-
Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Jeżeli ktoś jest zainteresowany Capture One Pro/Express to właśnie zaczęła się promocja z 50% zniżką do końca maja. Moim zdaniem program godny polecenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
A w trybie Develop ? :)
Też jest możliwość korzystania z dwu monitorów, a czy w takim samym zakresie funkcjonalności co w C1 tego nie wiem.
klik1
-
W trybie Develop nie można skorzystać z grida, ale to nie zależy od ilości monitorów. Zdjęcia wybiera się z paska na dole.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Co to za szkło ze zdjęcia ?
SMC Pentax 67 105/2.4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jeżeli ktoś jest zainteresowany Capture One Pro/Express to właśnie zaczęła się promocja z 50% zniżką do końca maja. Moim zdaniem program godny polecenia.
A nawet do końca czerwca - Pro w sklepie poniżej za $150 do wzięcia, przy checkoucie trzeba użyć kodu "DTC150". Jak się ktoś zastanawia czy warto, to polecam trialem się pobawić - jak dla mnie wymiata :).
http://www.digitaltransitions.com/page/capture-one-pro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
...polecam trialem się pobawić - jak dla mnie wymiata :).
Zacząłem się właśnie nim bawić. Faktycznie wstępnie efekty wyglądają lepiej niż z LR. Jak można wyłączyć (ukryć) pasek podglądu na dole z miniaturami podczas obróbki zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zacząłem się właśnie nim bawić. Faktycznie wstępnie efekty wyglądają lepiej niż z LR. Jak można wyłączyć (ukryć) pasek podglądu na dole z miniaturami podczas obróbki zdjęcia?
View -> Hide Browser (lub CTRL-B).
Na start warto też rzucić okiem na to video:
https://www.youtube.com/watch?v=6dQg_UqiAhY&t=4m7s
(pierwsze 4m można odpuścić, opowiada o katalogowaniu) i ew. później na tą playlistę: https://www.youtube.com/playlist?lis...7xL0SapRxUNzs9
-
a ja się zapytam, czy duża jest różnica między Elements 12 a 13 ?
byłem zdecydowany na zakup 12, gdy właśnie znalazłem ofertę nowej wersji 13
program ma by do domowego polepszania Rawów z M-10 :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
a ja się zapytam, czy duża jest różnica między Elements 12 a 13 ?
byłem zdecydowany na zakup 12, gdy właśnie znalazłem ofertę nowej wersji 13
program ma by do domowego polepszania Rawów z M-10 :wink:
Jeśli różnica w cenie nie jest duża to zawsze warto kupić nowszą wersję. Mi wystarcza Elements w wersji 6 ale do RAW-ów go już nie używam i nawet by RAW-a z M-10 nie otworzył:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Miałem, używałem darmowej wersji i płatnego triala. Jak dla mnie program genialny, lepszy od Lightrooma, bardziej intuicyny, łatwiej było mi uzyskać żądany efekt zwłaszcza na początku mojej przygody z RAW ale później też do niego próbowałem wracać.
Przegrał z Lightromem tylko brakiem biblioteki (LR fajnie układa cały bałagan) i obsługą wtyczek.
-
cena praktycznie zbliżona
pytam o różnice, dlatego że na początku wiadomo że trzeba będzie posilić się pomocnymi filmikami instruktażowymi, a tych jest więcej dla Elementsa 12
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
cena praktycznie zbliżona
pytam o różnice, dlatego że na początku wiadomo że trzeba będzie posilić się pomocnymi filmikami instruktażowymi, a tych jest więcej dla Elementsa 12
Jak cena zbliżona to kupuj nowszy, filmiki instruktazowe będą pasować w 99% podejrzewam. Ściągnij wersję trial najpierw i sprawdź.
-
chodzi mi o wersję PL no i troszkę prostszą w obsłudze niż LR5 :roll:
-
Podobnoż triale Elements są też w PL. Jeśli dobrze pamiętam ktoś taką informację na forum podawał. Co prawda dotyczyła wersji wcześniejszej, chyba 12. Elements jeśli chodzi o obróbkę RAW jest na pewno dużo prostszy od LR5, a to z tego względu, że nie ma aż tylu funkcji.
-
tak, ale mnie myślę że na początku zupełnie wystarczy właśnie Elements
czyli kupuję już 13tkę
bo nikt nie porównywał w/w wersji ?
-
To bardzo nowa wersja, mam 12 i propozycje upgrade otrzymałem w tym tygodniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
tak, ale mnie myślę że na początku zupełnie wystarczy właśnie Elements
czyli kupuję już 13tkę
bo nikt nie porównywał w/w wersji ?
Mnie też Elements wystarczał na długo jeśli chodzi o RAW-y. Jak uznasz, że to za mało kupisz wtedy LR. Ewentualnie są i darmowe bardziej zaawansowane wywoływarki RAW jak choćby tu ostatnio wspomniany DxO Optics Pro 8 ELITE
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
To bardzo nowa wersja, mam 12 i propozycje upgrade otrzymałem w tym tygodniu.
ale pewnie za dopłatą ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Oczywiście drobne $70
Faktycznie drobne:wink::)
Dlatego pisałem, ze warto kupić nowszą wersję, jak różnica nieduża w cenie. Nowsza wersja będzie też obsługiwała (pliki RAW) nowsze aparaty, a 12-ka już może nie mieć aktualizacji (Camera RAW)
-
LR4 leży w opakowaniu, ale nie czas na instalacje :-x
Koriolan - porównywałeś już ? chyba menu i sam panel jest taki sam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
LR4 leży w opakowaniu, ale nie czas na instalacje :-x...
a to dlaczego?, instaluj:) czy komputer nie spełnia wymogów ? Musisz tylko wiedzieć, ze LR4 nie obsługuje RAW-ów z M10. Trzeba je konwertować na format .dng (darmowym programem Adobe DNG Converter )
-
spełnia warunki,
ale na początku chciałem zacząć od Elementsa , tym bardziej że jest po polsku
-
Też chciałem Elements'a kupić - ale niestety ściągnąłem triala i kicha - nie instaluje się, błąd jakiś wywala :cry:
Przypuszczam że z komercyjną wersją będzie tak samo, bo to przecież to samo...
Co ciekawe mam Windows 7 świeżo po reinstalacji, żadnych śmieci, czyściutki, ledwie parę programów :???:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Też chciałem Elements'a kupić - ale niestety ściągnąłem triala i kicha - nie instaluje się, błąd jakiś wywala :cry:
Przypuszczam że z komercyjną wersją będzie tak samo, bo to przecież to samo...
Co ciekawe mam Windows 7 świeżo po reinstalacji, żadnych śmieci, czyściutki, ledwie parę programów :???:
Trudno coś powiedzieć dlaczego. Może należy się skupić na tym błędzie co tam pisze wpisać w google, może dlatego, że system po reinstalacji i czegoś mu brakuje.
Ściągałeś PSE 12 czy 13 ? Ta druga wersja jest zdaje się w wersji 32 i 64 bit, a win7 masz też 64 bit ? Może tu jakaś niezgodność (dużo tych może :) )
Ewentualnie w instalce jakiś błąd i spróbować ściągnąć raz jeszcze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
...tym bardziej że jest po polsku
To akurat nie zawsze jest zaleta, tutoriale są głównie po angielsku.
-
więc tak,
Element 12 od razu będzie widział rawy z M10, czy muszę najpierw je "przekonwerterować"
a jak a ACR ? mogę pracować na samej wtyczce, czy lepiej uruchamiać ją z poziomu właśnie Elementsa ?
-
Sam jakiś czas temu przerabiałem temat: "Jaki program..." I wybrałem PSE8 a potem PSE9 . Teraz mam LR4 i pluję sobie w brodę, że wcześniej go nie zainstalowałem.
Katalogowanie i tworzenie bazy zdjęc w LR jest świetne, choć pewnie jeszcze nawet 10% jego możliwości nie wykorzystuję. I sama "wywoływanie" zdjęć fantastyczne. Oryginały zostają nie ruszone tylko parametry obróbki zapisane, potrzebujesz jotpega na fejsa, pyk, eksporcik i już jest, potrzebujesz foteczkę dziecka dla Babci, pyk, eksporcik z parametrami do druku, na płytkę i niech sobie Babcia w labie odbitki zrobi.
Teraz mam bazę zdjęc w LR, gdzie jest w miarę wszytko uporządkowane i bajzel na dwóch dyskach zewnętrznych z fotami archiwizowanymi przez PSE 8 i 9, Olympus Viever oraz inne wynalazki. W sumie za koszt jednej licencji PE + jednej aktualizacji masz legalnego LR. Nie dowierzałem tym, co mówili, że LR jest jednym z najlepszych programów dla fotografa, posprawdzałem kilka darmowych i komercyjnych, także z konkurencji Adobe czyli z Corela no i ... LR wygrał. A ja mam teraz zabawę z tworzeniem nowego archiwum na czas bliżej nie oznaczony. :(
Aaaa, i żeby było jasno i na temat - dla mnie katalogowanie i archiwizacja zdjęć to także fragment obróbki foty.
Pozdrawiam
-
mnie chodziło o jak najprostszą obsługę, dlatego czytając opinię wybrałem Emenentsa, a ponieważ cena 13 jest troszkę wyższa niż 12, więc chciałem zapytać się czy jest sens jej właśnie kupowania, zgodnie z powiedzeniem, że nowsze nie zawsze znaczy lepsze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
mnie chodziło o jak najprostszą obsługę, dlatego czytając opinię wybrałem Emenentsa, a ponieważ cena 13 jest troszkę wyższa niż 12, więc chciałem zapytać się czy jest sens jej właśnie kupowania, zgodnie z powiedzeniem, że nowsze nie zawsze znaczy lepsze...
Wszystko zalezy od osobistych preferencji. Ja dopiero w tym roku odpusciłem sobie Elementsa 5 i tylko dlatego, że ze względu na inne programy musiałem wejść w CC. Z punktu widzenia obróbki zdjęć nie doznałem szoku. Owszem, jest trochę wygodniej, ale jeśli nie obrabia się masowo ślubniaków to różnicę da się przeżyć. Tak ogólnie, to mam wrażenie, że onanizm sprzętowy w fotografii jest malutkim pikusiem w porównaniu z onanizmem sprzętowo-programowym w tematach komputerowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To akurat nie zawsze jest zaleta, tutoriale są głównie po angielsku.
tzn że ACR nie ma po polsku ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
Ja mam po polsku tez.Wiec chyba jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
Jest pl. ACR w Elements jest mocno poobcinany w porównaniu do PS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Jest pl. ACR w Elements jest mocno poobcinany w porównaniu do PS.
ok, więc co proponujesz dla amatora i zastosowań domowych ?
-
i jeszcze jedno pytanko :
kolejność jest taka, że zaczynamy obróbkę w ACR potem np w Elements, czy można od razu zacząć w Elements ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
ok, więc co proponujesz dla amatora i zastosowań domowych ?
Ciężko mi odpowiedzieć, ja zaczynałem od PSa i na nic innego bym go nie zamienił.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
i jeszcze jedno pytanko :
kolejność jest taka, że zaczynamy obróbkę w ACR potem np w Elements, czy można od razu zacząć w Elements ?
Zaczynamy w ACR albo Rawtherapy a potem Elements. To jak ciemnia: najpierw wywołujesz negatyw, potem robisz odbitkę kombinując z naświetlaniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
...
Zaczynamy w ACR albo Rawtherapy a potem Elements. To jak ciemnia: najpierw wywołujesz negatyw, potem robisz odbitkę kombinując z naświetlaniem.
Zaczynamy od podjęcia decyzji: chcę być fotografem, czy grafikiem komputerowym (nawet amatorsko-domowym)? Jeśli fotografem, to uczymy się robienia zdjęć i ograniczamy potrzebę wywoływania rawów do naprawdę istotnych przypadków, jeśli grafikiem, to pstrykamy na automacie i ratujemy się rawami. Mit ciemni wiecznie żywy, ale trzeba pamiętać, że w wielu dziedzinach rządziły slajdy, a tam nie było miejsca na poprawki po pstryknięciu. Czyli na początek Elements, a reszta wyjdzie w praniu :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
...kolejność jest taka, że zaczynamy obróbkę w ACR potem np w Elements, czy można od razu zacząć w Elements ?
Kolejność zależy też czy masz zamiar obrabiać RAW czy JPG.
RAW-a nie możesz zacząć obrabiać w Elements, najpierw automatycznie otworzy się w module ACR i warto tu (jeśli jest taka potrzeba) skorygować ekspozycję czy balans bieli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Zaczynamy od podjęcia decyzji: chcę być fotografem, czy grafikiem komputerowym (nawet amatorsko-domowym)? Jeśli fotografem, to uczymy się robienia zdjęć i ograniczamy potrzebę wywoływania rawów do naprawdę istotnych przypadków, jeśli grafikiem, to pstrykamy na automacie i ratujemy się rawami. Mit ciemni wiecznie żywy, ale trzeba pamiętać, że w wielu dziedzinach rządziły slajdy, a tam nie było miejsca na poprawki po pstryknięciu. Czyli na początek Elements, a reszta wyjdzie w praniu :).
......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
oczywiście że fotografem
i ewentualne poprawki chciałbym tylko ograniczać do min, dlatego chcę zacząć i skończyć na prostym programie do poprawek rawów czy nawet jpegów
dlatego pytałem o te programy, ale rozumiem że mając Elemnets 13, ACR mam w pakiecie i zaczynam od niego potem w razie potrzeby przenoszę się do Elementsa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kacpero_1
oczywiście że fotografem
i ewentualne poprawki chciałbym tylko ograniczać do min, dlatego chcę zacząć i skończyć na prostym programie do poprawek rawów czy nawet jpegów
dlatego pytałem o te programy, ale rozumiem że mając Elemnets 13, ACR mam w pakiecie i zaczynam od niego potem w razie potrzeby przenoszę się do Elementsa
Daj sobie spokuj z pierdołami pt. "minimalna ingerencja" i po prostu znajdź swoją drogę.
"Prawdziwy fotograf nie obrabia", "prawdziwy fotograf nie robi w RAW" bzdury siane przez nieuków i dyletantów.
Gdyby tak było dalej tworzyli byśmy obraz na polerowanej metalowej płycie pokrytej asfaltem syryjskim przy pomocy Camera Obscura,
które znali starożytni mieszkańcy Peloponezu.
-
właśnie najczęstszymi poprawkami myślę że będzie właśnie poprawa ekspozycji, balansu bieli, czy konwersję na B&W :-P