I aparat wygrał tym, że można nim sobie pomajtać na jednym palcu :D
Wersja do druku
I aparat wygrał tym, że można nim sobie pomajtać na jednym palcu :D
Nie kumam? Wy nie macie swoich preferencji? Nie raz widziałem już dyskusje o tym co lżejsze, co mniejsze, szybsze, ładniejsze a człowieka się czepiacie, że ma swoje preferencje:|
A kto się czepia? Zabronił mu ktoś? On ma prawo mieć swoje preferencje, a kto inny ma prawo się z nich pośmiać - wolność działa w dwie strony.
Mój dwudniowy e-m5 zaliczył pierwszą zwiechę. Przestał reagować na przyciski. Nie działał nawet wyłącznik. Jak zoomowałem obiektywem to normalnie na ekraniku pokazywała się ogniskowa, LV też cały czas działał. Dopiero wyjęcie baterii go do normalności doprowadziło. Mieliście coś takiego?
Zdarzyło mi się dwa razy. Raz na amen przełączył się na wizjer, drugim razem zrobił dokładnie to co opisujesz, ale sam wrócił do normy zanim zdążyłem otworzyć klapkę.
Mój w czerwcu będzie miał drugie urodziny i nigdy nie mial zwiechy. :)
No to pewnie trafiłem na jakiś lipny model, albo soft 2.0 mu nie podchodzi. :(
Chyba soft. Ten objaw zdarzył mi się właśnie kilka dni po jego wgraniu.
Mi się pojawiło coś takiego dopiero jak pierwszy raz przeczytałem o tym w Internecie : P Potem po jakimś czasie drugi raz,a od 3 miesięcy ani razu. A model mam półtoraroczny. Myślę że to nie groźne. Aktualizacja u mnie nie miała na to wpływu.
... a mi się zdarzyło wiele razy (przez ponad rok kilkanaście). Albo zwiecha totalna, albo rzadziej zdarza się, że wszystko działa ale nie chce złapać prawidłowej ostrości - niby złapał a jest mydło. O ile pamiętam w obu przypadkach pomaga dopiero wyjęcie baterii na chwilę.
Z softem 2.0 chyba jeszcze nie miałem takiego przypadku (nie jestem pewien może raz).
z.
Sprawdziłem, mój e-m5 został wyprodukowany przez chińskie, małe rączki w sierpniu ub. roku. I teraz porównuję go do aparatu, który miałem rok temu na testach od Olka. Tam pamiętam, że użycie w e-m5 wyświetlacza amoled ostro rzucało się w oczy i faktycznie patrząc pod kątem, obraz łapał zielonkawy zafarb. Teraz u siebie tego nie widzę. Czy to jest możliwe, żeby Olympus coś poprawił przy wyświetlaczu w nowszych modelach?
A przy okazji, podpięcie 12-40 dopiero daje powera temu aparatowi, ale grip konieczny, przynajmniej połówka, żeby się trzymało w miarę wygodnie. Z 12-40 i gripem nawet fotografowanie z FL50 jest w miarę komfortowe.
U mnie z EM5 nigdy zwiechy nie było
Z EM1 moim też nie miałem problemu ale w Nepalu ekipie się wieszały czasem. Najczęśćiej gdy miały szkła od 4/3 i MMF -1
W moim odczuciu to jakieś problemu na stykach były że coś gdzieś nie łapało albo na linii aparat przejśćiówka albo na linii przejściówka aparat.
W swojej piątce nie mam jeszcze softu 2.0 - więc może to jest przyczyną.
Ja na zadnym sofcie w M5 nie uswiadczylem zwiechy.
I oby tak zostalo :)
pozdro
Zwiechy w E-M5 też nie miałem. Miałem natomiast inne zjawisko. Chiński zamiennik aku w gripie, sygnalizujący resztkę prądu. Aparat uznał że jeszcze nie czas przełączyć się na aku w body. Próba zrobienia serii zdjęć z P100-300 z włączoną stabilizacją w obiektywie kończy się wyświetleniem na chwilę białego ekraniku i restartem aparatu. Wystarczy wysunąć aku z gripa (lub wymienić jeśli ma się aktualnie wolną rękę) i na dobrze naładowanym aku w body wszystko działa poprawnie. Nie traktuję tego jako poważny problem, po prostu trzeba ciut wcześniej wymienić aku w gripie żeby nie umknęły cenne kadry.
O, zwis z wizjerem (nigdy się nie powtórzył) zdarzył mi się na dużym 40-150, pewnie w tym był problem.
a w zeszłym roku miałem taki zwis wizjera, że... poszedł do serwisu na wymianę, przy okazji wymienili ekran lcd (wiadomo, pęknięcie od śrubki). Poza tym zwisy co jakiś czas no ale tak to w gadgetach elektronicznych bywa
Ja nie miałem ale proszę piszczcie czy zwis był z oryginalną baterią.
Z oryginalna w gripie.
Witam
Jak wylaczyc dzwiek potwierdzenia ostrosci?
pozdrawiam
Dzieki wielkie! Znajac menu Oly szukalem czegos tylu "wyl. Dzw." ;)
Witam.
Czy może ktoś podpowiedzieć jak zmienić kierunek obrotu pokręteł. Chciałbym odwrócić kierunek działania pokrętła od kompensacji ekspozycji, bo działa jakby "odwrotnie". W menu jest odpowiednia opcja, ale mogę tylko wyświetlić informacje o kierunku działania pokrętła 1 i 2 , i nie wiem jak te kierunki zmienić.
Menu -> Menu własne (trybiki) -> Spust/Pokrętło (B) -> Kierunek obrotu
Przecież jest wybór prawo lub lewo. Aktualna opcja jest podświetlona. Więc krzyżakiem albo w góre albo w dół. i OK
Krzyżakiem góra/dól to wybieram nr pokretła, ale nie zmienia kierunku obrotu.
Jak już wybierzesz numer pokrętła - zakręć tylnym kółkiem.
Jak to nie udaje się?
Jak zakręciesz tylnym kółkiem nie zmienia Ci się kierunek strzałki na obrazku obok napisu 'POKRĘTŁO' pokazującej kierunek obrotu pokrętła?
A jak już sie zmieni - to 'OK' i gotowe.
Mylący trochę jest jedynie opis 'Pokętło2' - należy go rozumieć: 'Pokrętło kierunek obrotu 2'
Ok. Dzieki, to działa. Ale z wynika, że nie mozna zmienic kierunku działania pokrętła od kompensacji, tego tylnego. Czy tak rzeczywiście jest?
Pokrętło1 i Pokrętło2 - przecież sam wybierasz, które chcesz zmienić.
A co Ty w ogóle chcesz zrobić? Chcesz zmienić kierunek obrotu tylko jednego pokrętła?
Też kiedyś chciałem zmienić kierunek kompensacji przypisanej do pokrętła, ale mi się nie udało. Można wybierać tylko kierunek dla czasu i przysłony. Niezależnie od tego, do którego pokrętła jest przypisana kompensacja :)