Fajny portret lwa zdynamizowany przez rozczochranie i czynność oblizywania się. Wygląda jak tuż po polowaniu i nażarciu się. Kolczaste krzaczki dodają ostrości w sensie przekazu.
TJ
Wersja do druku
Fajny portret lwa zdynamizowany przez rozczochranie i czynność oblizywania się. Wygląda jak tuż po polowaniu i nażarciu się. Kolczaste krzaczki dodają ostrości w sensie przekazu.
TJ
Dziękuje Tadeuszu za wnikliwy komentarz.
310. Lipiec w Botswanie to miesiąc zimowy, co oznacza zimnie noce i poranki - termometry wskazują wtedy zaledwie kilka kresek powyżej zera. Surykatki, po nocy w chłodnych norach, stają na dwóch nogach by lepiej wykorzystać promienie niskiego, porannego słońca. Ten codzienny rytuał zajmuje im kilkadziesiąt minut, tyle potrzeba aby dobrze rozgrzać zmarznięte ciałka. Podczas tego procesu bez przerwy rozglądają się na boki wypatrując potencjalnego zagrożenia.
Załącznik 236521
Piękna sytuacja. Pozwoliłem sobie zgłosić do konkursu na fotografię miesiąca.
Dziękuję Wyszomirze, Bardzo mi miło :)
311. Jest wiele teorii po co zebrom paski. Jedna z nich przekonuje, że to w celu zdezorientowania drapieżnika. Dzięki paskom drapieżnik ma mieć trudnej wyodrębnić w stadzie zebr konkretnego osobnika, a to jest niezbędne do skutecznego polowania. A Ty jesteś w stanie policzyć wszystkie zebry na tym zdjęciu?
Załącznik 236550
Chyba 47 ale.... [emoji848]. [emoji38]
Mnie wyszło ok.58:grin:
Wydaje mi się, że Krakman jest bliżej ale to zależy od wybranej metody liczenia :-P
312. Te eleganckie, czarno białe ptaki o długim ogonie to Dzierzbale srokate (Urolestes melanoleucus). Upatrzyły sobie ten patyk jako wieżę obserwacyjną, z której wypatrywały ukrywające się wśród uschniętej trawy owady. Raz za razem zlatywały po wypatrzoną ofiarę, by po chwili znów wzlecieć na niego i rozpocząć obserwację na nowo.
Załącznik 236582
313. Bawół jest bardzo trudnym przeciwnikiem dla pojedynczego lwa, jednocześnie dzięki swojej wadze jest atrakcyjnym celem polowania dla stada lwów, które współpracując mogą obalić nawet dorosłe bawoły. Widoczny na zdjęciu bawół stał się ofiarą niewielkiego stada lwów. Samiec, który ma pierwszeństwo przy "stole", rozpoczyna ucztę od rozerwania cieńszej skóry na brzuchu bawoła.
Załącznik 236676
Ptaszki bardzo zmyślne.
Lew wgryzający się w brzuch bawoła jakby pozował do zdjęcia, pazurzasta łapa i sterczące kopyta dopełniają wymowę sceny. A król zwierząt jest sam gryziony przez setki much. Te czarne kropki, to muchi?
Zdjęcie unikalne, wymowne, wzorowo pokazujące drapieżcę.
TJ
Dziękuję Tadeuszu, miło czytać takie komentarze. A te kropki to oczywiście wszędobylskie muchy.
314. W stadzie lwów to samice odpowiadają za 90% polowań. To na nich spoczywa odpowiedzialność za wykarmienie stada. Samce lwów włączają się w polowania tylko wtedy, kiedy samice nie mogą sobie poradzić lub z innych powodów nie mogą polować (np. są chore). Wydaje się to niesprawiedliwe. Z drugiej strony samce są odpowiedzialne za bezpieczeństwo stada. Może więc samce nie są leniwe tylko oszczędzają siły, aby być gotowym do walki?
Załącznik 236697