Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witaj !
Nie gniewaj sie, ale 113 i 111A sa na tyle slabe, ze nadaja sie glownie do kosza.
Ja się nigdy nie gniewam a wręcz przeciwnie lubię konstruktywną krytykę:)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Pinta Atak chmielu -polecam!
Piłem pierwszy raz jakieś kilka, kilkanaście miesięcy temu. Jest to specyficzne piwo. Piwo dla znudzonych piwoszy i eksperymentatorów. Jest na swój sposób fajne, ale nie jest to piwo do wypicia w ilości kilku kufli na "kumpelskim" spotkaniu w pubie :wink:
Wiele osób napije się go jedynie dwa razy (pierwszy i ostatni).
W pubie powinno być świeżutkie niefiltrowane, niepasteryzowane piwo z nalewaka. Dobre puby mają niemalże codzienną dostawę nowego piwa wprost z browaru i to nie w beczkach, a z samochodu cysterny :wink:. Tak, tak a w pubie jest druga taka cysterna podłączona do nalewaków ... niestety takich pubów w Polsce nie ma, ale wystarczy udać się nieco na południe i już można poczuć w ustach przednie piwo.
W piwie nie chodzi o różnej maści dziwolągi z butelek, nie potępiam , bo sam piję, ale dobre piwo to przede wszystkim świeże piwo, niefiltrowane, niepasteryzowane, zrobione z dobrej wody i dobrych surowców serwowane w odpowiedniej temperaturze. Dużo jeżdżę do Czech i niestety tylko tam piwo smakuje tak jak powinno smakować, ale tam nawet w najgorszej spelunie mają szacunek do piwa i wiedzą jak je podać.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Piłem pierwszy raz jakieś kilka, kilkanaście miesięcy temu. Jest to specyficzne piwo. Piwo dla znudzonych piwoszy...
I tu muszę ci przyznać rację:) Fakt, nie jestem piwoszem i nigdy nie będę... Lubię piwo, ale raczej jego słodsze odmiany i tak naprawdę do puki nie zaczęłam pracy w pubie nie wiedziałam o nim nic... a zdobywanie bardzo podstawowej wiedzy z tego zakresu niestety ale nie pobudziło mojego zainteresowania. Jestem w stanie powiedzieć kilka zdań na temat tego czy tamtego gatunku ale nigdy nie będę o tym mówić z pasją... Jak to robią niektórzy moi znajomi. Problemem u nas jest faktycznie brak szacunku do piwa... ciepłe kufle, brak gazu - też nie wszystkim przeszkadza itp...
We Wrocławiu, to polecam dwa lokale piwne: "Czeski Raj" (nomen omen) i "U Augusta" - oba znajdują się pod torami w nasypie kolejowym vis a vis "Teatru Polskiego" (róg Zielińskiego/Bogusławskiego). Można poczuć przyzwoitą namiastkę dobrego czeskiego piwa.
PS
Oto jedna z opinii na temat "Ceskiego Raju"
"Raj? Czeski Raj – to jednak coś trochę innego. Po kilku wizytach w Zakadzie Usług Piwnych czy Pod Latarniami nie masz pieniędzy? A może wspomnianej dziewczynie jednak niepotrzebnie się przyglądałeś? Czeski raj jest rozwiązaniem. Kobiet tu raczej nie spotkamy, ale dobre czeskie piwo za 4-5 zł? Owszem, w ilościach dowolnych. Nieograniczonych wręcz – o prawdziwości tych słów wielu bywalców próbowało przekonać sie na własnej skórze. Miejsce w którym tak łatwo poczuć się jak w Raju, że dla wielu stało się drugim domem. Śmierć z głodu wspomnianym nie grozi, nie tylko dlatego, ze piwo to... tak, chleb w płynie, ale również dzięki możliwości zjedzenia tu czeskich przekąsek: utopenców i hermelinów. A co do piwa pasuje, Czesi wiedzą jak mało kto. "
Właśnie przypomniało mi się jak kiedyś Mirek dał mi radę w jaki sposób otrzymać czarne tło za kwiatkiem... pomysłem było oczywiście czarne tło. Ja natomiast idąc metodą prób i błędów zauważyłam że takie tło z łatwością można uzyskać z ciemności:) Mianowicie - ustawiam kwiatka blisko źródła światła, w zupełnie ciemnym pomieszczeniu. Jeśli inne przedmioty będą znajdowały się poza strefą oświetloną to uzyskamy czarne tło :D
Może trochę zakręciłam ale myślę że się domyślicie o co mi chodziło...:)
będą wyraźne, ciemne cienie. O prawidłowy balans bieli przy mocnym, sztucznym świetle też może nie być łatwo. Generalnie pomysł znacznie trudniejszy w wykonaniu niż mirkowy.
Witam !
Mozna jeszcze w programie graficznym operujac na maskach i filtrach oraz odpowiednim selekcjonowaniu wydzielic tlo kwiatka i
odpowiednio je przyciemnic. Chodzi tutaj o naturalne tlo kwiatka.
Wazne jest aby kwiatek mial w sobie to cos... i lepiej jak do tej fotografii masz nieco wiecej swiatla zastanego.
Z drugiej strony zwroc uwage aby na kwiatku nie bylo zbyt silnych kontrastow.(lekko rozposzone swiatlo)
Zastanawiam sie, czy na pewno chcesz dawac czarne tlo bo jak dla mnie bardziej naturalne jest przyciemnione tlo ale nie
calkowicie czarne ;)
Pozdrawiam
Dziękuję za rady:) ostatnio bawiłam się w opisany wyżej sposób i wydaje mi się ze efekt był całkiem spoko... Znajdziecie to zdjęcie w mojej galerii tuliPAN. Lub w tym wątku.
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
...Tak wiem przepały... ale mi się podoba:D
114
Ja tam przepałów nie widzę ale światło marne ;)
Może tak?
Załącznik 113030