłe, że tam kilka milionów fotek dziennie spływa i niektóre urywaja mózg, więc oni tam naprawdę mają z czego wybierać :) to jest moja wariacja na temat Samary. Stworzył ją Koji Suzuki, ja się tylko bawię. Pozowała Magda Gradowska.
Mój poczciwy EOS 300, który w końcu zdechłbył, Chinon auto 55 f1.4 i Lomochrome Purple (tak, ten film jest taki, tu nie ma kolorowania) świecone na 100, wołane w Tetenalu Colortecu w 30 stopniach, 9 minut. Tak, wołam sama wszystko filmowe, bo dobry lab kosztuje 12 dolców za rolkę O.o a wołanie koloru, wbrew temu, co mówili, jest bajecznie łatwe, jeśli ktoś by chciał wskazówek, chętnie służę pomocą.
Edit: właściwie to nie ta fotka została wyróżniona :D Wyróżniona została ta:
No ale to już niech sobie obie powiszą ;)
Fajne. Takie trochę Witch Blair Project :-) Jak robione? Wygląda na cross z jakiegoś slajdu fuji, bo one dają takie fiolety i purpury. Ale aparat chyba nie łomograficzny ?
W sumie oba kadry mi się podobają. Może drugi bardziej klasycznie skomponowany po przekątnej...
No to jakiś mój crossik:
Toruński piernik
Toruń
Dla banków zawsze świeci słońce
zdjęcia z minolty 7/Slajd Agfa crosowany w c-41/własne skany
Dzięki @Makromaniak :) To jest film Lomochrome Purple i on tak ma. Nie jest to żaden konfekcjonowany staroć, robili to od podstaw. Fajna rzecz do takich schiz i przede wszystkim przewidywalna:)
No ja chyba wolę nieprzewidywalność starej kliszy od filmu za 56 zet :-) Ale może sobie kiedyś jeden kupię na próbę......
@alcha, super zdjęcia, aż mnie dreszcz po plecach przeszedł.
Dziękuję, @Lilen :)
Fuji Superia 200
Coś odkopałem - może to łomografia ? (chyba jednak Hiszpania :wink: ).
1.
Załącznik 207955
Nocna impreza:
Załącznik 207957
Kopiec Krakusa:
Załącznik 208199
Plac Wolnica w miescie Kraków:
Załącznik 211122
Ilford Pan 400 - skan i wołanie w labie - cyfrowo tylko obrót.
Załącznik 211764
Ruch miejski.
Załącznik 211998
B&W mają swoją moc.
"pen_dolina"
Załącznik 252384
Czarno-białe zdjęcia zawsze budzą wiele emocji związanych ze sztuką fotografii. Bardzo lubię czarno-białe zdjęcia.
Ban za spam - strona domowa. Bodzip
"płyń....."
https://i.imgur.com/ZzdPnhy.jpg
... pod prąd ...
Załącznik 260270
Altix 1958r FujiColor 400 2005r
Ktoś tu jeszcze robi analogowe zdjęcia? Pojawiają się w tym wątku 2 do 5 na rok albo wogóle :-( W sumie ciekawe, patrzac na jakiś absurdalny wzrost cen starych analogów (czyli ktoś kupuje...) i wzost cen filmów ostatnio (ale jednak jakieś filmy reaktywowano, czyli rynek rośnie?) Ktoś to jednak napędza, jest jakiś popyt? Będzie jak z winylami???
O ile zdjęcia kajaka ma ciekawy zamysł komozycyjny (chyba jednak lejkko skrzywione w lewo?) to trudno znaleźć mi powód wykonania takiej fotografii wiślanych bulwarów poza chęcią przetestowania działania migawki starego Altixa ........
Ja cały czas pstrykam analogowe fotki (ale raczej staram sie szukać innego sposobu rejestracji niż zrobienie tego samego co cyfrą tylko gorzej :-) ). Oczywiście ocena moich działań też zależy od gustu, może to właśnie ja robię nie inaczej tylko gorzej niż cyfra :-)
Kocham odjechane kolory i wielkie ziarno przeterminowanych filmów. Praktycznei nie używam fimów młodszych niż 10-20 letnie ....No i niestety jak zużyję aktualne zapasy kolorowych filmów, chyba przerzuce sie na cz-białe, bo ceny przterminowanch filmów też oszalały, a ich dostępność znacznie pogorszyła, nie warto kupowąć pojedynczo, co najmniej kilka bo wtedy wiadomo co z nich wychodzi.. Odradzam zakup pojedynczego filmiku który ktoś znalazł na dnie szuflady albo wygrzanycm latami strychu i wystawił na allegro za 50+.....
Mam pomysły na eksperymenty z filmami dużego formatu, Testowałem w Wakacje AGFA CLACK 6x9, taki duży "DRUH" :-) Mam tez ciekawy aparat DACORA DIGNA 6x6 w wersji z zupełnie normalnym obiektywem 1:4,5, przysłonami do 22, nastawą ostrości i migawką z 4 wartościami aż do 1/200. Czyli coś jakby DRUH, ale z normalnym obiektywem, a nei 1-2 soczewkowym szkiełkiekiem o jasności 8 albo 11.......
Poniżej dwa krossy/multiekspozycje z urokliwych kamiennych miasteczek na Istrii strzelone w 2022 (Motovun o ile pamietam).
https://i.imgur.com/f1Bvx2Z.jpg
https://i.imgur.com/YaPSYk6.jpg
Za 50+ , to spokojnie można kupić Kodaka Golda czy Color Plus w sklepie . Warto śledzić giełdy , bo np w zeszłym roku na OLX gość wystawił 40 rolek różnych przeterminowanych filmów color za 420 zł.
Natomiast BW do zabawy , to się kupuje między 15 a 20 zł w sklepie . Jakoś ceny aż tak drastycznie nie wzrosły , bo na przestrzeni dwóch lat ledwo o 2 zł .
I oczywiście pojawiły się chińskie BW na alliex .... Teraz nie śledzę , ale były takie za 9 zł.
"wisła krakowska"
https://i.imgur.com/WFY9V8X.jpg
na krakowska Wisłą:
Załącznik 272649