no nie :!: :?: ja do teraz podnieść się nie mogę ;)
Wersja do druku
174 i 173 - mogę patrzeć na nie długo.
modraszka dobrze się ustawiła.
małe jest też piękne:)
dużo się dzieje na tym kąpielisku. czy to naturalny akwen, czy masz taką śliczną sadzawkę zaaranżowaną w ogrodzie?
Znakomite te "ostatnie" wrzutki :)
Gratuluję i pozdrawiam.
Kąpielowe jak zwykle wymiatają :) Brój na 174. najlepszy :D
Wróble - bardzo dobry trop :)
Świat jest piękny, ten za rogiem również, trzeba umieć go dostrzec i fachowo uwiecznić.
Ty Muminku robisz to doskonale :)
Bardzo ładna seria wróblej kąpieli Muminku :)
Cześć Muminek, czy przygotowałeś specjalny basen dla ptaków? Po exifie widzę że zdjęcia robione w grudniu, sądziłem że kąpią się tylko w wysokich temperaturach.
Foty wyborne.
przepiękne kolory na zdjęciach z Wróbelkami. Sikorkom też niczego nie brakuje. podobają mi się bardzo. pozdrawiam
Wspaniale ogląda się Twoje fotki. Ostatnie ptasie robią wrażenie. Trudno się zdecydować, które najlepsze. Szpak i wróble w kąpieli najbardziej zapadają w pamięć.
Super światło i kolory na 173 i 174!
173-175 super!
Świetne zdjęcia. Niby pospolite wróble i sikorki, a w Twoim wykonaniu mistrzowskie modele. Pozdr
Miło mi, że wpadacie, jeszcze jak piszecie, że coś się podoba to już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba:grin:.
Sadzawka oczywiście zaaranżowana, umieszczona przed czatownią.
Niewielkich rozmiarów, bo przeznaczona dla drobnych ptaków, na kaczki nie liczę:wink:, chociaż krzyżówki już dwa razy przyleciały, ale to za sprawą innego zbiornika w ogrodzie. Orientacyjne wymiary 130x70 cm, 20 cm głębokości, sadzawka nie może być za głęboka, najlepiej jak głębokość wynosi od 0 do 5 cm, inaczej ptaki będą się bały kąpieli.
Głębokość oczywiście może być większa, bo mamy większy zapas wody, ale koniecznie muszą wystawać kamienie lub korzenie. Długość powinna wynosić około 150 cm, pozwoli to uzyskać lustrzane odbicie ptaków, do wielkości gołębia, robiąc zdjęcia z niskiej perspektywy.
Ptaki nabrały pewności do kąpieli dopiero po kilku miesiącach od uruchomienia sadzawki.
Kąpią się przez cały rok, zimą do minus 5 stopni:). W zbiorniku zainstalowany jest filtr, który demontuję na zimę, od późnej jesieni do wiosny instaluję 15W grzałkę akwarystyczną, dzięki niej woda nie zamarza do minus 15 stopni, a ptaki mają zapewniony dostęp do wody. W miesiącach letnich, przy wysokich temperaturach kąpiel sprawia im dużo radości, trzeba też pamiętać wtedy o wymianie wody.
To tyle w skrócie, zachęcam do instalowania poidełek, niekoniecznie tylko do celów fotograficznych:wink:.
---------- Post dodany o 22:48 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
To może jeszcze dwa kąpielowe:wink:
Wróbel - samiec
179.
180.
Wróbel - samica
181.
Dla odmiany mazurek w pozycji dzięcioła:)
182.
i jeszcze raz młody wróbel - samiec, rozchyla owoce wiesiołka, by wydobyć jego cenne nasiona.
183.
184.
Na koniec sroka z rodziny krukowatych, często szuka pokarmu na ziemi.
185.
Pozdrawiam
Marcin, pięknie, tak po prostu.
174 - cudne! Zajrzałem tu przypadkiem, ale widzę, że warto! Brawo!
Fajna wrzutka tak na zakończenie dnia :)
3 pierwsze są po prostu totalnie przeurocze,
nie wiem czy maluch ze 179 czy ze 180 bardziej mi się podoba
chyba moment ze 179 a to w którą stronę wróbel ma łebek ze 180
mega fajne kadry. światło dopisało. doskonałe !!!
Kolega robi super foty! :)
174 i 180 są przepiękne.
Bajko ty moja jakie cudne kadry. Marcin - jesteś guru :)
Pikne :)
pozdro
Podoba mi się i kadr i jakość. ładnie to wychodzi z tych aranżacji.
seria wróbla cudowna - kąpielowe extra. Można się tylko zachwycić. Gratuluję sadzawki, ale grzałka 15W to malizna jakaś. U siebie w akwach mam 50W z termostatem.
Co tu pisać, do pochwał się przyłączam, wiesz jak lubię Twoje ptasie foty. A kąpiące się wróble są przeurocze. Czekam na kolejne zdjęcia, i juz się doczekać nie mogę.
Wrobel w kapieli fantastyczny. Pozostale tez kapitalne Marcin, ale te dwa pierwsze sa takie...beztroskie.
Pozdr.
Oglądać Twoje zdjęcia i czytać fachowe opisy - czysta przyjemność :)
Przepiękne zdjęcia - wróbli, mazurka, jak i tak nie lubianej przez wielu sroki.
Sroki są super. :mrgreen:
Kilka dni temu obserwowałem srokę. Nie spodobały się jej kawki dziobiące coś w trawie.
Zrobiła nalot na nie, skrzecząc i machając skrzydłami, kawki odleciały, ale jedna po chwili wróciła.
No i sroka znowu ruszyła, ganiała kawkę nie pozwalając jej nigdzie wylądować. Trwało to dobre pół godziny.
Kawka dała za wygraną i odleciała. Za to sroka dumnie chadzała po "swoim" trawniku.:mrgreen:
Wróble w wodzie super! Zaczynam myśleć o poidełku
Witam.Przejrzałem sobie cały wątek i mogę powiedzieć brawo!!! Bardzo dobre zdjęcia.
Dziękuję za miłe słowa.
Poidełko doskonale się sprawdza, polecam.
Przy okazji liczenia derkaczy, udało mi się w końcu zrobić kilka zdjęć.
Derkacz to kurak polny, lubi otwarte tereny, zwłaszcza łąki z dostępem do wody. Jeżeli już uda nam się zlokalizować ten gatunek, to najczęściej tylko go słyszymy, wypatrzenie w trawach jest prawie niemożliwe.
Zdjęcia zrobiłem wczesnym rankiem, zaraz po wschodzie słońca.
186.
187.
188.
Tutaj derkacz w akcji: ( https://youtu.be/oPhMYIj1bs0 ), jakość może nie najlepsza, ale niestety do kręcenia filmów nie byłem przygotowany. Takie dźwięki ptak wydaje od wieczora do rana, jego aktywność w tych godzinach jest największa.
Doskonale biega, nawet wystraszony nie podrywa się do lotu tylko biegnie. Porusza się i gniazduje na łąkach, gdzie trawa sięga ponad jego głowę.
Niestety zbyt wczesne koszenie łąk nie sprzyja temu gatunkowi.
189.
Na tej samej miedzy pojawił się pięknie wybarwiony trznadel, szukał pokarmu.
190.
I zaraz obok polowała pokląskwa.
191.
192.
Pozdrawiam
Piękne. Gratulacje.
Szkoda, że tak późno tu trafiłem.
Pozdrawiam