Super. Pozamiatałeś tymi fotkami.
Miałeś okazję fotografować tym obiektywem w trudniejszych warunkach oświetleniowych jak np. las ?
Wersja do druku
Super. Pozamiatałeś tymi fotkami.
Miałeś okazję fotografować tym obiektywem w trudniejszych warunkach oświetleniowych jak np. las ?
Genialne!
Piękne zdjęcia. Gratuluję obiektywu i kadrów
Cudo Panie! Cudo!
No i takimi fotami napędziłeś Olkowi klientów, a Olek ma Cię gdzieś, rabatu na to szkło nie ma dla OJ... Ja mogłem nim trochę lwów pofotografować w Afryce, to woleli pożyczyć Optycznym na zlot... Naprawdę nie rozumiem marketingu tej firmy.
Ja dostałem rabat. Przyznaję że miałem różne systemy ale tak jak Olympus nikt o mnie dbał.
1. Kiedyś mając Em-5 trochę przeskakiwało mi kółko od zmiany przesłony. Wysłałem do serwisu po tygodniu otrzymałem z powrotem do tego wyczyszczony wyglądał jak nówka. Za parę dni zadzwonił telefon czy jestem zadowolony z naprawy i czy wszystko jest OK
2. Po kilku miesiącach użytkowania OM-D z centrali w Niemczech przyszedł piękny album ze zdjęciami robionymi rożnymi obiektywami Olympusa.
3. W związku że naprawdę polubiłem ten system chciałem sobie kupić jakieś gadżety z OLYMPUSEM ale niestety nic nie było osiągalne więc zadzwoniłem do marketingu Olympusa i pytam się czy jest możliwość zakupu jakiś koszulek itp. Pan oznajmił że niestety nie ale dyskretnie zapytał się jaki rozmiar noszę. Za 4 dni przyszła paczka z koszulkami i cała porcją gadżetów Olympusa.
Nigdy mnie coś takiego nie spotkało np u Nikona
Dlatego ja będę zachwalał firmę. Do tej pory mam same przyjemne odczucia z użytkowania sprzętu Olympus i nie spotkał mnie żaden zawód oby tak trwało dalej
Chętnie bym wziął udział jednak dla mnie bylo to dość daleko bo jestem z Bydgoszczy i kłopoty z urlopem. Może jak będzie bliżej to wezmę udział na pewno.
Dziękuję jednocześnie wszystkim za miłe słowa o ostatniej sesji. Trochę mniej boli ten wydatek jeśli widać taki pozytywny odzew.
Obiektyw znalazł się w godnych rękach :) Znakomite zdjęcia.
ojaciepierdole jak fajnie rysuje
A przy takim szkle to na GO patrzysz?
Wiedziałem że ktoś się odezwie. Go w tym przypadku nie jest bardzo istotne. Celuje się zawsze w oko i te okolice musza być ostre a czy to 2-3 piórka będą bardziej ostre czy nie naprawdę nie jest to bardzo istotne. Ważniejsze jest jakość rozmycia poza GO i tutaj ten obiektyw jest rewelacyjny. Nie tyle razi wielkość GO co jakość tła poza nim. Proszę zwrócić uwagę jak ładnie rozmywa również pierwszy plan nie tylko tło.
f5.6 nigdy nie będzie odpowiednikiem f4 ponieważ tutaj chodzi o pogoń za światłem. Często się robi w trudnych warunkach wcześnie rano i każda eV naprawdę dużo robi. Mam również 40-150 f2,8 Gdzie GO jest mniejsza i wydawało by się że motyw będzie pięknie wyeksponowany z tła a tu nie prawda ponieważ tło poza GO jest zdecydowanie gorsze niż przy 300 f4 co daje często wrażenie jakby użyta była o wiele większą przysłona.
Bardzo się cieszę, że nie byłem to ja, bo nie chciałem psuć Twojej radości :) Teraz jednak muszę coś napisać, bo nie lubię jak są obrażane podstawy fizyki/matematyki. Jasność obiektywu to pojęcie służące tylko do wyznaczania ekspozycji. Ilość światła zależy od fizycznego rozmiaru dziury, przez którą światło wpada. Dla Olka dziura ma 300/4= 75mm. Dla 400mm i takiej samej dziury jasność będzie 400/75= 5,33. Zdecydowanie bliżej 5,6 niż 4.
Andrzej56, nie patrz na żadne przeliczniki, one zdjęć nie robią. Masz jeden z najlepszych obiektywów supertele i tego się trzymaj.
Jakość zdjęć zleży już tylko od Ciebie. Dla info. Olek przygotowuje konwerter x2, to będzie dopiero zabawa.
Pozdrawiam
Trochę nieostrości jakie ten obiektyw produkuje , gdyby kogoś interesewoało
Załącznik 185903Załącznik 185904Załącznik 185905Załącznik 185906Załącznik 185907Załącznik 185908
Idzie ten obiektyw jakoś taniej kupić niż za 11 klocków? Żadne promocje go nie obejmują...
tylko używkę, ale o takie niezwykle ciężko jak na razie
Myślalem, że ponegocjowałeś z jakimś cyfrowym, czy innym sklepem. Mam na niego ochotę, ale w najbliższej przyszłości nie przyda mi się. Przydałby się bardzo jak byłem w Afryce, ale cóż...
Obejrzałem zdjęcia zrobione przez Andrzeja56 i zamurowało mnie. Widać, że ten obiektyw we właściwych rękach daje doskonałe obrazy. Drogi kurcze jest, ale zaczynam o nim myśleć ..
Ostatnio miałem okazję sprawdzić działanie tego obiektywu w wyławianiu ptaków z gęstwiny krzaków. Muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony. Zdjęcia robione z ręki i AF bardzo ładnie sobie radzi między gałązkami. Wystarczy małe okienko i strzał jest pewny. Nie błądzi nigdzie po bokach. Coraz bardziej zadowolony jestem z zakupu. Chyba to mój najlepszy zakup foto jakiego kiedykolwiek dokonałem
Załącznik 186377
Załącznik 186378
Dobry obiektyw we właściwych rękach. Jak oglądam ten wątek to też mnie kusi, ale rozum mi podpowiada, że używałbym go raz na 100 lat, bo gdzie ja w Krakowie ptaki znajdę poza latajacymi szczurami.
Załącznik 188867Załącznik 188868
F 7.1 1/1000 ISO200 -0,33
Załącznik 188869Załącznik 188870
F 6,3 1/640 ISO800 -0,33
Słońca coraz więcej to w końcu wybrałem się na działkę z tą lufą.
Ale fakt , że duże miasto to nie idealne środowisko dla tego szkła. No ale zrobiłem kilka fotek wraz z konwerterem MC14 . Nawet z nim jest mega ostro. Zrobiłem crop 100%
makro jakieś tam się da zrobić
Załącznik 189218
Załącznik 189219
Bardzo fajne te "jakieś tam" makro :)
Pierwszy raz widze używany na allegro
jak ktoś szuka to 2/3 ceny jest chyba atrakcyjne...
http://allegro.pl/obiektyw-olympus-m...787195890.html
Ciekawe obiektyw nie występuje obecnie na https://shop.olympus.eu/PL-pl (wycofany ze sprzedaży ? ;-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A i cena chyba spadła (czyżby wyprzedaż ;-) http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiekt...-4-is-pro.html
Nigdy nie występował na shop.olympus.pl
Taka polityka :) Kiedyś pytałem, bo do sklepu były kody z fly4free, to mi napisali, że nie sprzedają i odsyłają do oficjalnych dystrybutorów.
No i nie sprzedał się, to pokazuje, że cena tego szkła jest moooocno przesadzona. Mam ochotę na nie, ale chwilowo brak uzasadnienia budżetowego.
luc4s
cena wyjściowa faktycznie wysoka ale patrząc na nowe zabawki konkurencji to wcale jakoś drastycznie nie odbiega od trendów. A że nie poszedł? Mnie to nie dziwi, zapotrzebowanie nie jest takie wysokie a w jego cenie można skompletować fajny zestaw pod APS-C.
nie sprzedał się, bo aukcja była bardzo nieprofesjonalna. Sprzęt bardzo drogi , używany, bez żadnego zdjęcia , bez jasnego opisu skąd pochodzi, ile używany , czy ma jakieś drobne wady itd. To było do przewidzenia. Ale cena nowego jest zawyżona to prawda.
No takie sprawy zapewne były do wyjaśnienia. Ja bez osobistego oglądania i sprawdzania nie kupiłbym takiej drogiej używki przez internet. Warto było nawet wziąć dzień wolny i podjechać :-)
Który ostatnio wypuszczony obiektyw do m43 nie ma zawyżonej ceny ???? Szczególnie odnosząc je do odpowiedników FF/APSC......
Makromaniak - Sigma C 30/1.4 - kosztuje ~1600 zł.
A z drugiej strony, który ostatnio wypuszczony obiektyw do m43 ma zawyżoną cenę w stosunku do ostatnio wypuszczonych odpowiedników FF/APSC?
Przecież cały sprzęt foto z wymienną optyką został wyceniony jako "deluxe".
Ceny są zwyczajnie pomroczne i te narzekania słychać nie tylko w krajach uboższych ale i tych bogatszych.
Rynek foto się kurczy , ilość produkowanego sprzętu spada , więc trzeba podnosić marże. No i wplątuje się do tego hasła "ekskluzywny" "pro" itp
Szkoda, że używek w m4/3 jeżeli chodzi o droższe szkła, jest bardzo mało. To mój ostatni obiektyw, jakiego mi brakuje, ale cena nowego poraża, a używek z pewnego źródła praktycznie nie ma. Może za rok, dwa będzie trochę więcej?