To tak jak Ty masz kukiełki tak Oni mają wytwornicę mgły, nawet jej zdjęcie gdzieś było o ile sobie dobrze przypominam :mrgreen:
Wersja do druku
Farensbach,
świetne te foty!
Będąc śpiochem, wielce doceniam wysiłek, jaki wkładasz, aby takie foty móc zaprezentować wstając kiedy inni kładą się dopiero spać... ;)
Dzięki, zawsze zaglądam z przyjemnością, choć przyznać muszę, że te Twoje foty obierają chęć mierzenia się z tematem samemu - wszak trudno będzie Cię doścignąć.
pozdrawiam,
Dzięki za wypowiedzi i opinie.
Sawa takie poranne fotografowanie wciąga, wierz mi :-) Poza tym nie przesadzajmy te foty to bardziej zasługa aury niż umiejętności.
Ostatnio chodziły mi po głowie zdjecia Drogi Mlecznej. Pierwsze przetarcie zrobiłem podczas nocy z Perseidami. Kolejne próby poczyniłem w trakcie kilku dni spędzonych na krótkim urlopie nad morzem. Najwiekszym moim ograniczeniem w naszym systemie jest brak jasnego szerokiego szkła. 12-60 ma 2,8 na szerokim końcu i to w zasadzie wystarcza, ale jak jest zupełnie ciemno, jak nad morzem w miejscu, w którym byłem to przydałoby sie czasem jaśniej. Przydałby sie 12/2, ale tego akurat nie mam, pewno za jekiś czas trzeba będzie go nabyć. Moze plotki o jasnych szkłach f1 sie sprawdzą, to byłoby coś. Zatem głównie używałem sony i sigmy 20/1,8, a w 12-60 wydłużałem czas do 60 sek, co jednak spowodowało że ruch gwiazd był już widoczny.
To startrailsów w zasadzie wystarcza 9-18/4-5,6.
491.
Załącznik 155533
492.
Załącznik 155534
493.
Załącznik 155535
494.
Załącznik 155536
OMD EM5 9-18:
495.
Załącznik 155537
OMD EM5 12-60:
496.
Załącznik 155538
497.
Załącznik 155539
Jak się kiedyś jeszcze spotkamy, to 12/2,0 jest do dyspozycji :)
Rewelacyjne ujęcia, zwłaszcza 2 pierwsze mi się podobają
A mnie wszystkie się podobają. Tak troszkę bardziej trzecie i czwarte. Super wrzuta.
Świetne foto, ale 495 misię najbardziej.
Pozdrawiam.