Wygląda mi to na pierwszy filtr artystyczny, który można użyć do czegokolwiek innego, niż tylko szpecenia zdjęć ;)
Wersja do druku
Wygląda mi to na pierwszy filtr artystyczny, który można użyć do czegokolwiek innego, niż tylko szpecenia zdjęć ;)
W zasadzie to nie filtr, ma to odrębne miejsce na kółku trybów fotografowania, mniejsza jednak o nazewnictwo. W tym aparacie jest masa ficzerów, a wśród nich sporo naprawdę fajnych, szczególnie jeżeli ktoś idzie w kierunku uzyskiwania jak najlepszych jpgów z aparatu, traktując rawy jako opcję awaryjną, a nie materiał do obowiązkowej obróbki po każdej sesji. Jest wizjer, co prawda w M1 sporo lepszy, ale ten w M10 jest całkiem używalny. Ładnie tam widać zmiany WB, histogram, czy jest prosto (poziomice), można w końcu na jpgach modyfikować krzywe. Wbudowany Lightroom to nie jest, ale te bajery użyte rozsądnie, gdy fotografuje się bez pośpiechu, dają znakomite jpgi. Z ostatniego wyjazdu z Beskid Niski praktycznie wszystkie foty są takie jak chciałem. Nawet tryb HDR - jeżeli go wyczuć i użyć w odpowiednich sytuacjach, daje całkiem miłe efekty. Pewną niekonsekwencją jest to, że soft aparatu nie potrafi składać panoram, taki wbudowany Microsoft ICE załatwiłby sprawę ;-).
Dla mnie świetną jest też sprawą to, że efekty pracy tego trybu widać na żywo. Od razu widać czy wyjdzie z tego coś fajnego. :)
Mam problemik z wyborem kolejnego szkła do M10:)
Od razu kupiłem sprzet z KIT'em(nienalesnikowym) i stałką Panasonic 20 1.7.
Ostatnio sprzedała mi się stara 50 od Nikkora więc odzyskałem 300zł z nieużywanego sprzętu.
Zastanawiam się nad:
- M.Zuiko 45 1.8- super stałka jednak zbyt czesto nie bawię się w portretową fotografię...no i do używki musiałbym dopłacić +-500zł...a i tak inwestycje w foto ostatnimi czasy były większe niż powinny;D
- M.Zuiko 40-150 4.0-5.6R- lekkie, kitowe ciemne tele...czytałem, że niezłe optycznie. Tanie. Na pewno dostarczyłoby sporo zabawy a nie wymaga dotkliwych, dodatkowych nakładów finansowych...
Poradzi ktoś?:) Z żadnym z tych obiektywów nie miałem do czynienia osobiście.
45/1,8
nie musisz tego do portretów tylko.
redrum1906 - powiem tyle - poluj na okazje. 40-150 w sklepie bywał po 600 zł więc na wtórnym za 4 stówy powinieneś go dopaść. Szkło super wybitne nie jest (wiadomo, budżetowy zoom) ale na początek da radę...
Czasem można upolować u nas na giełdzie Panasonika 55-200
co do 45/1,8 - to taki obiektyw co częściej leży w torbie niż do robienia zdjęć służy... ale jak już się go użyje to robi świetną robotę
ps. Jak masz 20/1,7 to... ciesz się nim na maksa, to szkło bije wszystko inne na głowę...
jest jeszcze sigma 60 2,8
Sigmę widziałem. Spoko stosunek ceny do jakości jednak dla mnie zbyt wąsko jak na stałkę. Raczej leżałaby w torbie a chce mieć zestaw, w którym żadna ze składowych nie będzie się kurzyć;DCytat:
jest jeszcze sigma 60 2,8
No wiadomo...inne zastosowania bym na pewno znalazł:)Cytat:
45/1,8
nie musisz tego do portretów tylko.
Za 400 stówki da się wyhaczyć bez problemu. Kwestia czy będę tego używał...od bidy można zrobić portret, jakiegoś ptaszka itd. Na pewno do foto psów(o ile nadąży przy dobrym świetle) bym czesto wykorzystywał. Do tej pory jedyne tele z jakim miałem do czynienia na dłużej to Tamron 55-200 pod Nikonem D80. Z uwagi na tragiczie wolny AF leżakował w torbie. Z Zuiko na pewno AF szybszy.Cytat:
powiem tyle - poluj na okazje. 40-150 w sklepie bywał po 600 zł więc na wtórnym za 4 stówy powinieneś go dopaść. Szkło super wybitne nie jest (wiadomo, budżetowy zoom) ale na początek da radę...
Cały czas kusi...a później kieszenie "płaczą".Cytat:
co do 45/1,8 - to taki obiektyw co częściej leży w torbie niż do robienia zdjęć służy... ale jak już się go użyje to robi świetną robotę
Długi kit się przydaje. Ja swojego nie używam zbyt często, ale jak już go wyjmę, to jestem zadowolona :)