Bardzo fajne maszyny prezentujesz :D
Wersja do druku
Bardzo fajne maszyny prezentujesz :D
Cholewcia, nie wiedziałem, że ze mnie taki prowokator. :mrgreen:
Postaram się odpowiedzieć po Świętach (lub w trakcie) dlaczego tak uważam (nie będę nikogo nawracał :mrgreen:).
Nazwijmy go najlepszym myśliwcem produkowanym wielkoseryjnie. ;)
de Havilland DH.98 Mosquito B.35
Załącznik 164240
Avro Lancaster Mk I
Załącznik 164268
Republic P-47D Thunderbolt
Załącznik 164307
Przeglądając swoje foty z prezentowanego muzeum, znalazłem jeszcze kilka maszyn wartych uwagi, które należało wrzucić wcześniej (miały być w porządku chronologicznym). Dziś będzie jedna z nich - Messerschmitt Bf 110 G-4.
Załącznik 164344
Junkers Ju 88 R-1
Załącznik 164379
Consolidated B-24L Liberator
Załącznik 164484
Piękne samoloty pokazujesz. Podziw też budzi ogromna powierzchnia tego muzeum - samoloty - szczególnie takie jak Lancater czy Liberator mnóstwo miejsca jednak zajmują - a jak widać ze zdjęć te wielkie bombowce są bardzo ładnie wyeksponowane - bez nadmiernego tłoku.
Czy piękne? To kwestia gustu - nie wszystkim muszą się podobać, jednak wiele z nich jest rzadkością, czy wręcz unikatami, których poza muzeum nigdzie nie zobaczymy.
Eksponaty znajdują się w kilku dużych halach, które mogłyby pomieścić pewnie jeszcze więcej zbiorów (szczególnie mniejszych). Niewątpliwie w tym muzeum powierzchnia jest znacznie większa, niż w wielu innych obiektach tego typu.
Dwa warianty samolotu Hawker Tempest : Mk II oraz powojenny TT Mk 5.
Załącznik 164538
Załącznik 164539
Messerschmitt Me 262A-2a (gdzieniegdzie można natknąć się na informację, iż jest to wersja A-1a).
Załącznik 164608
Gloster Meteor F.8 i F.9/40
Załącznik 164665
Załącznik 164666
de Havilland DH.100 Vampire F3
Załącznik 164765
Jak zwykle zdjęcie na poziomie:)
Staram się jak mogę. :)
Ten sprzęt może niezbyt współgra z tematyką wątku, jednak był jednym z pierwszych bezpilotowych aparatów latających, których użyto operacyjnie jako broni - Fieseler Fi 103, bardziej znany pod nazwą V1.
Załącznik 164809
Percival Prentice T.1
Załącznik 164837
de Havilland Canada DHC-1 Chipmunk T.10
Załącznik 164910
Scottish Aviation Pioneer CC Mk 1
Załącznik 164986
Supermarine Seagull V
Załącznik 165014
Hawker Hunter FR.10
Załącznik 165072
Z dużym zaciekawieniem oglądam Twoje zdjęcia z różnych muzeów. Ukazują rozwój i niewiarygodny postęp
jaki się w lotnictwie dokonał na przestrzeni stosunkowo krótkiego czasu. Przypominają konstrukcje znane
jak i nieznane o istnieniu których nie miałem pojęcia. Dzięki.
Pozdrawiam
Cieszę się, że Cię zainteresowały.
Rzeczywiście jest wiele sprzętu, który niestety uległ obecnie zapomnieniu, a wart jest uwagi.
Proszę bardzo! Pozdrawiam również.
Dziś kolejna interesująca maszyna - Handley Page Victor K2. Była to latająca cysterna, którą zbudowano na bazie bombowca strategicznego.
Załącznik 165153
Raczej kabina pilotów tego Victora:-) Czy ta sonda była w Victorze zamocowana obok kabiny, czy też jest to umieszczona za kabina sonda z samolotu pobierającego paliwo w celu pokazania, jak wyglądało połączenie samolotów dla pobrania paliwa? Bo takie zamocowanie wskazywałoby, ze to Victor ma pobierać paliwo podczas lotu - a on w tej wersji miał chyba tego paliwa dostarczać.
Witam.
Jedno i drugie. W czasie wojny Brytyjczyków z Argentyńczykami, chyba 10 tankowców Victor zaopatrywało w paliwo siebie i 2 bombowce na przelot z Wielkiej Brytanii i z powrotem w czasie nalotu na Falklandy-Malviny.
Pozdrawiam. romeq
Na focie Victor pobiera paliwo z innego tankowca.
Blackburn Buccaneer S2B (na pierwszym planie jest bomba kierowana Paveway III).
Załącznik 165203
BAe Harrier GR3
Załącznik 165247
Eurofighter Typhoon DA2
Załącznik 165297
Pełnowymiarowa makieta maszyny Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Załącznik 165354
Avro 671 Rota (Cierva C.30)
Załącznik 165388
Sikorsky R-4B Hoverfly Mk 1
Załącznik 165447
Świetne fotki.
Dzięki!
Westland Whirlwind HAR.10 (licencyjny Sikorsky S-55 / H-19 Chickasaw).
Załącznik 165541
Westland Wessex HCC.4 (licencyjny Sikorsky S-58 / H-34).
Załącznik 165582
Nieśmiało zapytam, czy to coś srebrne sterczące z boku, to wlew paliwa ? :shock::mrgreen:
Jeśli tak, to trzeba mieć niezły CPN aby go nasycić. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Witam
Nie. Przeciwnie. To wylot gazów z silnika. Użyto silnika gwiazdowego z "normalnego" samolotu ustawionego pod kątem. Wał napędowy szedł przez kabinę do przekładni i wirnika. Podobnie jak w samochodach z tylnym napędem. Dopiero silniki turbinowe znalazły się na górze kadłuba śmigłowców.
Pozdrawiam. romeq
nadrabiam wątek i muszę przyznać, że ciekawe eksponaty pokazujesz. Takie muzeum musi robić wrażenie na żywo ogromem swoim i eksponatów.
Niezupełnie jest tak jak piszesz. Wszystkie Wessexy włącznie z pierwszym prototypem miały wyłącznie napęd turbinowy. Tłokowe silniki gwiazdowe montowano tylko w maszynach amerykańskich (poza wersją S-58T) oraz licencyjnych francuskich. Wcześniejsze warianty Westlanda napędzał pojedynczy silnik Napier Gazelle, którego użyto jeszcze tylko w śmigłowcu Bristol Belvedere (dwie jednostki). W kolejnych wersjach stosowano zdwojone turbowałowe silniki Bristol Siddeley (Rolls-Royce) Gnome Mk 110/111. Co do miejsca zabudowy jednostek napędowych, to wszystkie włącznie z tłokowymi montowano w nosowej części kadłuba. Jeśli zaś chodzi o wyloty spalin, to Wessexy jednosilnikowe miały podwójne rury z obu stron o mniejszym przekroju.
Dzięki za zainteresowanie - ciekawych sprzętów w tym muzeum jest bardzo wiele, a i sam obiekt istotnie do małych nie należy. O moich wrażeniach pokrótce wspomniałem w pierwszym poście opisującym tę placówkę.
Dziś będzie mało znana i bardzo rzadka maszyna - Bristol Type 192 Belvedere HC Mk 1. Zbudowano tylko 26 sztuk, z czego przetrwały jedynie 3 kompletne egzemplarze. Jeżeli ktoś chciałby je zobaczyć na żywo, to wszstkie znajdują się w Wielkiej Brytanii, będącej ich jedynym użytkownikiem.
Załącznik 165655
Załącznik 165656
Westland Gazelle HT Mk 3 (Aérospatiale SA 341D)
Załącznik 165723
Agusta Westland EH101 (obecnie AW101 Merlin)
Załącznik 165790
P.S. Jest to ostatnia wrzutka (w tym wątku) z londyńskiego Muzeum RAF. Mam nadzieję, że foty które zamieściłem choć trochę zachęcą do zwiedzenia tego ze wszech miar godnego uwagi miejsca.